AFP or licensors

Felicitaties voor de triomftocht van "Girl": "Een prachtfilm die onder je huid kruipt"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is niet verwonderd dat het festival van Cannes een triomftocht werd voor "Girl", het speelfilmdebuut van de 26-jarige regisseur Lukas Dhont. "Het is een prachtfilm die onder de huid kruipt", zegt hij. Ook uit andere hoek komen er lofbetuigingen.

"Girl" is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden. Op het Filmfestival van Cannes is hij vier keer in de prijzen gevallen. Hij won als eerste Vlaamse film ooit de Caméra D'Or, de prijs voor het beste debuut, en de Queer Palm 2018, een bekroning voor films die thema's als homo-, bi- of transseksualiteit in de kijker zetten.

Binnen de competitie "Un certain regard" was er de prijs van de internationale fimcritici (Fipresci),en kreeg de 16-jarige acteur Victor Polster de prijs voor de beste vertolking.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zag de film tijdens het festival van Cannes en was toen al uit zijn lood geslagen, zei hij op Twitter. Na de triomftocht van "Girl" zwaait Gatz opnieuw de loftrompet. "Ik ben heel fier op en blij voor het hele team rond Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster dat "Girl", toch ook een beetje onze film, zo mooi doet schitteren op een topfestival." De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de minister.

(lees verder onder de tweets)

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) komt met felicitaties. "Proficiat aan Lukas en alle acteurs & crewleden", tweette hij.

Voor de Franse Gemeenschap loofde minister van Cultuur Alda Greoli "het lef van een heel jonge filmmaker, die het heeft aangedurfd het thema transseksualiteit met veel verfijning naar het grote doek te brengen".

(lees verder onder de tweets)

"Een bevestiging dat de kunstopleidingen van het KASK ertoe doen"

De School of Arts Gent, waar regisseur Lukas Dhont studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), is ook in de wolken. "De docenten en het bestuur zijn trots en immens blij voor Lukas en het productionele team, met deze triomf en met de erkenning van de kwaliteit van dit debuut", schrijven ze op Facebook.

"We ervaren het ook als een bevestiging dat de kunstopleidingen van KASK & Koninklijk Conservatorium ertoe doen en jonge makers op een juiste manier vormen en ondersteunen bij de uitbouw van een eigenzinnig en persoonlijk oeuvre."

Eerder wonnen andere KASK-studenten al prijzen op het festival van Cannes, zoals Jonas Geirnaert, Felix Van Groeningen en Wannes Destoop.

Meest gelezen