Videospeler inladen...

Google beperkt toegang van Huawei tot besturingssysteem Android: voor wie nu zo'n toestel heeft, verandert er niets

De Amerikaanse internetgigant Google beperkt de toegang van de Chinese telecomreus Huawei tot het besturings­systeem Android. Dat melden Reuters en de technologie­website The Verge. Voor huidige eigenaars van een Huawei-toestel verandert er niets. Voor wie in de toekomst een Huawei-toestel koopt, is het nog koffiedik kijken. "Dit gaat over puur economisch handelsvoeren", zegt techjournalist Pieterjan Van Leemputten. "Huawei en Google zijn allebei slachtoffer."

Vorige week ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump een decreet dat verbiedt dat bedrijven telecomapparatuur gebruiken die gemaakt wordt door bedrijven die een nationaal handelsrisico vormen. Het is een van de aspecten van het handelsconflict dat tussen de VS en China speelt.

De VS viseert met het decreet vooral telecomreus Huawei. Amerika vreest dat China netwerken en materiaal van Huawei gebruikt om te kunnen spioneren. Iets wat Huawei in alle toonaarden ontkent.

De gevolgen van het nieuwe decreet laten zich nu al voelen. Alphabet, het moederbedrijf van de Amerikaanse internetgigant Google, heeft de toegang van Huawei tot het besturingssysteem Android sterk beperkt. Volgens The Verge is de licentie zelfs helemaal ingetrokken.

Android is voor de meeste merken van smartphone- en tabletbouwers wat iOS is voor Apple: het systeem waarop de toestellen draaien. Die bedrijven hebben een licentie van Google nodig om Android op hun smartphones en tablets te laten draaien.

Lees verder onder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Voor bestaande toestellen verandert er niets, maar wat in de toekomst?

Google zegt dat het het decreet moet naleven. Voor de eigenaars van bestaande Huawei-smartphones verandert er volgens Google niets. Zij zullen nog wel toegang hebben tot apps die populair en/of belangrijk zijn, zoals Google Play Store, Gmail en YouTube. Ze zullen ook nog updates van die apps kunnen krijgen.

Huawei zelf laat ook weten dat smartphones en tablets nog veiligheids­updates zullen krijgen, zowel van Huawei als van zustermerk Honor. "Alle bestaande Huawei- en Honor-toestellen die al zijn verkocht of nog in stock zijn, zullen updates en dienst-na-verkoop blijven krijgen", luidt het in een mededeling.

Het zal nog moeten blijken wat wel en niet meer zal lukken

Pieterjan van Leemputten, journalist bij Data News

Wat er in de verdere toekomst gebeurt, is nog niet duidelijk, zegt Pieterjan van Leemputten, journalist bij Data News, in "De ochtend". "Het zal nog moeten blijken wat wel en niet meer zal lukken, waar een mouw aan kan worden gepast, welke functies wegvallen." Mogelijk zullen gebruikers van nieuwe Huawei-toestellen bijvoorbeeld geen apps meer kunnen downloaden via Google. Ook nieuwe veiligheidsupdates zullen allicht niet meer beschikbaar zijn.

Van Leemputten vermoedt dat we in het najaar een eerste indicatie van de gevolgen zullen krijgen, wanneer Huawei een nieuwe release plant. "Het toestel dat dan gelanceerd wordt, kan mogelijk al last ondervinden, we zullen dat dan moeten merken.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Huawei en Google allebei slachtoffer"

Huawei zou werken aan een nieuw, eigen besturingssysteem. "Voor de Chinese markt zal dat wel lukken, elders ligt dat anders. De markt wordt wereldwijd gedomineerd door iOS op Apple-toestellen en Android voor al de rest. Android is enorm populair, ook omdat Google jaren geleden Android-data heeft opengesteld voor iedereen. Zowel kleine als grote merken konden hun toestellen zo laten werken met een degelijk, gebruiksvriendelijk systeem."

Huawei kan wel nog gebruik blijven maken van de meest eenvoudige versie van Android

Pieterjan van Leemputten, journalist bij Data News

"Huawei kan wel nog gebruik blijven maken van het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android. Hoe dan ook is het beperken van de toegang tot Android een klap voor Huawei. Het is geen onverwachte, maar wel een vreemde wending", zegt Van Leemputten.

"Dit gaat niet over spionage, over een technologiediscussie. Dit gaat puur over economisch handelsvoeren, het heeft op zich weinig te maken met Huawei en met Google. Zij werken al jarenlang succesvol samen en zijn allebei het slachtoffer."

Beluister het gesprek met Pieterjan Van Leemputten in "Kies19":

Meest gelezen