Videospeler inladen...

Turkije laat migranten en vluchtelingen grens met Europa oversteken, Griekenland probeert hen terug te dringen

Turkije houdt niet langer migranten en vluchtelingen tegen aan de grens met Griekenland. Dat heeft de Turkse president Erdogan gezegd. Volgens Erdogan zouden al 18.000 mensen de grens zijn overgestoken, maar Griekenland ontkent dat. Erdogan riep Rusland ook op om Turkije niet langer te bestrijden in Syrië.

Aan de grens tussen Turkije en Griekenland zijn de voorbije dagen duizenden migranten en vluchtelingen samengekomen, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ermee gedreigd had om de grens met Europa weer open te zetten.

Vandaag gaf Erdogan te verstaan dat Turkije effectief geen migranten en vluchtelingen meer tegenhoudt aan zijn kant van de grens. Volgens Erdogan zouden intussen al 18.000 mensen de grens zijn overgestoken. Griekenland ontkent dat. De Griekse grenspolitie heeft naar eigen zeggen duizenden migranten tegengehouden. Hoeveel er effectief de grens overgestoken zijn, is moeilijk te achterhalen.

Door de poging van de Griekse politie om de migranten en vluchtelingen tegen te houden, is het al sinds vannacht erg onrustig aan de grens. Groepjes migranten en vluchtelingen die vanuit Turkije de grens wilden oversteken, hebben met stenen gegooid. Sommigen proberen ook gaten in de grensomheining te knippen. De Griekse politie van haar kant vuurt traangas af op de migranten en vluchtelingen in een poging hen tegen te houden. (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk: Griekse grenspolitie probeert migranten en vluchtelingen tegen te houden met traangas

Videospeler inladen...

Erdogan houdt de migranten en vluchtelingen niet langer tegen omdat hij vindt dat Europa de afspraken uit 2016 niet nakomt. Toen sloten de Europese Unie en Turkije een akkoord, waarbij Turkije nieuwe migranten en vluchtelingen die naar Europa willen, zou tegenhouden aan de grens in ruil voor Europese financiële steun en de opname van andere migranten en vluchtelingen die al in Turkije verblijven. Erdogan probeert ook de druk op te voeren om nog meer internationale steun te krijgen voor de opvang van de migranten en vluchtelingen.

In Turkije verblijven in totaal meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen, die de nu al 9 jaar durende oorlog daar zijn ontvlucht. Maar ook migranten en vluchtelingen die oorlogen en armoede in Afrika, Azië en elders in het Midden-Oosten zijn ontvlucht, zien Turkije als een tijdelijke verblijfplaats om vandaaruit naar Europa te trekken. Door de escalatie in Idlib zitten in die Noord-Syrische provincie bovendien alweer bijna 1 miljoen mensen vast, die mogelijk naar Turkije zullen proberen vluchten. Een nieuwe vluchtelingenstroom die Turkije naar eigen zeggen niet aankan. 
(De tekst gaat voort onder de foto.)

AFP or licensors

Erdogan aan Poetin: "Zet stap opzij in Syrië"

In zijn toespraak heeft Erdogan ook voor de eerste keer in het openbaar gereageerd op de dood van 33 Turkse militairen, twee dagen geleden in het noordoosten van Syrië. 

De spanningen lopen daar al enkele weken hoog op nadat Syrische troepen met steun van Rusland de provincie Idlib, vlak bij Turkije, zijn binnengevallen om er de laatste rebellen te verdrijven. Turkse troepen zitten ook in het gebied en proberen de Syrische soldaten terug te dringen. Turkije wil een veilig gebied creëren in het noorden van Syrië om de miljoenen vluchtelingen in Turkije daar te kunnen hervestigen. 

Of de 33 Turkse militairen door Syrische of Russische troepen onder vuur zijn genomen, is nog niet helemaal duidelijk. Erdogan heeft Rusland in elk geval opgeroepen om een stap opzij te zetten in Syrië, zodat Turkije enkel tegen het Syrische leger moet strijden. Hij deed dat naar eigen zeggen in een persoonlijk telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen