Video player inladen...

Asbest vrijgekomen in buurt van Maldegemse school: voorlopig geen nieuwe sporen van asbest op site

Op de site rond de sporthal in Maldegem zijn voorlopig geen nieuwe sporen van asbest gevonden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Er is ongerustheid, omdat bij dakwerkzaamheden aan de plaatselijke sporthal asbest was vrijgekomen. Er werden nu ook in de wijdere omgeving tests uitgevoerd. 16 van de 27 tests zijn al gecontroleerd en daarbij is géén asbest gemeten. De site blijft wel nog afgesloten. 

Gisteren heeft de gemeente de werken aan de sporthal stilgelegd en de site afgesloten na klachten van bezorgde ouders. Volgens hen sprongen de werkmannen losjes om met de oude dakplaten van de sporthal die asbest bevatten. Zo konden ze woensdag een man filmen in bloot bovenlijf die zonder speciale bescherming op de containers van de asbestplaten stond te springen, samen met een andere man. Na onderzoek bleek dat er weldegelijk asbest was vrijgekomen.

Als er in oude gebouwen asbesthoudende bouwmaterialen verwijderd worden, moet dit met de grootste zorg gebeuren. Asbestvezels zijn immers kankerverwekkend. 

Zwaarwichtige feiten

De gemeente liet weten dat er "zwaarwichtige feiten door de aannemer zijn gebeurd". Daarop is de site preventief grondig afgespoten en zijn de containers meteen verwijderd. Het dak werd met een zeil bedekt om verdere verspreiding te voorkomen. De buurtbewoners werden op de hoogte gebracht.

De gemeente heeft 27 extra stalen laten nemen om te zien hoe ver de asbestvezels zich verspreid hebben. Uit de voorlopige resultaten (16 van de 27 gecontroleerd) blijkt dat daar geen asbest is gemeten. 

Volgens de burgemeester is er alleen woensdag een incident geweest en verliep alles de dagen ervoor volgens het boekje. Om alles op te ruimen, blijven alle gebouwen op de site zeker twee weken dicht.

De school De Kleiheuvel, de kinderopvang Ukkie-Pukkie, de sporthal en de cafetaria De Berken, de speeltuin en de speelruimte zijn niet bereikbaar. De gemeente overlegt met de school en de coördinator van de kinderopvang om ook voor volgende week een alternatieve locatie voor de kinderen te voorzien. Normaal gezien zou er op 26 mei een kieslokaal zijn in De Berken. De gemeente zoekt nu een andere locatie. 

Gaan klassen veilig zijn?

De buurtbewoners en de ouders van de kinderen die op deze plek naar school of naar de kinderopvang gaan, zijn ongerust. "Wij vragen ons af of de klassen veilig gaan zijn", zegt Siegfried Demeulenaere. "Het ventilatiesysteem was nog actief tijdens de werken, dus er is heel veel stof binnengekomen, zeker in de kleuterklassen. Gaat al het kleine speelgoed op een correcte manier gereinigd worden?"

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen