Aantal fietsongelukken kan tot 6 keer hoger liggen dan officiële cijfers: "Het beste is om altijd aangifte te doen"

Er gebeuren veel meer fietsongevallen dan de officiële statistieken doen vermoeden. Het gaat dan vooral om eenzijdige fietsongevallen: ongevallen waarbij er geen tegenpartij betrokken is. Die worden meestal niet aangegeven bij de politie en belanden dus niet in de statistieken. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt nochtans aan om elk fietsongeval te melden, zodat bijvoorbeeld gebrekkige fietsinfrastructuur kan worden aangepakt.

Putten in het wegdek, rioolroosters of wegmarkeringen die bij regenweer spekglad worden: veel fietsongevallen gebeuren zonder dat er een tegenpartij betrokken is. In Vlaanderen waren er volgens de officiële cijfers 1.234 van die eenzijdige fietsongevallen in 2021, ofwel "slechts" 14 procent van het totale aantal fietsongevallen. Maar de echte cijfers moeten veel hoger zijn.

"Als je gaat kijken naar onderzoek in andere Europese landen, dan zie je dat tot 85 procent van het totale aantal fietsongevallen eenzijdige ongevallen zijn. Een gigantisch verschil", zegt woordvoerder Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

BEKIJK - VRT NWS-journalist Trui De Maré sprong op haar fiets en ging op zoek naar de gevaren:

Videospeler inladen...

Aangiftes

De VSV raadt aan om altijd melding te maken van een fietsongeval. "Als iemand valt met de fiets of tegen een paaltje rijdt en gewond raakt, dan wordt er vaak geen politie bij geroepen. Die ongevallen worden dus niet geregistreerd", zegt De Dobbeleer. 

"Maar het beste is om altijd aangifte te doen bij de politie of, als je niet echt gewond bent, om dat ten minste toch te melden aan het Meldpunt Wegen. Op de website kan je dan melden dat er op die bepaalde plek een probleem is met de fietsinfrastructuur. Een put in de weg bijvoorbeeld, of een paaltje dat in de weg staat."

Oorzaken

Eenzijdige fietsongevallen kunnen veel oorzaken hebben, zegt Wout Baert van het kenniscentrum Fietsberaad Vlaanderen. "Uit een bevraging blijkt dat 30 procent van de eenzijdige fietsongevallen gebeurt door fietsers die uitglijden, bijvoorbeeld door gladde stenen, bladeren op de weg die niet weggeveegd zijn, sneeuw die niet geruimd is... Een riooldeksel in een bocht is ook zo'n typische plek waar fietsers makkelijk onderuitgaan."

"Anderzijds zijn er obstakels op de weg: paaltjes die verkeerd geplaatst zijn en waar men tegen rijdt bijvoorbeeld", zegt Baert. "Ook de keuze van materiaal voor nieuwe wegen bijvoorbeeld kan veel eenzijdige fietsongevallen voorkomen. Er is al meer aandacht voor bij wegbeheerders, maar spijtig genoeg zijn er ook met recent aangelegde fietspaden nog problemen."

Meest gelezen