Videospeler inladen...

Trumps schoonzoon aan Palestijnen : "President Trump en de VS hebben jullie niet opgegeven"

Op een door Washington georganiseerde conferentie in de Golfstaat Bahrein heeft Jared Kushner, politiek adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten gepresenteerd. Of tenminste: het economische onderdeel van dat plan. Over een politieke visie is nog niets bekend. "President Trump en de VS hebben jullie niet opgegeven",  zei Kushner aan de start van de conferentie en richtte zich daarbij tot de Palestijnen. Maar de Palestijnen verwerpen zijn plan. 

Het "plan van de eeuw". Zo noemt de Amerikaanse president Donald Trump het vredesplan voor het Midden-Oosten waaraan zijn adviseur en schoonzoon Jared Kushner dik anderhalf jaar heeft gewerkt. 

In zijn openingsspeech zei Kushner dat de wereld vooruit gaat maar dat "de Palestijnen nog steeds achtergelaten worden". "Deze conferentie is voor jullie", luidde Kushners boodschap aan de Palestijnen. "Het aanvaarden van een proces van economische ontwikkeling is een onontbeerlijke voorwaarde om dit in het verleden onoplosbare politieke probleem op te lossen", aldus Kushner.

Wat we hebben ontwikkeld, is het meest uitgebreide economische plan dat ooit speciaal voor de Palestijnen werd gemaakt

Jared Kushner

"Wat we hebben ontwikkeld, is het meest uitgebreide economische plan dat ooit speciaal voor de Palestijnen en het bredere Midden-Oosten werd gemaakt", ging Kushner verder. "We kunnen deze regio veranderen van een slachtoffer van conflicten uit het verleden, naar een model voor handel en vooruitgang over de hele wereld."

De inhoud van Kushner zijn economische voorstellen werd afgelopen weekend al naar buiten gebracht door het persagentschap Reuters.   

We kunnen deze regio veranderen van een slachtoffer van conflicten uit het verleden, naar een model voor handel en vooruitgang

Jared Kushner

Kushner blijkt het decennialange conflict tussen Israëli's en Palestijnen te willen oplossen in twee delen, een economisch en een politiek deel. In eerste instantie kiest hij voor economische investeringen. Daarna pas moeten politieke maatregelen volgen. "Economy first", dus. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Kushner vraagt aan investeerders om 50 miljard dollar (44 miljard euro) bijeen te brengen voor de ontwikkeling van de regio. Meer dan de helft van dat bedrag moet gaan naar de Palestijnse gebieden. Die zijn volgens het plan "mogelijk te veranderen in een succesvolle toeristische bestemming die bezoekers uit de hele wereld kan lokken."

De rest van het bedrag is bestemd voor Egypte, Libanon en Jordanië, waar ook veel Palestijnen wonen. Het gaat onder meer om projecten voor infrastructuur, telecommunicatie en water- en elektriciteitsvoorzieningen. 

Vanwaar het geld moet komen, wordt niet gespecifieerd. Het Witte Huis zelf zal investeren, maar Kushner zegt dat hij daarnaast vooral denkt aan rijke Golfstaten en privé-investeerders. In die zin lijkt de conferentie in Bahrein op een donorconferentie, waar wordt gezocht naar financiële steun. 

En een politieke oplossing?

Wanneer Kushner het politieke deel van zijn plan wil voorstellen, is niet duidelijk. "Vandaag gaat het niet om de politieke kwesties. Op het juiste moment zullen we die bespreken", zei hij daarover tijdens zijn uiteenzetting. Dat ontbreken van een politieke oplossing stuit niet alleen de Palestijnen, maar ook Arabische landen tegen de borst.

Vandaag gaat het niet om de politieke kwesties. Op het juiste moment zullen we die bespreken

Jared Kushner

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de voorstellen van Kushner al categoriek van de hand gewezen. “Geld is belangrijk, economie is belangrijk, maar politiek is belangrijker. We hebben een politieke oplossing nodig voor het conflict met Israël. We gaan niet de slaven en dienaars zijn van de Amerikaanse bemiddelaars Kushner, Greenblatt en Friedman". 

"Men zegt ons dat er een deal van de eeuw voorligt, maar wij zeggen: die unieke deal is voorbij, er is niets meer om over te spreken", zegt Abbas, die zijn kat stuurt naar de conferentie van Bahrein, die volgens hem gedoemd is om te mislukken. Abbas is alleen bereid tot gesprekken als de VS een tweestatenoplossing zou steunen.

Ook Israël, de andere betrokken partij, is trouwens niet aanwezig in Bahrein. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

In Gaza werd vandaag gestaakt uit protest tegen het plan dat werd voorgesteld in Bahrein. Winkels en openbare instellingen bleven dicht.

Wij zijn niet hongerig naar geld, wij zijn hongerig naar waardigheid

Inwoner van Gaza

Hamas, de militante organisatie die in Gaza het bewind voert, heeft opgeroepen tot massaal protest morgen op de tweede dag van de conferentie. "Palestina is niet te koop", liet Hamas al weten.

"Wij hebben geen geld nodig", zo verwoordt een actievoerder in Gaza het. "Wij zijn niet hongerig naar geld. Wij zijn hongerig naar waardigheid." 

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Arlene Gelderblom, correspondente in Jeruzalem, uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen