200 jongeren mogen niet op trein na bezoek aan recreatiedomein De Nekker, weigeren controle vervoersbewijzen

In het station Mechelen-Nekkerspoel heeft een treinbegeleidster van de NMBS een groep van 200 jongeren die naar Brussel wilde reizen, niet laten doorreizen omdat ze zich bedreigd voelde. Ze zal een klacht indienen bij de spoorwegpolitie. Volgens de NMBS weigerden de jongeren om hun vervoersbewijs te laten controleren. "Een situatie die de treinbegeleider als intimiderend heeft ervaren", klinkt het. De jongeren zijn met een volgende trein zonder problemen huiswaarts kunnen keren.

“Een groep van 200 jongeren wilde na een bezoek aan sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen de trein naar huis nemen.” Zo schetst perswoordvoerder Dirk Van de Sande van politiezone Mechelen-Willebroek de situatie. “Ze meldden zich aan in het station van Nekkerspoel, rond half negen.”

De treinbegeleidster van een aankomende trein die in Mechelen een stop maakte richting Brussel, oordeelde volgens Van de Sande dat de jongeren niet mee konden. “Ze voelde zich bedreigd en heeft de trein opnieuw gesloten. Voor de bedreigingen die ze heeft aangevoeld, zal ze klacht indienen bij de collega’s van de spoorwegpolitie in Brussel.”

BEKIJK - "De jongeren zagen er opgefokt uit", zegt Jef Cauwenberghs in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Intimidatie"

Over de aard van de bedreigingen kon de politie weinig kwijt. “Het waren geen fysieke bedreigingen, maar wel een bedreiging die zij heeft aangevoeld. Verder kan over de klacht niets worden gezegd, onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd. Het voorval moet nog worden vastgelegd in een proces-verbaal en overgebracht aan de rechtbank.” 

Bij de NMBS horen we dat "een geval van agressie" aan de basis lag. "Het ging om agressieve reizigers, een geval van intimidatie, waardoor de jongeren niet zijn kunnen opstappen en de trein beperkt is gebleven tot het station van Mechelen-Nekkerspoel", zegt Bart Crols van de NMBS. Navraag leert dat een aantal jongeren geweigerd zouden hebben om een vervoersbewijs te tonen. Tijdens de heenrit, tussen Brussel en Mechelen, waren er eerder die dag al problemen met zwartrijders. 

Een groep reizigers gaf aan dat ze niet gecontroleerd wilde worden. De treinbegeleider voelde zich geïntimideerd

 

Bart Crols, NMBS

De politie Mechelen-Willebroek is ter plaatse gegaan om de achtergebleven jongeren te begeleiden. “We hebben als politie mee gesensibiliseerd, in overleg met de NMBS. De treinreizigers hebben hun trip naar Brussel daarna kunnen verder zetten, in een andere trein.” Die rit is volgens Van de Sande zonder incidenten verlopen.

Getuige: "Gespannen en verhitte sfeer"

Onze redactie kon spreken met Jef, die gisteravond op de bewuste trein zat tussen Antwerpen en Brussel. Hij was opgestapt in Antwerpen Centraal, en de treinrit verliep aanvankelijk rustig. "In Mechelen Nekkerspoel zag ik dat een grote groep stond te wachten, in strandkledij. Toen de trein stopte, stormden ze naar binnen, en riepen ze. Er werd met waterflesjes en eten gegooid, ze liepen veel rond."

Van een confrontatie tussen de jongeren en de treinbegeleider was Jef geen getuige. "Ik hoorde dat er buiten, op het perron, ook wat tumult was. Ik voelde me in de trein zelf ook niet op mijn gemak. De sfeer voelde verhit en gespannen aan, ik probeerde om niet te veel op te vallen." Jef vernam van de treinbegeleider dat de trein niet verder door zou reizen, en zette zijn tocht te voet verder.  

De sfeer voelde verhit en gespannen aan, ik probeerde om niet te veel op te vallen

Jef, getuige op de trein

Extra maatregelen recreatiedomeinen

De Nekker voerde nog maar net strengere maatregelen in naar aanleiding van enkele opstootjes en vechtpartijen op het domein afgelopen weekend. Er komt een verplichte online ticketverkoop met identiteitsopgave, de maximumcapaciteit wordt verlaagd en er komt een beperking voor grote groepen. 

BEKIJK - De nieuwe maatregelen in De nekker opgelijst in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Na overleg met de recreatiedomeinen De Lilse Bergen en Zilvermeer, en met de lokale besturen en politiediensten, heeft het Antwerpse provinciebestuur vandaag beslist om ook identiteitscontroles in te voeren voor bezoekers. "Er zal een systeem worden aangekocht om identiteitskaarten uit te lezen", zegt de bevoegde gedeputeerde Mireille Colson (N-VA). Wie door de politie een tijdelijk toegangsverbod kreeg, kan zo aan de ingang geweerd worden. 

Het systeem zal prioritair worden ingevoerd in De Nekker en daarna uitgebreid worden naar de andere recreatiedomeinen. "We vrezen dat de problematiek zich anders zal verplaatsen", aldus Colson. "Misschien niet zozeer naar De Lilse Bergen omdat daar het openbaar vervoer waarmee de jongeren komen minder beschikbaar is, maar wel naar het Zilvermeer." In De Nekker komt er daarnaast ook nog extra camerabewaking bij, de timing van beide maatregelen is nog niet duidelijk.

Ook de spoorwegpolitie en Securail zullen helpen om de situatie onder controle te houden. Wanneer grote groepen jongeren in Brusselse stations op de trein willen, zullen de veiligheidsdiensten hen wijzen op de registratieplicht en zullen ze de vervoersbewijzen controleren voor het opstappen.

VRT NWS-journaliste Ann De Bie legt uit welke maatregelen De Nekker neemt en ze vat samen wat we al weten over het treinincident van gisteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen