dinsdag 27 februari 2024
27 februari 2024

Olleke bolleke knol! Ketnet Junior zet in op klankbewustzijn met Sarah: Sokpop en de klanken

Dinsdag 27 februari 2024 - Vanochtend stelde Ketnet Junior het goednieuwe programma Sarah: Sokpop en de klanken voor in Gemeenteschool Paviljoen in Schaarbeek.

Met dit programma wil Ketnet Junior klankbewustzijn en klankletterkoppelingen bijbrengen bij kleuters. Op die manier kunnen we kleuters motiveren en stimuleren, ook zij die extra hulp nodig hebben. Want zo blijkt uit de KOALA-test, 15% van de kleuters heeft extra taalondersteuning nodig.

“Kinderen hebben Nederlands nodig voor alles: om te kunnen leren, om op te groeien in onze samenleving, om gelijke kansen te hebben. Je bent dan ook nooit te jong om te beginnen met Nederlands. Taal leren doe je op school, maar niet alleen op school. Ouders moeten hun kinderen ook na schooltijd in contact brengen met het Nederlands. Dat hoeft helemaal niet veel tijd of energie te kosten. Ga kleuterboekjes halen in de bib, schrijf je kind in bij de chiro of zet de TV op Ketnet Junior. Bijvoorbeeld om te kijken naar Sarah en Sokpop: speciaal voor de allerkleinsten, die spelenderwijs kennismaken met klanken en letters." ​

Vlaamse minister van Onderwijs

Met Sarah: Sokpop en de klanken willen we kleuters op een laagdrempelige manier laten kennismaken met klankbewustzijn en klankletterkoppelingen. Dat doet Sarah aan de hand van 8 korte video's voor de doelgroep 2 tot 5 jaar. Er werd ook een lessenpakket ontwikkeld door Odisee Hogeschool. Het lessenpakket kan je terugvinden op Ketnetvoorouders.be.

“VRT zet overtuigd haar schouders mee onder het Leesoffensief. We werkten de afgelopen jaren hard aan concrete initiatieven om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren en de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers te stimuleren. Meer lezen maakt je beter met taal en vergroot je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk. Daarom zijn programma's rond lezen en voorlezen voor VRT een prioriteit, met een speciale focus op kinderen en jongeren. Tijdens het Schooljaar van het Nederlands vergeten we ook onze allerkleinsten niet. Dankzij 'Sarah: Sokpop en de klanken' worden kleuters via klankbewustzijn spelenderwijs op lezen voorbereid.” 

Karen Donders, directeur publieke opdracht VRT
© VRT

Sarah: Sokpop en de klanken vanaf dinsdag 27 februari op VRT MAX en in de Ketnet Junior-app. Vanaf 28 februari in de ochtend op Ketnet Junior.

Sarah: Sokpop en de klanken is een samenwerking met het Leesoffensief van de Vlaamse Overheid en Odisee Hogeschool.