maandag 05 februari 2024
05 februari 2024

Rudi Vranckx in de schaduw van een nieuw IJzeren Gordijn

5 februari 2024 - In de documentaire reeks Het nieuwe IJzeren Gordijn verkent conflictjournalist Rudi Vranckx vanaf woensdag 21 februari het intrigerende grensgebied tussen Rusland en de rest van Europa.

© VRT

In vier afleveringen reist hij van het Hoge Noorden tot in de Kaukasus, langs de breuklijn tussen twee werelden. Onderweg ontmoet Rudi mensen die vandaag leven met Rusland als buur, in de schaduw van een nieuw IJzeren Gordijn.

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakte twee jaar geleden een wereldwijde schokgolf. Er was opnieuw oorlog in Europa. Meteen tekende zich ook een diepe kloof af tussen het Rusland van Vladimir Poetin en de rest van het continent. Een nieuw IJzeren Gordijn. Maar de confrontatie met Rusland heeft ook oude wonden opengereten, vooral in de landen die vroeger achter het oude IJzeren Gordijn lagen.

Daarom gaat Rudi op zoek naar verhalen van de gewone mensen die vandaag leven met Rusland als buur. Hoe beleven zij de veranderende realiteit en de toenemende militaire dreiging? Wat kunnen zij ons leren uit hun soms grimmige verleden en wat brengt de toekomst voor hen en ook voor ons?

Met die vragen trekt Rudi op pad. Zijn vertrekpunt: een eilandje 400 kilometer boven de Poolcirkel, in het noordelijkste puntje van Noorwegen. Hij reist daarna door Finland, de Baltische Staten en Polen tot op de grens met Wit-Rusland. Via een bevroren conflict in Moldavië belandt hij aan de frontlijn in Oekraïne. Tenslotte steekt hij vanuit Roemenië de Zwarte Zee over om te eindigen in Georgië.

Tijdens zijn tocht stoot Rudi op verrassende mensen en verkent hij bijzondere plekken waar het nieuwe IJzeren Gordijn zichtbaar en tastbaar wordt. Een ongewone reis dwars door Europa, langs littekens uit het verleden, met acute dreiging en vooral vol unieke en ontroerende menselijke verhalen.

Het nieuwe IJzeren Gordijn vanaf woensdag 21 februari, om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

© VRT