maandag 27 november 2023
27 november 2023

Antiheld 'Boerke' stuntelt opnieuw

Tweede seizoen van humoristische animatiereeks vanaf maandag 4 december op VRT CANVAS en VRT MAX

27 november 2023 - Boerke is de universele loser die het ongeluk steevast aan zijn kant heeft. De ene keer een boer of een clown, de andere keer een artiest of een superheld: het loopt sowieso fout af.

© VRT

In dit tweede seizoen van Boerke volgen we de avonturen van de antiheld met de grote snor, 52 afleveringen lang. ​ De tekortkomingen en zwaktes van Boerke zijn vaak ​ herkenbaar voor de kijker waardoor er naast leedvermaak ook vaak medelijden en sympathie is voor Boerke. Er zit een beetje Boerke in elk van ons. Boerke heeft geen idee hoe je sociaal wenselijk gedrag vertoont en hoe de maatschappij in elkaar zit. Hij bekijkt de ​ wereld als het ware als een alien. Hij start altijd met de beste intenties, maar de zaken draaien steeds anders uit dan hij had gehoopt of verwacht.

De reeks is gebaseerd op het stripfiguur Boerke, van de hand van Pieter De Poortere. De bijna kinderlijke tekenstijl contrasteert vaak zeer hard met de directe humor. Maar de soms bijtende humor is niet vrijblijvend. Boerke houdt de maatschappij vaak een spiegel voor en met de harde humor worden vaak hete hangijzers in de maatschappij aangekaart zoals de vluchtelingenproblematiek, #metoo, milieuvervuiling, discriminatie, gevangenisstraffen, …

De reeks, geproduceerd door De Hofleveranciers, werd geanimeerd en geregisseerd door animatiestudio Fabrique Fantastique. Het stemmenwerk is van Jos Dom (Boerke), Maaike Cafmeyer (vrouwelijke rollen) en Peter Van Gucht (mannelijke rollen). Flip Kowlier componeerde en speelde de muziek. Met Boerke zet VRT CANVAS het animatiegenre extra in de kijker.

Boerke kwam tot stand met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en werd gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.

© VRT