Ontvangst via DVB-T

 

Wat is DVB-T?

 DVB-T staat voor Digital Video Broadcast Terrestrial. DVB-T is digitale tv-uitzending via aardse zenders. In heel Vlaanderen is het VRT-aanbod in digitale kwaliteit gratis te ontvangen via een antenne en eenvoudige decoder.

Daarnaast zijn er nog digitale uitzendingen via de kabel (DVB-C) en via de satelliet (DVB-S).

In Vlaanderen kan in principe iedereen digitale televisie of digitale radio ontvangen via DVB-T. Met een buitenantenne en de installatie van een settopbox is DVB-T in heel Vlaanderen te ontvangen. Met een binnenhuisantenne is de ontvangst niet altijd gegarandeerd. Ontvangst in een betonnen woning zal veel moeilijker zijn dan in een bakstenen woning, spiegelende beglazing is voor ontvangst slechter dan gewone beglazing, ontvangst op het gelijkvloers is moeilijker dan op een verdieping. De juiste positie uitzoeken blijft hier de boodschap.

In gunstige omstandigheden is een perfecte ontvangst met een binnenantenne ook mogelijk, maar niet gegarandeerd. In het algemeen geldt hoe dichter bij de zender, hoe meer kans op een goede binnenhuisontvangst. Plaats de ontvangstantenne bij voorkeur bij het raam. Dat geeft meestal betere resultaten. Met DVB-T heb je nooit slechte ontvangst. Ofwel heb je ontvangst, ofwel niet.

 

 

Welke VRT-zenders kan ik ontvangen via DVB-T?

Eén, Canvas en Ketnet  vormen het televisiegedeelte van de VRT DVB-T-multiplex.

Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Sporza, Klara Continuo, MNM Hitbits en VRT Nieuws vormen het radiogedeelte van de VRT DVB-T-multiplex.

 

Kan ik EPG ontvangen via DVB-T?

EPG (Elektronische programmagids) wordt ook aangeboden voor DVB-T-kijkers.

 

Kunnen DVB-T-kijkers ook in HD kijken?

Neen, de DVB-T-zenders beschikken over geen voldoende capaciteit om een HD-signaal door te sturen. Dus het is technisch niet mogelijk.

 

Onderhoudt en/of herstelt de VRT DVB-T-zenders?

De VRT heeft het zenderpark in opdracht van de Vlaamse overheid verkocht. De nieuwe eigenaar, Norkring België, staat nu in voor onderhoud en herstellingen.

 

Waar kan ik de DVB-T-zenders van de VRT ontvangen?

De ontvangst van de DVB-T-zenders van de VRT is in heel Vlaanderen mogelijk met een vrij opgestelde antenne (ongeveer 10m boven de begane grond).

In gunstige omstandigheden kunnen deze zenders ook nog ontvangen worden buiten Vlaanderen als de te overbruggen afstand tussen het punt van ontvangst en de zender niet te groot is.

Vanuit welke plaatsen en op welke frequenties worden de DVB-T-signalen uitgezonden?

De zendstations van Sint-Pieters-Leeuw, Egem, Veltem, in het centrum van Gent en in het centrum van Brussel zenden uit op 482 MHz of kanaal 22 in verticale polarisatie.

De zendstations Schoten en in het centrum van Antwerpen zenden uit op 506 MHz of kanaal 25 in verticale polarisatie.

Het zendstation Genk zendt eveneens uit op 506 MHz of kanaal 25, maar dan in horizontale polarisatie.

Wat heb ik nodig voor DVB-T-ontvangst?

Een voldoende sterk sterk antennesignaal:
Dit betekent een vrij opgestelde buitenantenne gericht naar het DVB-T-zendstation het dichtst in uw buurt. let er ook op dat de antenne gemonteerd is voor de juiste polarisatie. Alle zendstations gebruiken verticale polarisatie met uitzondering van het zendstation Genk. Indien dit het dichtsbijzijnde zendstation is, moet u uw antenne voor horizontale polarisatie monteren.

Het gebruik van een binnenhuisantenne is niet aan te raden. Ze kan in gunstige omstandigheden voldoende zijn voor ontvangst, doch de ontvangst is niet gegarandeerd en wordt door externe omstandigheden zeer sterk beïnvloed. Hou er rekening mee dat, afhankelijk van de omstandigheden, een binnenhuisantenne van 10 tot 1000 maal zoveel signaal van het zendstation nodig heeft in vergelijking met een buitenantenne.


Een DVB-T-decoder:
die kan ingebouwd zijn in uw tv-toestel (wat in de meeste recente toestellen het geval is), dan hoeft u enkel de antenne op uw tv aan te sluiten. U laat uw tv de kanalen scannen en daarna kan u rechtstreeks de programma's bekijken en beluisteren.

Is er geen decoder in uw tv-toestel ingebouwd, dan moet u een settop-box aankopen. De antenne wordt op deze box  aangesloten. De gedecodeerde beelden komen dan via een kabel en de scart-ingang van uw tv binnen. Sommige modellen van decoder kunnen rechtstreeks op de scart-ingang van uw tv-toestel worden ingeplugd. In dit geval moet u de decoder de kanalen laten scannen.

Er bestaan zelfs USB-sticks en uitbreidingskaarten voor pc's waarmee het mogelijk is het DVB-T-signaal op uw computer te bekijken en beluisteren. U sluit de antenne aan op de voorziene connector en laat de software de kanalen scannen. Hierna kan u via de bediening van de pc de programma's bekijken en beluisteren.

 

Ik heb problemen met de ontvangst van DVB-T?

In tegenstelling tot analoge TV-ontvangst is DVB-T digitaal. Het werk of het werkt niet (blanco scherm of blokjes).
Slecht een klein verschil in de signaalsterkte uit de ontvangstantenne kan bij ontvangst "op het randje" resulteren in een overgang van de ene toestand naar de andere. Bij analoge ontvangst was deze overgang geleidelijker: bij vermindering van het antennesignaal werd het beeld langzaam slechter en onduidelijker tot het volledig vervangen was door sneeuw.Ik hoor een echo op het geluid.

DVB-T-kijkers kunnen problemen met het geluid ondervinden op Eén. Dit komt door de toevoeging van een audiokanaal voor audiodescriptie. Sommige ontvangers zetten de twee audiokanalen over elkaar. Daardoor ontstaat een echo.

U kan dit probleem oplossen door de audio-instellingen van uw settopbox of televisietoestel aan te passen zodat u enkel het gewone audiokanaal beluistert. Hoe u dit doet, vindt u terug in de gebruiksaanwijzing van uw toestel.

 

DVB-T werkt enkel tijdens bepaalde periodes van de dag, afhankelijk van het seizoen, enz.

Uw antennesignaal zit waarschijnlijk "op het randje". Hier zijn verschillende oplossing mogelijk:
Als u kijkt met een binnenhuisantenne kunt u best een buitenantenne (laten) installeren.

Als u kijkt met een buitenantenne, controleer dan of uw antenne gericht staat naar het dichtsbijzijnde zendstation en of de polarisatierichting correct is. Indien dit geen oplossing brengt, kan u proberen een antenne met een hogere winst te installeren. Let er wel op dat hoe hoger de winst van een antenne is, hoe nauwkeuriger ze op het zendstation gericht moet staan. Een andere mogelijkheid is het installeren van een antenneversterker. Een nadeel van deze oplossing is dat mogelijk stoorsignalen uit ongewenste richtingen mee versterkt worden.


DVB-T werkt niet meer

Hier zijn veel mogelijke oorzaken, zodat het niet eenvoudig is meteen een oplossing te bieden.

Hierna toch enkele mogelijke oorzaken en/of te onderzoeken pistes:

  • De parameters van de uitzendingen zijn gewijzigd. Laat uw decoder/ontvanger opnieuw scannen en sla de resultaten op in uw toestel
  • Kijk uw installatie na van antenne tot televisietoestel op defecte onderdelen, losse kabels en van richting veranderde of beschadigde antenne. Na herstelling zou DVB-T opnieuw moeten werken
  • Bij een installatie met een binnenhuisantenne moet u nagaan of er in uw omgeving dingen gewijzigd zijn. Het kan voldoende zijn dat u in uw ramen extra isolerende beglazing plaatst om niet langer ontvangst te hebben. Ook het optrekken van gebouwen in de buurt, het opstellen van werktuigen, enz. kan hetzelfde effect teweegbrengen. De enige remedie is dan het (laten) installeren van een buitenantenne.
  • Uw ontvangst wordt gestoord door een andere zender of externe stoorbron. In dit geval dient u zich te wenden tot het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) of de VRM (Vlaamse Regulator voor Media). Het BIPT is onder andere belast met de controle op het hoogfrequent spectrum. VRM is de bewaker van de regelgeving in verband met de audiovisuele media in Vlaanderen en beheerder van de mediavergunningen zoals de zendvergunningen.

 

 

Kan ik andere zenders dan die van de VRT ontvangen?

Indien uw ontvangstantenne zich voldoende dicht bij de plaats van uitzending bevindt, kan u ook de ongecodeerde uitzendingen van anderen ontvangen. Dit kunnen, afhankelijk van uw lokatie, uitzending zijn vanuit Wallonië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Voor gecodeerde uitzendingen hebt u een abonnement nodig. Het is mogelijk dat dit abonnement aan een regio gebonden is. Ligt uw adres buiten deze regio, dan kan u dit abonnement niet krijgen.

 

Kan ik DVB-T-programma’s opnemen?

Ja, dit is mogelijk. Afhankelijk van uw apparatuur gaat u als volgt te werk:
 

  •  Uw recorder heeft geen ingebouwde DVB-T-decorder: u kan het programma van uw tv opnemen. Wenst u een ander programma op te nemen dan hetgeen u bekijkt, dan heeft u een aparte tweede DVB-T-decoder (settop box) nodig om uw recorder van signaal te voorzien. U moet het antennesignaal splitsen naar de twee DVB-T-decoders (één eventueel ingebouwd in uw tv-toestel). Let wel op dat u voldoende signaal overhoudt voor de goede werking van beide decorders.
  • Uw recorder heeft een ingebouwde DVB-T-decoder: u dient enkel uw recorder van antennesignaal te voorzien. Heeft uw recorder een antenne-in- en uitgang, dan verbindt u uw antenne met de antenne-ingang van de recorder en de antenne-uitgang van de recorder met de antenne-ingang van het tv-toestel. Heeft de recorder geen antenne-uitgang, dan moet u uw antenne-signaal splitsen.
  • Kijkt u via een computer, dan hangt het af van de software en de capaciteiten van uw computer, maar meestal is het wel mogelijk om programma's op te nemen.

 

 

Wat wordt er bedoeld met DVB-T-multiplex?

In tegenstelling tot analoge televisie waar 1 programma 1 volledig televisiekanaal bezet, is het met DVB-T zo dat op de plaats van 1 volledig televisiekanaal uit de analoge tijd verschillende programma's samen uitgezonden worden. Zo'n groep programma's wordt een "multiplex" genoemd.

De VRT heeft op dit ogenblik 1 multiplex op DVB-T.

 

Gaat de VRT de DVB-T-uitzendingen uitbreiden?

De VRT heeft geen plannen om Norkring België te vragen extra zendstations op te richten of een extra multiplex uit te zenden.

 

Ander dvb-t aanbod

Van 2 juli 2012  tot 31/3/14 had Telenet een dvb-t-aanbod: Teletenne