Video player inladen...

Families Jacob en Chovanec teleurgesteld na nieuwe richtlijn voor politie: "Nu pas, 10 jaar na dood Jonathan"

De families van de overleden Jonathan Jacob en Jozef Chovanec reageren zeer teleurgesteld dat er nu pas een richtlijn opgesteld is hoe agenten moeten omgaan met psychotische arrestanten. "Het valt de families bijzonder zwaar te moeten vaststellen dat vandaag, 10 jaar na het overlijden van Jonathan en 2,5 jaar na het overlijden van Jozef, pas een eerste richtlijn werd opgesteld door de politietop."

Vijf weken na het uitlekken van de beelden waarop te zien is hoe de Slovaakse man Jozef Chovanec bruut wordt aangepakt in een politiecel, heeft de politietop een richtlijn uitgewerkt voor de agenten. 

Concreet wordt daarin gezegd hoe agenten moeten omgaan wanneer er iemand psychotisch gedrag vertoont. Wie zeer agressief is en symptomen vertoont vertoont van het zogenaamde "excited delirium syndroom", mag niet meer worden opgesloten in een cel, maar moet meteen worden overgebracht naar de spoeddienst van het ziekenhuis.

De families van Jonathan Jacob en Jozef Chovanec reageren onthutst op de nieuwe richtlijn. Vooral het feit dat die er nu pas komt, val hen zwaar. "We verwelkomen ieder initiatief dat wordt genomen om gelijkaardige drama's in de toekomst te vermijden, maar we kunnen niet voorbij gaan aan de vaststelling dat er kennelijk tot op heden geen dergelijke richtlijnen bestonden, ondanks het feit dat Jonathan reeds een decennium geleden overleden is."

Op 27 februari 2018 overlijdt de Slovaakse man Jozef Chovanec in een ziekenhuis in Charleroi. Vier dagen ervoor, in de nacht van 23 op 24 februari 2018, was hij in de politiecel op de luchthaven van Charleroi bruut aangepakt door de politie, nadat hij amok gemaakt had op de luchthaven. In de cel vertoont Chovanec vreemd gedrag: hij zingt, springt op en neer, bonkt met zijn hoofd tegen de muur. Op een bepaald moment grijpt de politie in om hem in bedwang te houden. Een agent zit onder meer 16 minuten lang bovenop de man, een andere agente brengt intussen de Hitlergroet. 

Meer dan 8 jaar ervoor, op 6 januari 2010, overlijdt Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel. De beide families zien gelijkenissen tussen de twee zaken. Jacob was op het moment van zijn arrestatie onder invloed van amfetamines en maakte een verwarde indruk. Tweemaal werd er geprobeerd om hem op te nemen in een psychiatrisch centrum, maar daar weigerde men hem. Daarom werd hij naar het commissariaat van Mortsel gebracht. Daar overmeesterde het Bijzondere Bijstandsteam hem, maar er werd zoveel geweld gebruikt dat de man het niet overleefde. In die zaak werden enkele agenten uiteindelijk in 2017 veroordeeld. In de zaak-Chovanec loopt het onderzoek nog. 

"Het valt de families bijzonder zwaar te moeten vaststellen dat vandaag, 10 jaar na het overlijden van Jonathan en 2,5 jaar na het overlijden van Jozef, pas een eerste richtlijn werd opgesteld door de politietop. Kennelijk volstond het tragische overlijden van Jonathan niet om eerder de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Kennelijk werd pas actie ondernomen nadat de beelden van Jozef publiek werden."

Kennelijk volstond het tragische overlijden van Jonathan niet om eerder de noodzakelijke hervormingen door te voeren

Verklaring van de twee families

Beide families hopen dat er nu snel werk gemaakt wordt van de nodige hervormingen. "Het is onaanvaardbaar dat de nodige lessen niet werden getrokken na de tragische dood van Jonathan. Het zou onaanvaardbaar zijn dat ook na de tragische dood van Jozef niet de vereiste diepgaande maatregelen genomen worden om gelijkaardige overlijdens in de toekomst te vermijden."

Concreet vragen ze dat er in politieopleidingen de nodige aandacht besteed wordt aan psychotische arrestanten, maar dat er ook gedacht wordt aan aangepaste infrastructuren en dat er duidelijke protocollen opgesteld worden. "De problematiek van psychotische arrestanten is een dagelijkse realiteit. Het zou een diepe schande zijn om op een later tijdstip te moeten vaststellen dat twee overlijdens niet volstonden om het nodige te doen."

Het zou een diepe schande zijn om op een later tijdstip te moeten vaststellen dat twee overlijdens niet volstonden om het nodige te doen

Verklaring van de twee families
Video player inladen...

Meest gelezen