Kurt Desplenter

8 jaar celstraf voor man die cipier gijzelde in gevangenis van Brugge

De man die vorig jaar urenlang een vrouwelijke cipier gijzelde in de gevangenis van Brugge is veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar. De 31-jarige man had al een celstraf van 22 jaar, omdat hij betrokken was bij een moord. Maar daar komt nu nog eens 8 jaar bovenop. 

De 31-jarige Kosovaar heeft in februari 2021 urenlang een vrouwelijke cipier gegijzeld in de gevangenis van Brugge. Tijdens een wandeling in de namiddag bedreigde hij plots de 23-jarige vrouw met een zelfgemaakt steekwapen. Hij had een balpen met plastic omwikkeld en de punt verwarmd om die te scherpen. De man eiste dat zijn broer en vader, die in andere gevangenissen zitten, vrijgelaten zouden worden. En hij vroeg ook een helikopter voor zichzelf. De gijzeling duurde 3 uur. Daarna gaf de man zich over. 

Enorme impact op cipier

De vrouwelijke cipier was pas 6 maanden aan de slag in de gevangenis van Brugge toen de gijzeling gebeurde. De man hield de hele tijd onafgebroken zijn arm rond haar hals geklemd met het wapen. Een gebeurtenis waar de vrouw nog lange tijd gevolgen van ondervond. "Haar lichaam is helemaal geblokkeerd, want zij stond daar 3 uur lang verkrampt onder een enorme stress", zegt haar advocaat, Dries Ronsse.

De gijzeling had ook gevolgen op emotioneel vlak. Door het hele voorval was ze 4 maanden arbeidsongeschikt. Daarna is ze terug aan de slag gegaan. "Maar ik doe nu heel andere taken, waarbij ik minder contact heb met de gedetineerden. En dat was eigenlijk net iets wat ik boeiend vond aan deze job", vertelt het slachtoffer.

8 jaar celstraf

De man zou de gijzeling gepland hebben, nadat hij te horen had gekregen dat hij overgebracht zou worden naar een Kosovaarse gevangenis. Daar zou hij dan nog twee derden van zijn straf moeten uitzitten. 

Het openbaar ministerie vroeg voor de gijzeling een celstraf van 15 jaar, want volgens dat ministerie vormt de man een gevaar voor de maatschappij en had hij de hele actie goed uitgestippeld. Hij had zelfs 2 keer de datum omcirkeld op een kalender. "Hij moet natuurlijk gestraft worden. Bijvoorbeeld 6, 7 of 8 jaar cel, maar toch geen 15. Want hij heeft de jonge cipier niet bewust geviseerd. Zij was een toevallig slachtoffer", zei Mathieu Langerock, de advocaat van de Kosovaar.

De Brugse correctionele rechtbank gaf hem uiteindelijk 8 jaar cel, bovenop de 22 jaar die hij eerder al opliep.

Meest gelezen