dinsdag 26 maart 2024
26 maart 2024

Factheckers gaat digitaal in vijfde seizoen: van internetoplichting over straffe experimenten tot digitale tips

"We kregen heel veel kijkersvragen rond digitalisering"

Dinsdag 26 maart 2024 - In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd geraakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken in een nieuw seizoen van Factcheckers. Zes afleveringen lang zetten ze hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden: diepgravend onderzoek, groots opgezette experimenten en spraakmakende testen.

Thomas Geuens

In seizoen vijf doen ze dat voor checks die allemaal iets te maken hebben met de wereld van mobiele communicatie en internet, van sociale media en apps, van hardware en software. Want de digitale trein dendert voort, maar het is een flinke uitdaging om dat tempo te blijven volgen. Gelukkig zijn Britt, Jan en Thomas er om een handje te helpen.

Hoe gemakkelijk trap je in de val van phishing-mails? Hoe hard leidt een gsm achter het stuur nu werkelijk af? Is ons internetabonnement trager dan ons wordt beloofd? Hoe groot is de impact van veel schermtijd? Is online shoppen echt zo slecht voor het milieu als vaak wordt gedacht? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop Britt, Jan en Thomas een antwoord proberen te vinden in een nieuwe reeks vol spanning, emotie en humor.  

"We hebben ontzettend veel kijkersvragen en suggesties gekregen voor nieuwe factchecks. En daarbij viel het ons op hoe vaak er vragen werden gesteld over sociale media en internet en digitalisering in het algemeen."

Britt Van Marsenille

"Door al de kijkersvragen rond digitalisering dachten we: laat ons eens een reeks maken over dit soort onderwerpen. Want digitalisering zit overal in ons dagelijks leven, maar toch roept het net blijkbaar heel wat vragen op."

Thomas Vanderveken

"Wie denkt dat we een heel seizoen achter onze laptop hebben gezeten, die vergist zich. Ook al hadden onze checks dan te maken met internet en computers, toch zitten er ook in deze reeks heel wat fysieke proeven en straffe testen."

Jan Van Looveren

Factcheckers: vanaf 10 april elke woensdag om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.