Datalek in Brussels vaccinatieplatform: door fout in systeem kan je nagaan of iemand al gevaccineerd is of niet

Er zijn opnieuw problemen opgedoken met het Brusselse vaccinatieplatform Bruvax. Door een fout in het systeem kan je online nagaan of een Brusselaar gevaccineerd is of niet. Tenminste als je het rijksregisternummer kent. En zo kunnen bijvoorbeeld werkgevers zien welke werknemers gevaccineerd zijn. De Brusselse oppositiepartij MR spreekt over de zoveelste blunder van de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) en vraagt een spoedoverleg. 

Wanneer je online in het Brusselse vaccinatiesysteem Bruvax het rijksregisternummer van iemand invoert, samen met de postcode, dan kan je voor die persoon een afspraak maken in een Brussels vaccinatiecentrum. Tenminste als die persoon nog niet gevaccineerd is. En zo kunnen bijvoorbeeld werkgevers gaan zoeken of hun werknemers wel of niet gevaccineerd zijn. 

Ontoelaatbare inbreuk op de privacy

Voor de Brusselse oppositiepartij MR is de maat vol. De Franstalige liberalen noemen het een ontoelaatbare inbreuk op de privacy en roepen de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) op het matje."Het is de zoveelste blunder in een lijst aan tekortkomingen", dat vertelde Alexia Bertrand, fractieleider voor MR in het Brussels Parlement vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. 

"Wij willen horen hoelang dit al aan de gang is en dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren." Verder vraagt Bertrand dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn excuses aanbiedt aan de Brusselaars.  

Over een ontslag wil Bertrand nog niet meteen spreken. "De vraag van ontslag is er eentje voor de Brusselse Regering en de minster-president. Zij moeten zich die vraag stellen. 

Niet het eerste probleem

Het is niet het eerste probleem met het Brusselse vaccinatiesysteem. Eerder was er ook al sprake van registratiefraude. Zo konden in mei "een paar duizend" Vlamingen en Walen zich sneller laten vaccineren in Brussel. "Telkens hebben wij aan de alarmbel getrokken en aangekaart hoe belangrijk privacy is in een moderne democratie", aldus Bertrand. 

"Dit mag niet meer gebeuren en zéker niet in Brussel", gaat Bertrand verder in "De ochtend". "We hebben hier een lage vaccinatiegraad die laag blijft. Wat wij nu nodig hebben is tonen dat het vertrouwen er nog altijd is", besluit de fractieleider voor MR in het Brussels Parlement. 

De Brusselse gezondheidsinspectie onderzoekt nu of en hoe het onlinesysteem aangepast moet worden. 

Meest gelezen