Geen Glastonbury Festival 2020: "Onmogelijk om terrein nu klaar te krijgen". Festivals bij ons wachten af 

Glastonbury Festival is een van de bekendste en grootste muziekfestivals van de wereld, maar deze editie zal niet kunnen doorgaan wegens de uitbraak van het coronavirus. Het festival maakte zich klaar voor een feestelijke 50e editie en verwachtte eind juni zo'n 200.000 festivalgangers in het Britse Pilton. Festivals in België en Nederland bekijken de situatie en wachten voorlopig af.

Van 24 tot 28 juni zou Glastonbury Festival zo'n 200.000 festivalgangers ontvangen voor een jubileumeditie van het wereldberoemde muziekfestival. Maar de opbouw van het terrein moet in volle coronacrisis gebeuren, en dat stelt de organisatie voor een onmogelijke opgave. De editie van 2020 - de 50e editie, waarvoor nu al 135.0000 tickets waren verkocht - wordt daarom afgeblazen.

"Het is de enige optie", stellen de organisatoren. "We hopen dat de situatie in het Verenigd Koninkrijk zal verbeteren eind juni, maar het is onmogelijk om het festivalterrein de komende drie maanden klaar te krijgen." Voor de opbouw van het terrein, met bijhorende attracties werden duizenden crewleden verwacht, en dat gezondheidsrisico wil Glastonbury Festival niet nemen. 

Wat met festivals in België en Nederland?

De  officiële verklaringen bij Belgische festivalorganisatoren waren tot nu toe hoopvol: de zomer lijkt nog ver weg, we hebben nog tijd. Maar als een van de grootste en bekendste muziekfestivals ter wereld nu de handdoek in de ring gooit, omdat de organisatie de gezondheid van de medewerkers niet kan garanderen, wat betekent dat voor onze festivals?

"Het grote verschil tussen Glastonbury Festival en de andere festivals is de schaal", legt Steven Thomassen, zaakvoerder van boekingskantoor ToutPartout, uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Glastonbury is bijna een stad op zichzelf, daar hebben ze drie maanden nodig om het terrein op te bouwen. Dat betekent dat het puur praktisch niet meer mogelijk is om daar alles klaar te krijgen, dat is net iets anders dan op andere festivals."

Voorlopig zijn er bij ons nog geen afzeggingen, maar het nieuws over Glastonbury Festival is toch een belangrijke nieuwe factor. Op deze jubilieumeditie stonden onder anderen Paul McCartneyTaylor Swift en Kendrick Lamar geprogrammeerd, hun festivalagenda wordt daardoor ook gewijzigd, vertelt Thomassen: "Als er een festival wegvalt, betekent dat niet dat de hele kalender in duigen valt, maar bij grote namen zijn de productiekosten enorm hoog, dus daar telt elk festival wel."

Couleur Café maakt vanaf nu één keer per week een evaluatie van de situatie

Irene Rossi, woordvoerder Couleur Café

Het muziekfestival Couleur Café staat in dezelfde periode in Brussel gepland, van 26 tot 28  juni. Woordvoerder Irene Rossi laat aan Belga weten dat het nog veel te vroeg is om de knoop door te hakken: "Het is nog even uitkijken hoe het evolueert. Bij ons zal er zeker nog enkele weken over gaan voor we een beslissing nemen. Wanneer we precies de knoop doorhakken, daar heb ik geen idee van, maar nu is het daar nog veel te vroeg voor. We maken vanaf nu één keer per week een evaluatie van de situatie." Het festival heeft zelf ook nog geen enkele annulatie gekregen van een van de aangekondigde artiesten. 

Een festival is een sociaal gebeuren, ik denk dat veel bands liever in eigen bed ziek willen worden dan op tournee

Steven Thomassen, zaakvoerder ToutPartout

Toch kan het volgens boekingsagent Steven Thomassen annulaties beginnen regenen, vooral van Amerikaanse bands: "Het zou kunnen dat Amerikaanse artiesten deze zomer niet naar Europa willen reizen. Een festival is een sociaal gebeuren, ik denk dat veel bands liever in eigen bed ziek willen worden dan op tournee. Het virus verspreidt zich zo snel, het is moeilijk om ons daar op voor te bereiden. Ik kan dat financieel nog wel overleven, omdat ik wat reserve heb opgebouwd, maar dit is een ramp voor freelancers, podiumbouwers of de kleinere boekingskantoren."

Niek Murray van het Nederlandse festival Pinkpop laat aan VRT NWS weten dat het een vreemd jaar is, door alle nieuws over het coronavirus, maar dat het festival wel doorgaat, ook al werkt de festivalorganisatie noodgedwongen thuis: "Het is nu nog drie maanden tot het festival en alle voorbereidingen lopen gewoon door. We houden wel alles in de gaten natuurlijk, de gezondheid en veiligheid van onze artiesten, crew en bovenal bezoekers staat op 1." 

Rock Werchter verwijst door naar een eerder statement, waarin staat dat Rock Werchter 2020 doorgaat zoals gepland. In aanloop naar het festival wordt wel regelmatig vergaderd met overheden en hulpdiensten. Glastonbury Festival zorgt op dit moment dus niet voor een verschil in aanpak in Werchter. Ook Graspop en andere festivals laten weten dat ze door zullen gaan.

Meest gelezen