Studenten niet bang na rellen in Overpoort: "Te grote knaldrang na corona"

De Overpoort is afgelopen weekend opgeschrikt door hevige rellen. Met ook nog een vice-praeses van een studentenclub die in onduidelijke omstandigheden zwaar gewond is teruggevonden in de studentenbuurt, zou je eerder terughoudende studenten verwachten. Het tegendeel is echter waar. “De euforie om te kunnen feesten na die twee coronajaren is groter dan de angst”, klinkt het.

Het was erg onrustig afgelopen weekend in de bekendste Gentse uitgaansstraat. De sfeer sloeg vrijdagavond helemaal om na een vechtpartij die ontstaan was aan een café. Een honderdtal amokmakers, gingen de confrontatie aan met de politie. Die vroeg bijstand, maar onderweg naar de Overpoort crashten ook nog eens twee politievoertuigen. Pas om 5.30 uur keerde de rust in de straat weer. Volgens ooggetuigen waren het niet-studenten en mensen uit Nederland en Noord-Frankrijk die amok kwamen maken. 

Enkele horeca-uitbaters pleiten voor controles aan de in- en uitgangen van de Overpoortstraat. Tim Joiris, van de Horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen, toont in "Het Journaal" de plaats waar de rellen begonnen:

Videospeler inladen...

Zaterdagnamiddag werd ook een jonge vice-praeses van studentenclub Politeia zwaargewond aangetroffen in de Jozef Plateaustraat. De jongeman had er een avondje feesten op zitten en was rond 4.30 uur vertrokken richting zijn kot in de stationsbuurt, maar daar kwam hij uiteindelijk nooit aan. 

Te grote euforie

Het nieuws van het voorbij weekend kwam bij heel wat studenten binnen. “We hebben het ook gelezen. Het is niet leuk om te lezen”, zegt student Declan. “Het zet je wel aan het denken. Het zou wel eens met jezelf kunnen gebeuren of met een van je vrienden. 

Ondanks dat iedereen vindt dat het niet oké is wat er is gebeurd, willen de meeste studenten toch naar de Overpoort blijven komen. Het is hier, in de Overpoort, dat je in Gent moet komen om je studententijd te beleven. De euforie is bij heel wat studenten erg groot, zeker na anderhalf jaar waarin weinig tot niks mogelijk was. De euforie is groter dan de angst voor eventuele problemen.” Zijn kameraad treedt hem bij. “Er zullen altijd wel soortgelijke situaties zich voordoen. Er kan altijd wel iets gebeuren, maar het zal de studenten niet tegenhouden om naar hier te komen.”

De euforie is bij heel wat studenten groter dan de angst voor eventuele problemen

Student Declan

In groep

Ook de Nederlandse Jasmine en haar vriendin Sarah laten zich niet uit hun lood slaan door de gebeurtenissen van afgelopen weekend. “We hebben al veel positiefs gehoord over de Overpoort, over de sfeer die er heerst. We zorgen altijd dat we in groep zijn. Ik weet dat het in het verleden al regelmatig eens gebeurde dat er akkefietjes plaatsvonden, dus mijn visie over uitgaan in Gent is na dit weekend niet veranderd.”  

Meest gelezen