Videospeler inladen...

Speurder over zoektocht naar Britta Cloetens: "Ik heb tot aan mijn schouders in netels gestaan, op zoek naar een graf"

Speurder Wim Cuypers vertelt in de derde aflevering van "De verdwijning van Britta Cloetens",  hoe frustrerend het is voor iedereen die betrokken was bij het onderzoek, dat het lichaam van Britta Cloetens niet is gevonden. De speurders hebben vele kilometers rondgereden met moordenaar Tijl Teckmans, in de hoop dat hij zich de plek zou herinneren, waar hij het lichaam van Britta achterliet. Maar het leverde niets op. "Ik heb tot aan mijn schouders in de netels gestaan, op zoek naar een graf", klinkt het. 

Nadat Tijl Teckmans "bekend" had dat Britta Cloetens dood is, verklaart hij aan de speurder dat hij, met het lichaam van Britta in zijn koffer, richting Ardennen is gereden. Het enige punt dat hij zich nog kan herinneren is het Vierarmenkruispunt in Brussel. Vandaaruit starten de speurders met hem de zoektocht naar het lichaam.  Maar ondanks de vele ritten kan of wil Teckmans geen concrete plek aanduiden.

Bekijk hier de video waarin de speurders vertellen over de ritten met Teckmans en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

De vele rondritten met verdachte Teckmans zijn een maat voor niets. Dat hoeft ook niet te verwonderen, vindt Teckmans' advocaat Jan De Man. Meester De Man zegt dat de onderzoekers nooit ernstig gezocht hebben. "Ze gingen ervanuit dat Teckmans loog en hebben niet naar hem geluisterd." 

Bekijk hieronder het videoverhoor van Tijl Teckmans en de reactie van zijn advocaat en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Kan modder op de schoenen van Teckmans iets zeggen over de plek waar hij Britta dumpte?

Op de schoenen die Teckmans droeg op de dag van de feiten, hing behoorlijk veel modder. De onderzoekers hopen dat dat modderspoor hen dichter bij de plek kan brengen waar hij Britta achterliet. Ze laten het spoor onderzoeken door allerlei deskundigen. Die komen tot de vaststelling dat de modder afkomstig kan zijn van de streek tussen Lier en Duffel. De streek waar Teckmans woont en dus niet de Ardennen. Teckmans wordt met het onderzoek geconfronteerd.

De waarheid zit in het hoofd van Tijl

Wim Cuypers - speurder

Maar ook dat blijkt een maat voor niets. "De waarheid zit in het hoofd van Tijl", zegt speurder Wim Cuypers. "Wij kunnen veel ergens te velde gaan staan. Ik heb tot aan mijn schouders in de netels gestaan op zoek naar een graf. Ik heb op veel plaatsen zo gestaan en dan denk je: "stop er gewoon mee". We kunnen nog 100 jaar bezig blijven en dat gaat toch niets opleveren."

Bekijk het videoverhoor over het modderspoor en lees daarna hieronder verder:

Videospeler inladen...

Tijdens één van zijn laatste verhoren zien we een erg verbaal agressieve Tijl Teckmans. Hij draait de rollen om en verwijt de ondervragers dat het hun schuld is dat Britta niet is gevonden. "Ga dan zoeken, stop met op uw pc'ke te tikkelen en ga dan zoeken als je met die mensen harder inzit dan ik", roept hij de speurders toe.

Ga dan zoeken, stop met op uw pc'ke te tikkelen en ga dan zoeken als je met die mensen harder inzit dan ik

Tijl Teckmans in verhoor

Teckmans' advocaat zegt dat de onderzoekers in een tunnelvisie zaten. De onderzoekers spreken dat tegen. Zij blijven erbij dat ze er alles aan gedaan hebben om Britta Cloetens te vinden.

Bekijk het videoverhoor en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Laatste hoop op antwoorden: het assisenproces

Britta Cloetens is niet gevonden maar er zijn toch genoeg bewijzen om Tijl Teckmans voor het hof van assisen te brengen. In januari 2015, 4 jaar na de verdwijning van Britta, start het proces in Antwerpen. Voor de ouders, familie en vrienden is het de allereerste keer dat ze Tijl Teckmans te zien krijgen.

Maar zijn houding is een slag in hun gezicht. Hij zit tijdens het ganse proces met zijn rug naar de nabestaanden. "Toch leeft bij hen de hoop dat Teckmans op het proces zal zeggen waar hij Britta heeft achtergelaten", zegt Jef Vermassen, de advocaat van de familie van Britta. In een laatste poging om een antwoord te krijgen richt de moeder van Britta zich op het proces tot de beschuldigde.

Bekijk de video van het assisenproces en lees daarna hieronder verder:

Videospeler inladen...

Gerechtspsychiater Chris Dillen die Teckmans onderzocht, komt tot de conclusie dat de beschuldigde een kernpsychopaat is. Hij had de hoogste score op de test voor psychopatie, zegt advocaat-generaal Patrick Boyen. Teckmans komt daarmee in de rij van andere bekende moordenaars zoals Ronald Janssen, ook een kernpsychopaat. Geen emotie, geen inlevingsvermogen, manipuleren en liegen zijn enkele kenmerken van een kernpsychopaat. Op zijn proces bleef Teckmans erbij dat de dood van Britta Cloetens een ongeluk was. Maar de jury geloofde hem niet.

Bekijk hieronder de uitspraak op het assisenproces en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

De waarheid zit in het hoofd van Tijl

Na het assisenproces startten haar ouders een procedure om Britta officieel dood te laten verklaren. Ze kreeg een gedenksteen, een symbolische rustplaats. "Maar de urne blijft leeg", zegt haar mama. Ze hoopt dat haar dochter nog kan worden gevonden.

Zal Tijl Teckmans haar dat antwoord ooit nog geven? Volgens advocaat-generaal Patrick Boyen is dat niet uitgesloten, maar dan moet hij daar zelf voordeel uithalen, zegt hij. Misschien komt dat moment er als hij voor de strafuitvoeringsrechtbank moet komen. Ten vroegste in 2026 kan hij in aanmerking komen voor een voorwaardelijke in vrijheidsstelling.

Bekijk de video hieronder en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de derde aflevering van "De verdwijning van Britta Cloetens". Alle afleveringen kan u ook herbekijken op VRT NU.

Videospeler inladen...

Luistert u liever? Dan kan u hieronder de podcast van de derde aflevering beluisteren. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen