Videospeler inladen...

Boze reacties bij Arabische minderheid in Israël: "Nieuwe wet kan de apartheid legitimeren"

In Israël heeft het parlement een omstreden wet goedgekeurd die bepaalt dat Israël de natiestaat is van het Joodse volk. De wet heeft heel wat boze reacties opgewekt bij de Arabische minderheid in het land. De zogenoemde "Arabische Israëli's" zijn eigenlijk Palestijnse burgers die na de val van het Britse mandaatgebied Palestina en bij het oprichten van de staat Israël 70 jaar geleden binnen de grenzen van de nieuwe staat zijn gebleven. Ze maken zo'n 20 procent van de Israëlische bevolking uit. Vandaag maken ze zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet op hun leven.

"Historische dag" v.s. "apartheid"

Volgens de Israëlische regering is de wet niet meer dan de erkenning van een reële situatie. Volgens eerste minister Netanyahu is dit zelfs een historische dag. Maar Israëlische mensenrechtenorganisaties zeggen dat de wet de deur openzet voor het legitimeren van de discriminatie van de Arabische bevolking.

"De wet zal de apartheid bekrachtigen in Israël", zegt Myssana Morany van Adala, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor het verdedigen van de rechten van de Arabische minderheid in Israël. "Neem als bijvoorbeeld artikel 7. Het promoot de oprichting en uitbreiding van Joodse nederzettingen waarin Arabieren uiteraard niet welkom zullen zijn. Joden zullen ook belastingvoordelen genieten als ze gaan wonen op plaatsen waar de Joodse aanwezigheid versterkt moet worden":

Videospeler inladen...

"De discriminatie ten opzichte van Arabieren is niet nieuw", zegt Morany. "Migratie naar Israël is daar een bekend voorbeeld van. De staat motiveert de Joden uit het buitenland te migreren naar Israël. Een Jood die zich gaat vestigen in Israël krijgt een automatisch recht op nationaliteit. Als ik nu trouw met een Palestijnse man en hier met hem wil komen wonen, zal dat niet mogelijk zijn. De staat verhindert dat per wet":

Videospeler inladen...

"Meer Palestijnse grond annexeren"

De stemming in de Knesset verliep gisteren allesbehalve rustig. Arabische parlementsleden protesteerden heftig tegen de goedkeuring van de wet en verlieten de zaal.

Een van deze parlementsleden was Aida Touma-Suleiman. Volgens haar maakt de goedkeuring van de wet deel uit van de verkiezingscampagne van premier Netanyahu. "Hij is op zoek naar eender welke prestatie om die mee te nemen naar de komende verkiezingen, ook al is dat ten koste van de democratie. Zo'n prestatie kan hij gebruiken als compensatie voor de corruptiezaken waarbij hij betrokken is", zegt Suleiman:

Videospeler inladen...

Bovendien bepaalt de wet ook dat het Joodse volk het alleenrecht heeft op nationale zelfbeschikking. Volgens het Arabische parlementslid zet de nieuwe wet de deur open voor meer annexatie van grond op Palestijnse gebieden, om zo de grenzen van Israël uit te breiden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen