Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?

16 maart 2020 — Zit je in het buitenland, maar wil je de VRT toch nog blijven volgen? Goed nieuws: de VRT is ook in het buitenland beschikbaar via websites, apps en sociale media.

Wie vandaag in het buitenland zit, hoeft niets te missen van het VRT-aanbod. De publieke omroep beschikt over een breed scala aan programma’s die beschikbaar worden gesteld op verschillende platformen. 

In het kort

Hoe kunnen Vlamingen in het buitenland VRT volgen?

 • VRT NU

  In Europa kunnen gebruikers met een Belgische domicilie (in principe) naar alle programma’s kijken via VRT NU. Buiten Europa kunnen enkel eigen producties en geen aangekochte programma’s bekeken worden (aangezien de VRT niet over de budgetten beschikt om wereldwijd de rechten daarvoor aan te kopen). Studenten Nederlands en leerkrachten Nederlands uit het buitenland kunnen een aanvraag indienen om VRT NU te gebruiken.

 • VRT-radio

  Vlamingen die vanuit het buitenland VRT-radio willen luisteren, kunnen dat via het eigen online platform van de VRT (Radioplus.be), beschikbaar voor zowel pc, tablet als smartphone. Daarnaast hebben alle radiomerken hun eigen app (waarin alle VRT-radiozenders live te beluisteren zijn). Ook via andere internetradiospelers is het mogelijk om naar VRT-radio te luisteren (zoals Radioplayer en TuneIn).

  Via satelliet is Radio 1 wereldwijd gratis beluisterbaar. Binnen Europa is ook Radio 2 gratis te beluisteren via satelliet.

   

 • BVN

  BVN staat voor ‘het Beste van Vlaanderen en Nederland’ en is de openbare zender voor Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven. Zij kunnen BVN gratis, 24 uur per dag, overal ter wereld ontvangen, zowel online, via satelliet als via de BVN-app.

 

Ik ga op reis en ik neem mee...

VRT NU

VRT NU is het gratis online videoplatform van de VRT, dat beschikbaar is via de website of de app. Mediagebruikers kunnen het aanbod van Eén, Canvas, Ketnet en Ketnet Junior gratis opvragen of programma’s live volgen. Programma’s blijven tot dertig dagen na uitzenddatum beschikbaar. Ook biedt VRT NU video-content van de VRT-radiomerken aan, net als archiefbeelden en -programma’s. 

 • Iedereen die gedomicilieerd is in België, kan VRT NU gratis gebruiken binnen de grenzen van de Europese Unie. Let wel: enkel als je een extra verificatie met je gsm doet, kan je alle programma’s bekijken. Doe je dat niet, dan zal je enkel eigen producties kunnen bekijken, geen aangekochte programma’s. 
 • Begeef je je buiten de grenzen van de Europese Unie? Dan kan je enkel de eigen producties van de VRT bekijken, geen aangekochte programma’s (zelfs als je op voorhand een extra verificatie met je gsm doet). De VRT beschikt immers niet over de uitzendrechten van aangekochte programma’s buiten de EU. 
 • Ook programma’s met audiodescriptie of met Vlaamse Gebarentaal zijn beschikbaar via VRT NU. De ondertiteling kan geactiveerd worden door op het ondertitelicoon te klikken.

 

Videospeler inladen...

 

 

Online radio

Radioliefhebbers kunnen hun favoriete radiozender blijven volgen in het buitenland voor muziek, duiding en entertainment:

 • via de eigen radio-apps van de VRT-radionetten, die zowel in iOS- als in Androidomgeving beschikbaar zijn. 
 • via de website of app van de online radiospeler Radioplus.be. Radioplus is een platformonafhankelijke webapplicatie waar luisteraars hun favoriete VRT-radiozenders kunnen volgen. 
 • via het digitaal radioplatform Radioplayer.be, waarop je alle radiozenders én extra digitale extensies (bv. De Tijdloze, Klara Continuo en UrbaNice) kan beluisteren van de VRT, DPG Media en Mediahuis
 • via online-radiospelers van private initiatieven.

In Europa zijn zowel Radio 1 als Radio 2 via satelliet 24 uur per dag gratis (free-to-air) te beluisteren. Buiten Europa is Radio 1 via satelliet te horen. 

Websites en sociale media

Het aanbod van de VRT is ook op onlineplatformen en via sociale media terug te vinden. Elk VRT-merk heeft een eigen website en is actief op de sociale media. Ook in het buitenland kunnen Vlamingen op die platformen terecht voor foto’s, filmpjes en extra informatie. 

BVN

Vlamingen (en Nederlanders) die in het buitenland verblijven, kunnen hun favoriete televisieprogramma’s volgen op BVN. BVN staat voor 'het Beste van Vlaanderen en Nederland' en is daarmee dé Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland. BVN is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. Het is nu ook mogelijk om live naar BVN te kijken via de livestream op BVNLIVE.

BVN is er voor zij die:

 • een paar weken op vakantie gaan en op de hoogte willen blijven van de actuele ontwikkelingen in Nederland en België.
 • geen enkele aflevering van hun favoriete serie willen missen. 
 • langere tijd naar het buitenland vertrekken maar toch via BVN het nieuws, de taal en cultuur van het moederland willen blijven volgen.

 

VRT NU

Meer informatie

Dossier: Ontvangstmogelijkheden
dinsdag 17 maart 2020
17 maart 2020

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Geschiedenis mijner jeugd: eerbetoon aan Ludo Busschots

Radio 2 zendt de uitvaart van Lutgart Simoens uit

Studio Brussel lanceert nieuwe app en muziekstream UNTZ

Dringende programmawijziging 21 oktober

Radio 1 lanceert digitale stream met Nederlandstalige muziek

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Dringende programmawijziging 20 april

BVN en Radio 1 terug op Astra-satelliet