Videospeler inladen...

Is waterschaarste onze volgende crisis? "Risico bestaat dat er deze zomer even geen water uit de kraan komt" 

We moeten nu actie ondernemen om iets te veranderen aan de lage stand van ons grondwater. Dat vertelde bioloog Dirk Draulans in "De Afspraak". De toestand is half mei al ernstig. "Dit is het vierde jaar op een rij dat we met een watercrisis zitten. Eigenlijk zou er eens een paar weken geen water meer uit de kraan mogen komen. Dan zullen mensen de ernst misschien inzien."

In twee op de drie meetpunten in Vlaanderen is de grondwaterstand al laag tot zeer laag. En de komende weken kondigen zich warm en droog aan. "Dit is de kroniek van een aangekondigd probleem", aldus Dirk Draulans. "Dit zijn de laagste standen in aanloop naar de zomer sinds de start van de metingen. Als we een zomer krijgen als vorig jaar zitten we in de penarie."

Het probleem is niet nieuw. "Dit is het vierde jaar op een rij dat we met een zware watercrisis zitten. Er is gewoon te weinig water in Vlaanderen."

Zal onze drinkwaterwinning in het gevaar komen deze zomer? "Dat risico is er zeker. Vorig jaar was het al bijna zover. Soms denk ik dat het zelfs eens nuttig zou zijn dat er eens 3 of 4 weken geen water uit de kraan zou komen. Die uitspraak is op het randje, maar de mensen moeten de ernst van de situatie beginnen inzien."

"Er is bij mensen over dit probleem nog geen "sense of urgency". Maar we moeten nu echt nadenken over de consequenties van ons waterbeheer in de natuur. En we moeten beginnen te beseffen dat de klimaatopwarming wel effectief een probleem aan het worden is op korte termijn."

"We moeten van onze natuur weer een spons maken"

Door het vooruitzicht van een zomer in eigen tuin is er een piek in de vraag naar zwembaden. Niet zo'n goed idee, vindt Draulans. "Ik snap het wel. Mensen komen pas uit die lockdown. Ze hebben hun best gedaan, maar er is alweer een nieuw probleem. Het zal niet makkelijk zijn om weer restricties op te leggen. Water duurder maken is een optie om mensen te doen beseffen hoe waardevol de grondstof is."

Ook kleine ingrepen moedigt Draulans aan, zoals je auto minder wassen, de kraan niet laten lopen, minder douchen, ... "Het probleem is acuut en om het structureel op te lossen moeten we effectief onze landschappen weer watervriendelijk maken."

"We moeten sponzen maken die water ophouden. De verharding moet weg. Dan gaat het over asfalt, maar ook over drainagesystemen. Nu krijgt de aarde geen enkele kans om regenwater op te nemen. Het stroomt zo weer weg."

De aarde krijgt geen enkele kans om regenwater op te zuigen. Het stroomt zo weer weg.

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck zat ook aan tafel en trad Draulans bij. "Je moet aan de oorzaak werken. Met ons team hebben we een onderzoek gesponsord over het vergroten van het overstromingsgebied van de Kleine Nete om zo de wateropslagcapaciteit vele malen te vergroten. Dat was ooit het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Dat zou herstel zijn. We hebben te weinig natuur."

Morgen zal de droogtecommissie ook beslissen of we van code geel naar code oranje gaan. Wat wil dat zeggen? "Dan gaat men uit van een potentieel probleem en kunnen de gouverneurs en de ministers actie ondernemen om dat tegen te gaan. Zo kan er dan bijvoorbeeld een captatieverbod komen en mogen landbouwers geen grondwater meer oppompen."

Bekijk hieronder ook de reportage uit Terzake over de droogte in ons land.

Videospeler inladen...

Meest gelezen