Is de Vlaming een flamingant? Of willen we toch liever meer België? Dit zegt "De Stemming"

Partijen met een uitgesproken Vlaams programma deden het goed de voorbije jaren. Maar betekent dat dat de Vlaming meer Vlaanderen wil? Uit "De Stemming", een onderzoek in opdracht van De Standaard en VRT, blijkt het omgekeerde: één derde van de ondervraagden vindt dat België álles moet beslissen.

"De Stemming" is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd bij zo'n 2.000 Vlamingen, door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen einde maart en 19 april 2021.

De communautaire discussie is terug, zo lijkt het wel. Als de Vlaming gevraagd wordt naar het belang van thema's, dan komt de staatsstructuur daar als derde uit, na gezondheidszorg en politieke vertegenwoordiging.

Het onderwerp scoort zelfs hoger dan migratie, wat - zo blijkt uit eerder onderzoek - het allerbelangrijkste thema van de jongste verkiezingen was.

Een mogelijke verklaring voor die comeback daarvoor ligt in de coronacrisis. Er bestaat veel onvrede, zo blijkt uit het onderzoek, over de manier waarop die is aangepakt en vooral de versnippering van bevoegdheden. Dat zeven ministers bevoegd zijn voor volksgezondheid gaat er bij velen niet in.

Dat er zeven ministers bevoegd zijn voor volksgezondheid, gaat er bij velen niet in

De discussie barstte de voorbije weken al los. Iedereen lijkt het er over eens dat er een probleem is met de huidige staatsstructuur en dat we naar meer homogene bevoegdheidspakketten moeten.

Op welk niveau?

De vraag is alleen: op welk niveau leg je die? Gaan we regionaliseren of herfederaliseren? Meer Vlaanderen of meer België?

Hoe de grafiek lezen? Wie alle bevoegdheden in Vlaanderen wil, kon score nul geven, voor alle bevoegdheden op het federale niveau is de score tien. Alle andere scores zijn de nuances daar tussen in.

Bij de kiezer lijkt de voorkeur duidelijk: meer België, is daar het antwoord. Ongeveer een derde wil alles laten beslissen op het federale niveau. En bijna twee derde (63 procent) bevindt zich aan de Belgische kant op de grafiek.

Bij de kiezers zijn er natuurlijk grote verschillen naargelang de partijvoorkeur. N-VA heeft de meest flamingante kiezers (met een score van 3,9), gevolgd door VB (4,5). Alle andere partijen zitten aan de Belgische kant: Vooruit op kop (7) en dan PVDA (6,9), Open VLD (6,8), Groen (6,7) en CD&V (6,3). Het gemiddelde voor alle partijen is 5,6. 

Meest gelezen