Een wadi in Utrecht (Nederland)
Nanda Sluijsmans

Sanne uit Ekeren houdt haar tuin groen met een "wadi": een wondermiddel in de strijd tegen droogte?

Dor en verschroeid gras: het is aan heel wat tuinen te merken dat het al een tijd erg droog is. Op termijn zouden we daarom meer moeten doen met het schaarse regenwater. Een optie die soms genoemd wordt is een "wadi". Sanne uit Ekeren heeft die al in haar tuin, maar wat is het precies?

De meeste tuinen zien er dezer dagen triest uit. De droogte laat veel dor gras achter. Toch zijn er uitzonderingen. De tuin van Sanne de Rooij in Ekeren bijvoorbeeld die eerder deze week in "Het journaal" te zien was. Haar tuin is nog – deels - groen door het maximale benutten van het schaarse regenwater. Zo loopt haar regenwater onder meer in een wadi, waar het traag kan wegsijpelen in de bodem.

BEKIJK – De reportage over de tuin van Sanne de Rooij:

Videospeler inladen...

Wat is een wadi eigenlijk? Het woord is afkomstig uit het Arabisch en betekent – veelal droog – rivierdal. In het Nederlands wordt het ook als acroniem gebruikt voor de afkorting Water Afvoer door Drainage en Infiltratie. Het is een bovengronds waterinfiltratiesysteem. "Het is een bufferbekken met een waterdoorlatende bodem", legt waterbouwkundige Patrick Willems (KU Leuven) uit aan VRT NWS. Die bodem bestaat uit verschillende lagen.

Het is een techniek die veel steden en gemeenten intussen toepassen bij de heraanleg van groene zones. Op de laagste plaats in de groene zone wordt zo’n wadi aangelegd. "Het regenwater loopt door de verharding van omringende straten en pleinen naar de wadi waar het langzaam kan insijpelen in de bodem", zegt Willems. "Op die manier vul je de grondwaterreserves aan en hou je het regenwater weg uit de riolering."

Foto van tijdens het festival van de architectuur in 2019, de grote dominostenen op de foto gaan dwars over een wadi op de Standaertsite in Ledeberg (Gent):

Nicolas Maeterlinck

Ook voor particulieren

Ook particulieren kunnen een wadi aanleggen in hun tuin. "Een mini-wadi noem ik dat dan", zegt Willems. "Bij voorkeur in combinatie met een regenwaterput. Vergelijk het met een leegstaande vijver of een kuil achteraan in de tuin. Op een halve meter uitgegraven, over enkele vierkante meter. En daar laat je dan de overloop van de regenwaterput naartoe gaan, zodat dat water niet wegloopt in de riolering."

Ook zonder regenwaterput kun je een wadi aanleggen. "Je kunt dan rechtstreeks de regenwaterpijp naar je wadi laten gaan", zegt Willems. "Al ben ik meer voorstander van de combinatie van beide. Dankzij een regenwaterput kun je het water ook gebruiken voor het toilet en dergelijke. Anders moet je daar drinkwater voor gebruiken en dat begint schaars te worden. De wadi en de regenwaterput zijn dus een ideale combinatie."

Er bestaan naast wadi’s ook ondergrondse waterinfiltratiesystemen die bijvoorbeeld onder een gazon kunnen worden ingebouwd. "Bijvoorbeeld systemen met grote kratten met poriën aan de zijkant, je ziet er bovengronds niets van", zegt Willems. "Als je het bovengronds doet met een wadi kun je er natuurlijk wel een mooi element in de tuin van maken."

Een wadi in Putten (Nederland):

Nanda Sluijsmans

Willems is er in elk geval voor gewonnen om het op grote schaal toe te passen. "Als iedereen het zou doen - ook de steden en gemeenten - dan gaat er geen druppel regenwater meer verloren", zegt hij. "Dan gaat de riolering niet overlopen als het hard regent en krijg je dus geen wateroverlast. Bovendien geraken zo de grondwaterreserves aangevuld dat helpt dan weer bij droogte."

De provincie Vlaams-Brabant liet recent onderstaand filmpje maken met tips om zelf een wadi aan te leggen:

Weet wel dat de aanleg van een wadi een reliëfwijziging is. In veel gevallen is daar een omgevingsvergunning voor nodig. Al laat Willems weten dat de meeste overheden daar volgens hem weinig problemen van maken. Bij nieuwbouwprojecten - en vanaf volgend jaar ook bij grote verbouwingen - is het plaatsen van een regenwaterput en/of een infiltratiesysteem overigens verplicht.

Meest gelezen