woensdag 29 maart 2023
29 maart 2023

La Course – achter de schermen van het vrouwenwielrennen

28 maart 2023 - Het vrouwenwielrennen wordt alsmaar populairder en VRT draagt daar zeker haar steentje toe bij met live-uitzendingen en extra aandacht. Maar nu kunnen we voor het eerst ook een blik werpen achter de schermen van het vrouwenwielrennen.

BILLY_LEBELGE

De vierdelige docureeks La Course volgt wielerteam SD Worx in de aanloop naar en tijdens de Ronde van Frankrijk 2022 voor vrouwen. Team SD Worx, dat is de ploeg van Lotte Kopecky, Demi Vollering, Chantal Van Den Broek – Blaak en Marlen Reusser. Een echt topteam dus.

SD Worx trekt met grote verwachtingen naar de Tour. Ze willen ritten winnen, groen pakken met Kopecky en geel met Vollering. Want het is wel wat: eindelijk een Ronde van Frankrijk voor vrouwen op het programma. Na vele jaren vruchteloos wachten kreeg het vrouwenpeloton dan toch hun versie van de Tour. De verwachtingen zijn hooggespannen, de belangstelling groot. In geen tijd katapulteert de Tour zich ook in het vrouwenwielrennen naar de belangrijkste afspraak van het jaar.

De vrouwen krijgen een achtdaagse rittenkoers voorgeschoteld over een uitdagend parcours. De eerste twee dagen moet er nog niet geklommen worden, maar daarna trekt het peloton de heuvels in, deels ook over onverharde wegen. Het slotweekend in de Vogezen is zwaar en loopt door een bergachtig terrein met heel wat stevige beklimmingen, zoals le Petit Ballon, le Grand Ballon, le Ballon d’Alsace en de slotklim naar de Super Planche des Belles Filles. Tussen Parijs en La Planche des Belles Filles worden de kaarten flink door mekaar geschud. Niet alles verloopt volgens plan voor Team SD Worx en dat zorgt voor stress, twijfels, oplopende emoties en enkele verhitte momenten.

BILLY_LEBELGE

Waar de klassieke sportverslaggeving stopt, daar begint deze docureeks. De makers waren erbij op momenten en plekken waar geen andere camera’s toegelaten zijn. We volgen de rensters op stage, bij hen thuis, in de ploegbus, in de volgwagen, op de massagetafel, ’s avonds op hotel en ’s ochtends bij het ontbijt. In navolging van eerdere documentaire reeksen over het mannenwielrennen is dit de allereerste reeks die achter de schermen bij een vrouwenteam wordt gemaakt. Een primeur dus.

"Het vrouwenwielrennen zit de laatste jaren ongelooflijk in de lift. In 2022 vond een van de belangrijkste momenten ooit plaats in het vrouwenwielrennen: ASO organiseerde, in vol ornaat, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De wedstrijd zag eruit zoals die bij de mannen, werd in beeld gebracht zoals bij de mannen, reikte de truien uit zoals we die kennen bij de mannen. De volgende stap was ook een docureeks maken achter de schermen en dat is bij deze gebeurd."

Ruben Van Gucht begeleidde de productie van de reeks

La Course: vanaf maandag 17 april om 22.15 u. op Canvas en VRT MAX

BILLY_LEBELGE
BILLY_LEBELGE