zondag 06 januari 2019
06 januari 2019

Wiet Van Broeckhoven overleden

De VRT biedt haar medeleven aan, aan familie en vrienden van Wiet Van Broeckhoven

Wiet Van Broeckhoven is een legende, vooral in de jaren tachtig was zijn stem bekend. Toen had Radio 2 nog geen nationale programma's en werd vooral vanop de regionale redacties, de zogenoemde "omroepen" uitgezonden. Van Broeckhoven maakte voor BRT 2 Omroep Antwerpen programma's zoals "Njam njam" en deed dat in een heel specifieke stijl: een typsich stemgeluid met een ingebakken tongue in cheeck

Van Broeckhoven was niet de meest meegaande medewerker, bevestigt zijn zoon: "Hij werd eens geschorst omdat hij een antiklerikaal nummer van Robert Long had gespeeld op de radio en in de loop der jaren moest hij zijn vroeger beroep van ambtenaar opnemen. Dat was zeer tegen zijn zin, maar het kon niet anders blijkbaar. Maar gelukkig was hij toch nog betrokken bij de opstart van het toenmalige Radio Donna, waar hij samenwerkte met onder meer Michel Follet en vooral Erik Strieleman, zijn vaste kompaan", zegt Bram Van Broeckhoven, zijn zoon.

Zijn humor en taalspitsvondigheid vond ook een weg in boeken. Van Broeckhoven publiceerde meermaals, bladzijden vol aforismen, spreuken, citaten en woordspelingen, waar hij dus ook al een patent op had toen hij voor de microfoon zat.

Van Broeckhoven was trouwens ook kort politiek actief, zegt zijn zoon: "De Europese campagne van Leo Tindemans waarin hij bijna een miljoen stemmen verzamelde, in 1979, dat was voor een deel zijn werk. Tindemans zei zelfs dat hij zonder mijn vader veel minder stemmen zou hebben gekregen. Noem hem een spin doctor van zijn tijd."

Van Broeckhoven was al lange tijd ziek en overleed thuis, in Edegem, op zijn 69e.

(bron: VRTNWS)

Huidige VRT-CEO Paul Lembrechts werkte ooit samen met Wiet Van Broeckhoven en vertelde daar op Radio 2 volgende anekdote over.