Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?

31 juli 2019 — Vertrek je op vakantie en wil je je favoriete programma's niet missen? Goed nieuws: de VRT is ook in het buitenland beschikbaar via websites, apps en sociale media.

© VRT

Wie vandaag op reis gaat, hoeft niets te missen van het VRT-aanbod. De publieke omroep beschikt over een breed scala aan programma’s die beschikbaar worden gesteld op verschillende platformen. Het meest recente product is de VRT NU-app, die ondertussen al meer dan 450.000 keer werd gedownload. 

Ik ga op reis en ik neem mee...

VRT NU

VRT NU is het gratis online videoplatform van de VRT, dat beschikbaar is via de website of de app. Mediagebruikers kunnen het aanbod van Eén, Canvas, Ketnet en Ketnet Jr. gratis opvragen of programma’s live volgen. Programma’s blijven tot dertig dagen na uitzenddatum beschikbaar. Ook biedt VRT NU video-content van de VRT-radiomerken aan, net als archiefbeelden en -programma’s. 

 • Sinds de lanceerdatum (1 augustus 2018) is de VRT NU-app al meer dan 450.000 keer gedownload. ( juli2019)
 • Iedereen die gedomicilieerd is in België, kan VRT NU gratis gebruiken binnen de grenzen van de Europese Unie. Let wel: enkel als je een extra verificatie met je gsm doet, kan je alle programma’s bekijken. Doe je dat niet, dan zal je enkel eigen producties kunnen bekijken, geen aangekochte programma’s. 
 • Begeef je je buiten de grenzen van de Europese Unie? Dan kan je enkel de eigen producties van de VRT bekijken, geen aangekochte programma’s (zelfs als je op voorhand een extra verificatie met je gsm doet). De VRT beschikt immers niet over de uitzendrechten van aangekochte programma’s buiten de EU. 
 • Ook programma’s met audiodescriptie of met Vlaamse Gebarentaal zijn beschikbaar via VRT NU. De ondertiteling kan geactiveerd worden door op het ondertitelicoon te klikken.

 

Video player inladen...

Online radio

Radioliefhebbers kunnen hun favoriete radiozender blijven volgen in het buitenland voor muziek, duiding en entertainment:

 • via de eigen radio-apps van de VRT-radionetten, die zowel in iOS- als in Androidomgeving beschikbaar zijn. Ruim 450.000 luisteraars hebben de verschillende apps gedownload.
 • via de website of app van de online radiospeler Radioplus.be. Radioplus is een platformonafhankelijke webapplicatie waar luisteraars hun favoriete VRT-radiozenders kunnen volgen. 
 • via het digitaal radioplatform Radioplayer.be, waarop je alle radiozenders én extra digitale extensies (bv. De Tijdloze, Klara Continuo en UrbaNice) kan beluisteren van de VRT, DPG Media en Mediahuis
 • via online-radiospelers van private initiatieven.

In Europa zijn zowel Radio 1 als Radio 2 via satelliet 24 uur per dag gratis (free-to-air) te beluisteren. Buiten Europa is Radio 1 via satelliet te horen. 

Websites en sociale media

Het aanbod van de VRT is ook op onlineplatformen en via sociale media terug te vinden. Elk VRT-merk heeft een eigen website en is actief op de sociale media. Ook in het buitenland kunnen Vlamingen op die platformen terecht voor foto’s, filmpjes en extra informatie. 

 • Dagelijks surfen meer dan 1.217.000 unieke bezoekers naar een van de VRT-websites. 
 • Er zijn elke dag ongeveer 1.640.000 videostarts op VRT NU, Facebook en YouTube samen.
 • De VRT-aanbodsmerken hadden eind 2018 samen 2.471.943 Facebook-fans, 1.674.966 Twitter-volgers en 649.701 Instagram-volgers.

(cijfers: jaarverslag 2018) 

BVN

Vlamingen (en Nederlanders) die in het buitenland verblijven, kunnen hun favoriete televisieprogramma’s volgen op BVN. BVN staat voor 'het Beste van Vlaanderen en Nederland' en is daarmee dé Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland. BVN is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. Het is nu ook mogelijk om live naar BVN te kijken via de livestream op BVNLIVE.

BVN is er voor zij die:

 • een paar weken op vakantie gaan en op de hoogte willen blijven van de actuele ontwikkelingen in Nederland en België.
 • geen enkele aflevering van hun favoriete serie willen missen. 
 • langere tijd naar het buitenland vertrekken maar toch via BVN het nieuws, de taal en cultuur van het moederland willen blijven volgen.

 

Meer informatie

Dossier: Ontvangstmogelijkheden
woensdag 31 juli 2019
31 juli 2019

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Aanpassing programmering op 27 januari 2020

Canvas.be in nieuw kleedje

Programmawijziging n.a.v overlijden Panamarenko

Programmawijziging n.a.v overlijden Raymond Poulidor

Dringende programmawijziging 23 oktober

Nieuw digitaal kanaal: The Greatest Switch

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?