Represented by ZUMA Press, Inc.

Groen licht voor coronavaccin van Pfizer voor kinderen vanaf 5 jaar, Beke wil in januari starten in Vlaanderen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het licht op groen gezet voor een coronavaccin voor 5- tot 11-jarigen. Of kinderen bij ons ook effectief een coronaprik zullen krijgen, staat evenwel nog niet vast: onder meer de Hoge Gezondheidsraad zal zich eerst nog over de (ethische) kwestie moeten uitspreken. Voor alle duidelijkheid: dit advies gaat over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. De politieke reacties zijn alvast positief: Wouter Beke hoopt om in januari van start te kunnen gaan in Vlaanderen. 

Sinds juli wordt in Vlaanderen gevaccineerd tegen corona vanaf 12 jaar, nadat ook het licht op groen was gezet voor de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen. Intussen is een overgrote meerderheid van die categorie ook gevaccineerd: in Vlaanderen kreeg ruim 85 procent een eerste dosis - al verschilt dat per regio, voor Brussel gaat om amper 40 procent, in Wallonië om 63 procent. De vraag stelt zich nu of we verder naar beneden moeten opschuiven, nu de heel besmettelijke deltavariant in alle hevigheid blijft circuleren. 

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Wat is er precies beslist?

Het EMA heeft bevestigd dat het Pfizervaccin veilig en werkzaam is bij jonge kinderen tussen 5 en 11. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, zegt het EMA in haar advies.

Het positieve advies komt niet als een verrassing: eerder had het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) al het fiat gegeven voor het toedienen van het Pfizervaccin aan 5- tot 11-jarigen in de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit (CDC) heeft dat advies later overgenomen, en in de VS worden kinderen van 5 tot 11 intussen al gevaccineerd tegen Covid-19. 

De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's

Europees geneesmiddelenagentschap EMA

Hoe werkt het?

Bij kinderen wordt gewerkt met verlaagde dosis van 10 microgram, vergeleken met 30 microgram voor volwassenen. Net als bij volwassenen krijgen zij twee prikjes in de bovenarm, met een tussentijd van drie weken. 

Pfizer voerde een studie uit met zowat 2.000 kinderen, en concludeerde dat het vaccin een effectiviteit heeft van 90,7 procent tegen symptomen vanaf dag 7 na de tweede dosis. De effectiviteit van het vaccin zal verder opgevolgd worden. 

Uit de klinische tests bleek nog dat kinderen minder vaak bijwerkingen hadden na de prik. Ernstige bijwerkingen zijn niet vastgesteld. Om zeldzame bijwerkingen op te merken is de testgroep te klein, zegt Pfizer. De meest voorkomende bijwerkingen uit de studie waren dezelfde als die bij volwassenen: pijn op de plaats van inspuiting, eventueel moeheid en mogelijk koortsachtige symptomen. 

"Het vaccin werkt goed en beschermt goed bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Het is ook veilig: het heeft milde nevenwerkingen die we ook zien bij jong volwassenen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. 

Kinderen van 5 tot 11 krijgen een derde van de dosis bij volwassenen

Hoe moet het nu verder?

Nu het EMA groen licht heeft gegeven, zal de Europese Commissie dat advies overnemen. Daarna kunnen de lidstaten individueel de beslissing nemen om het al dan niet uit te rollen in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 11 jaar. In ons land moet het Comité voor Bio-ethiek nog een oordeel vellen, en moet ook de Hoge Gezondheidsraad zich over de kwestie uitspreken en een advies formuleren. 

Dat wordt vooral een ethische beslissing: is het nodig om kinderen die weinig risico lopen, massaal te laten inenten? Of is het toch nuttig, omdat er sowieso ook kinderen met een hoger risico zijn wegens onderliggende aandoeningen? Viroloog Steven Van Gucht noemde het eerder een "ethisch-maatschappelijke discussie". Zouden we vaccins niet beter voorbehouden aan armere landen, of moeten we er toch voor gaan om de groepsimmuniteit in ons land verder omhoog te krijgen, zoals Pierre Van Damme eerder zei? 

Als het advies van de Hoge Gezondheidsraad positief is, dan wordt het coronavaccin wellicht niet zozeer "aanbevolen" maar wel beschikbaar gesteld voor de jonge kinderen, waarbij hun ouders dan de overweging moeten maken samen met het kind of ze er al dan niet willen voor gaan. 

Wat zeggen de kinderartsen?

Tijl Jonckheer, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kinderartsen, vertelt in de "De wereld vandaag" dat kinderen tussen 5 en 11 wel degelijk baat kunnen hebben bij een coronaprik. "Ik wil eerst en vooral iedereen geruststellen: het vaccin is veilig en doeltreffend. Voor kinderen met onderliggende aandoeningen zoals obesitas of kanker, staat het buiten kijf dat die een vaccin moeten krijgen."  

Voor gezonde kinderen zonder een verhoogd risico is er dan weer een indirect voordeel, stipt Jonckheer aan: "Ze zijn minder besmettelijk voor anderen. Er zal minder circulatie van het virus zijn, wat goed is voor de maatschappij als geheel. Ze zullen ook minder lang in quarantaine moeten bij een positief geval, wat goed is voor hun mentale gesteldheid. Ze zullen ook makkelijker naar school kunnen blijven gaan." Ook vaccinoloog Pierre Van Damme wijst op de voordelen, onder meer voor het schoolgaan. 

Voor gezonde kinderen zijn er indirecte voordelen: ze zullen minder snel school missen, en zullen anderen minder snel besmetten

Tijl Jonckheer, voorzitter Belgische Vereniging Kinderartsen

Andere kinderartsen zijn terughoudender. Marc Raes van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt dat "het nog net niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd is, en dat het allemaal voorwaardelijke uitspraken zijn. Het vaccineren van de omgeving, van de ouderen waarmee kinderen in contact komen, familieleden, leraars en andere volwassenen, lijkt mij zeker iets om nader te bekijken en meer te accentueren. Kinderen zijn heel fragiel, het zijn jonge wezens in volle ontwikkeling. Ik zou als kinderarts elke interventie die men op dit jonge wezen toepast, heel voorzichtig bekijken." 

Beluister hier het volledige gesprek met Tijl Jonckheer: 

Hoe reageren de politici?

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kijkt alvast uit naar een (positief) advies van de Hoge Gezondheidsraad: "Ik hoop op een snel advies. Want ook in Vlaanderen moeten we de 5- tot 11-jarigen de mogelijkheid bieden om zich te laten vaccineren." 

Beke hoopt dat het vaccin in januari beschikbaar zal zijn. "We hebben in ieder geval de financiële middelen voorzien om dit te kunnen doen. Dit gaat om een specifieke pediatrische versie van het vaccin, maar als de leveringen er zijn, kunnen we er in januari mee starten." 

Ook als het van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, wordt de inenting in januari ingepland in de vaccinatiecampagne. Ook Vandenbroucke is een voorstander: "Ik denk dat iedereen daarbij gebaat is". 

Ook in Vlaanderen moeten 5- tot 11-jarigen de kans krijgen zich te laten inenten

Wouter Beke

Hoe zit het in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten wordt het coronavaccin dus al gebruikt bij 5- tot 11-jarigen. Het Amerikaanse gezondheidsbureau CDC wijst op de voordelen van vaccinatie voor de jonge kinderen

"Het vaccineren van kinderen kan familieleden beschermen, het beschermt de kinderen beter tegen een ernstige vorm van de ziekte en het kan ervoor zorgen dat ze school kunnen blijven lopen en er veilig kunnen deelnemen aan sport- en groepsactiviteiten", benadrukt het CDC. 

De gezondheidssituatie bij Amerikaanse kinderen is niet één op één te vergelijken met België, maar het CDC rapporteerde op 28 miljoen 5- tot 11-jarigen zowat 8.300 ziekenhuisopnames wegens covid. Dat komt neer op zowat 0,03 procent van die leeftijdscategorie. 

Meest gelezen