vrijdag 10 maart 2023
10 maart 2023

VRT NWS-ankers Hanne Decoutere en Wim De Vilder krijgen prijs van oud-studenten rechten 

VRT NWS-ankers Hanne Decoutere en Wim De Vilder hebben de VRG-Alumniprijs gekregen, een prijs van de oud-studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen aan de KU Leuven. De justitieredactie van VRT NWS krijgt binnenkort dan weer een prijs van de Vereniging van Afgestudeerde Leuvense Criminologen voor haar "zeer degelijke verslaggeving". 

© Johan Van Droogenbroeck / Image-Zone BV © Johan Van Droogenbroeck / Image-Zone BV

Hanne Decoutere en Wim De Vilder krijgen de VRG Alumniprijs als duo "omwille van de professionele en objectieve manier waarop zij als nieuwsanker het nieuws naar de Vlaamse huiskamers brengen". Zowel Decoutere als De Vilder studeerden zelf rechten aan de KU Leuven. 

Met de bekroning voor De Vilder en Decoutere wil de VRG-Alumni "het belang van de persvrijheid en van een onafhankelijke, objectieve en op feiten gebaseerde journalistiek" in de kijker zetten. "Het hoeft geen betoog dat dit thema gezien de huidige mondiale evoluties meer dan ooit actueel is."

De VRG-Alumniprijs wordt sinds 1994 uitgereikt. Eerdere laureaten waren onder anderen journalist Christophe Deborsu, advocaat Jef Vermassen, voormalig minister Koen Geens en de nieuwe nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch (die toen nog procureur des Konings was).

Ook justitieredactie VRT NWS krijgt binnenkort een prijs

De justitieredactie van VRT NWS wordt binnenkort dan weer bekroond door de Vereniging van Afgestudeerde Leuvense Criminologen (VALC) "voor de zeer degelijke justitiële verslaggeving". 

De redactie wordt gelauwerd voor "verschillende programma’s die ze als justitiejournalisten mee hebben gemaakt om het brede publiek op een toegankelijke, maar toch steeds genuanceerde manier te informeren over maatschappelijke thema’s". De VALC denkt dan aan spraakmakende en indringende reportages voor onder meer "Terzake" en destijds "Panorama" (waaronder de reportages over Jonathan Jacob, euthanasie in de gevangenis, Belgische Syrië-strijders en de overbevolking in de gevangenissen), het programma "Mij overkomt het niet" en de documentairereeks "De cel vermiste personen". 

De prijs voor de justitieredactie wordt op donderdag 30 maart uitgereikt. 

BRON: VRTNWS.be

© Johan Van Droogenbroeck / Image-Zone BV