Jo Van Backlé [1927-2018]

De VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden en familieleden van gerechtsdeurwaarder Meester Jo Van Backlé die op 24 december overleden is.

Jo Van Backlé was een absoluut begrip in de tijd van de televisiespelletjes op de toenmalige BRT en BRTN, dan spreken we over de jaren zeventig, tachtig en negentig. Meer zelfs, hij zette het begrip "gerechtsdeurwaarder" op de kaart.

Noem een spelprogramma uit die tijd en Van Backlé was erbij betrokken. Hij moest toezien op het correcte verloop van alles, werd vaak vernoemd als "het toeziend oog" en kwam dan ook vaak in beeld, al dan niet met een grote kartonnen cheque. Toen mocht het op televisie nog allemaal iets minder flitsend zijn.

De programma's die hij begeleidde zijn talloos en wekken nostalgie op: "Ingrid Ingrid", "Damesdubbel", "100.000 of niets", maar ook de trekkingen van de Nationale Loterij, waar hij voor de juiste gang van zaken instond.

Van Backlé was ook betrokken bij "Pak de poen", dat legendarisch is geworden nadat de eerste aflevering - met presentatoren René en Manu Verreth- volledig de mist was ingegaan. Van Backlé moest de hele tijd ingrijpen en corrigeren, het leverde dolkomische, onvoorspelbare, maar ook tenenkrullende televisie op.  Het programma werd direct bijgestuurd en kreeg Luc Appermont als presentator.

Van Backlé was er trouwens al bij in 1967, in het programma "Een tegen allen", met de legendarische Tony Corsari als presentator. Om maar te zeggen, met Van Backlé verdwijnt een iconische naam uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Geen presentator, een beetje een gezicht, maar vooral een begrip, een naam uit de Vlaamse televisiegeschiedenis.

 

Bron: VRTNWS

 

 

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 29 december in Kobbegem.

vrijdag 28 december 2018
28 december 2018