2020 Getty Images

Was bijeenkomst in Rozentuin Witte Huis "superverspreider-evenement"? Zeker 7 aanwezigen besmet met coronavirus

Zeker zeven mensen die een week geleden samenkwamen in de Rozentuin van het Witte Huis blijken besmet te zijn met het coronavirus. Naast gastheer Donald en gastvrouw Melania Trump hebben vier van de ruim 150 hoge gasten en een journalist positief getest. Aanleiding van de druk bijgewoonde bijeenkomst was de voordracht van Amy Coney Barret als nieuwe rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Op dit moment is de Amerikaanse president Donald Trump opgenomen in het ziekenhuis omdat hij besmet is met het coronavirus. Een week geleden vertoefde Trump nog in de Rozentuin van het Witte Huis om er de conservatieve Amy Coney Barret voor te dragen als nieuwe rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. 

Over de voordracht werd toen al veel gezegd en geschreven. Maar waar nu, post-factum, veel over geschreven wordt, zijn de beelden van die bewuste dag van de voordracht. Daarop is namelijk te zien hoe zeker 150 aanwezigen dicht bijeen zitten, de meesten zonder een mondmasker.

Bekijk hier beelden van de voordracht van Amy Coney Barret in de Rozentuin, precies een week geleden:

Videospeler inladen...

Wie?

Beelden van de bijeenkomst worden nu, precies een week later, opgerakeld omdat intussen zeker zeven van de aanwezigen besmet zijn met het coronavirus: president Donald Trump himself en zijn echtgenote Melania, vier gasten en één journalist. 

De bijeenkomst kreeg op sociale media al het etiket van een “superspreader event”, waarop het coronavirus zich zou verspreid hebben in de entourage van Trump. Op beelden van de bijeenkomst is namelijk te zien dat de besmette personen dicht bij elkaar zaten en dat enkelen van hen close met elkaar omgingen zonder een veilige afstand te bewaren. 

Zo is op één foto te zien dat Melania Trump net voor voormalig Trump-adviseur Kellyanne Conway zat. (Lees verder onder de foto.)

2020 Getty Images

Achter Conway zien we John Jenkins zitten, het hoofd van de Universiteit van Notre Dame. Jenkins liet vrijdag weten dat hij positief getest had. Met een beetje tussenruimte zien we op de foto ook de Republikeinse senatoren Mike Lee en -mét mondmasker- Thom Tillis zitten. 

Beide senatoren blijken ook besmet te zijn met het coronavirus en gaan tot 10 oktober in quarantaine. Op 12 oktober worden beide heren verwacht op de hoorzitting van Amy Coney Barret.

Op videobeelden van de bijeenkomst in de Rozentuin is verder te zien dat senator Lee minstens twee andere personen omhelsd heeft.

Van Kellyanne Conway zijn dan weer beelden dat ze dicht bij elkaar en zonder mondmasker staat te babbelen met minister van Justitie William Barr. Beiden laten het ook niet na om handen te schudden.

Conway laat via Twitter weten dat ze milde symptomen heeft van COVID-19, dat ze zich goed voelt en in quarantaine is gegaan.

De zevende persoon die na het evenement positief testte, is een journalist die verslag deed van de bijeenkomst in de Rozentuin. Dat bevestigt de vereniging van de Witte Huis-journalisten. De journalist kreeg woensdag symptomen en kreeg vrijdag een positief testresultaat.

Beluister hier een bijhorend gesprek uit "De ochtend" op Radio 1:

AFP or licensors

Meest gelezen