Ik begrijp het Nederlands niet zo goed

Vragen en opmerkingen van kijkers en luisteraars over de taal die de VRT gebruikt. 

De VRT gebruikt te veel moeilijke woorden

Het is heel moeilijk om ingewikkelde dingen eenvoudig te vertellen. Er zijn maar weinig mensen die dat goed kunnen.

Vooral mensen in Het journaal gebruiken vaak moeilijke woorden. De makers van Het journaal doen hun best om alles goed uit te leggen. Maar dat lukt niet altijd.

Bij Ketnet en Karrewiet doen ze nog meer dan anderen hun best om alles goed uit te leggen.

Lezen is moeilijk voor mij

Ketnet Dub

Ketnet Dub stimuleert kinderen om luidop te lezen. Onderzoek wijst namelijk uit dat luidop lezen helpt om beter te lezen. 

Ik leer Nederlands maar versta jullie dialecten/streekaccenten niet

Bevergem (Canvas) gebruikte het West-Vlaams dialect. © De wereldvrede

Teletekst 888

De meeste Nederlandstalige programma's worden in het Nederlands ondertiteld via teletekst pagina 888, zo kunt u ook lezen wat er gezegd wordt.

Nedbox

Elke dag leren duizenden mensen Nederlands in Vlaanderen. Om anderstaligen de taal te helpen ontwikkelen buiten de klas, lanceert de KU Leuven samen met een aantal partners een nieuw digitaal platform waar u altijd en overal naar kan surfen: NedBox.  Via beeldfragmenten uit o.a. Thuis, Iedereen beroemd en Het Journaal kunt u op een leuke en praktische manier uw Nederlands oefenen.

Ik studeer Nederlands buiten België

Buitenlandse leerkrachten en studenten Nederlands kunnen bij VRT NU terecht om  Nederlands te leren via televisieprogramma’s. Naast de gratis toegang voor alle Vlamingen, is dit ook mogelijk voor buitenlandse studenten Nederlands. VRT NU geeft hen op die manier toegang tot het eigen VRT-aanbod. De leerkrachten en studenten kunnen hiervoor een aanvraag indienen via het e-mailadres vrtnu@vrt.be. De VRT behandelt de vragen op individuele basis. 

De Schrijfassistent voor anderstaligen

Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen is een digitale schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven in samenwerking met de VRT en Wablieft, de krant in eenvoudig Nederlands. Deze toepassing is gratis beschikbaar op https://nt2.schrijfassistent.be.

De schrijfassistent

Dit is geen toepassing om onze programma's toegankelijker te maken, maar wel een handig hulpmiddel voor iedereen die Nederlands leert.

De schrijfassistent, een webtoepassing die De Standaard en VRT in 2016 oorspronkelijk voor journalisten lieten bouwen door het Instituut voor Levende Talen (KU Leuven), is nu gratis beschikbaar op schrijfassistent.be.

Ik spreek geen Nederlands - I don't speak Dutch - Je ne parle pas le néerlandais - Ich spreche kein Niederlandisch

Actua in het Frans, Duits en Engels

De VRT-nieuwsdienst verzorgt een nieuwsaanbod voor:

Gerelateerd