Milcobel

De kaasvoorraad van Milcobel in Moorslede mag terug in verkoop na vermoeden van listeriabesmetting

De kaasvoorraad van kaasfabriek Milcobel in Moorslede, die uit voorzorg tijdelijk geblokkeerd werd na een listeriabesmetting in de fabriek, mag opnieuw verkocht worden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Afgelopen maandag werd er bij een kwaliteitscontrole in kaasfabriek Milcobel in Moorslede de listeriabacterie ontdekt. Die bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken en daarom werd de productie ook tijdelijk stilgelegd. Milcobel nam zelf contact op met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) om verdere controles uit te voeren. 

Milcobel bevestigde vandaag dat ze de oorzaak van de listeriabesmetting konden terugleiden naar het onderhoud van een van de zeven pekelbaden, dat is een soort zoutbad waarin de kaas wordt gelegd. "De producten, die de afgelopen periode in het betrokken pekelbad hebben gezeten, werden geblokkeerd in de fabriek of uit voorzorg teruggeroepen." 

Maar op basis van de controle van meer dan 3.000 stalen blijkt dat er geen producten met de listeriabacterie bij de consumenten waren geraakt. Maar de terugroep van bepaalde kazen blijft gelden. Dat gaat onder meer over de kaas "Brugge broodje" van 200 gram en een aantal producten van het merk Latteria exportkaas. 

Milcobel zal samen met FAVV controleren welke kaasvoorraden opnieuw mogen geleverd worden. Zo kan de fabriek weer langzaamaan opstarten. De verpakkings- en leverzone zal begin volgende week opnieuw actief zijn. 

Meest gelezen