Foto Kurt

Koksijde moet 1.168 euro terugbetalen aan tweede verblijver

Koksijde moet 1.168 euro taks terugbetalen aan de eigenaar van een tweede verblijf in de badstad. Die was naar de rechter gestapt omdat hij het niet eerlijk vindt dat tweedeverblijvers meer belastingen moeten betalen in Koksijde dan de mensen die er vast wonen. De gemeente Koksijde zal tegen de beslissing in beroep gaan.

Koksijde moet een bedrag van 1.168 euro terugbetalen aan een koppel dat eigenaar is van een tweede verblijf in Koksijde. "Het koppel heeft de tweedeverblijfstaks van het jaar 2020 aangeklaagd", steekt advocaat Bart Engelen van wal. "Want het vindt het oneerlijk dat er zo'n grote vergoeding gevraagd wordt van tweede verblijvers, terwijl de inwoners van Koksijde geen aanvullende gemeentebelastingen moeten betalen."

"Mensen met een tweede verblijf moeten een bedrag van ongeveer 1.200 euro betalen aan de gemeente Koksijde. Voor de inwoners draait de taks maar rond de 150 euro. Het is niet juist dat zij alleen zo'n grote heffing moeten betalen. Het Hof van Beroep van Gent heeft hierover eerder al gezegd dat dit niet consequent is. En nu zegt de rechtbank in Brugge ook dat het een buitenproportionele situatie is", besluit advocaat Engelen.  

Koksijde in beroep

Burgemeester Marc Vandenbussche (Open VLD) is niet onder de indruk van de beslissing. "In het verleden heeft Koksijde in gelijkaardige processen over de tweedeverblijftaks ook al gelijk gekregen van de rechter. Het is een taks die wereldwijd toegepast wordt en hier maken ze er een spelletje van. Dit is nu een zaak waarin iemand die geen belastingen wil betalen, voorlopig gelijk krijgt. Maar wij zullen tegen die beslissing in beroep gaan."

Meest gelezen