dinsdag 10 januari 2023
10 januari 2023

Vanaf 2021

In 2021 gaat de nieuwe beheersovereenkomst van start. Meer dan ooit wordt de nadruk geegd op de digitalisering. Dat vertaalt zich onder andere in een grondige herschikking van het directiecollege.

2021

Jouw VRT

De VRT organiseerde een groots opgezet onderzoek om te weten te komen wat de Vlaming verwacht van de publieke omroep. Een belangrijk onderdeel van dat onderzoek is een toer door Vlaanderen. 60 schermgezichten en radiostemmen vragen aan de Vlaming hoe we nog meer jouw VRT kunnen worden.

Voorstelling van het nieuwe VRT-huis

Op 21 juni 2021 stelden we het nieuwe VRT-huis voor. Chantal Pattyn sprak met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, CEO van de VRT Frederik Delaplace en voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT Luc Van den Brande. Ook het bouwteam schoof mee aan tafel. Alle details vind je op VRT.be. https://www.vrt.be/nl/nieuwbouw/

VRT ondertekent Digital Inclusion Charter

Namens de VRT heeft CEO Frederik Delaplace op 14 september zijn handtekening gezet onder DigitAll, een charter voor digitale inclusie dat het initiatief is van BNP Paribas Fortis en Proximus. Samen met een dertigtal bedrijven, overheidsinstanties, regeringen en sociale organisaties engageert de VRT zich hiermee om de digitale kloof te verkleinen. Want als publieke omroep van Vlaanderen willen we dat de toekomst digitaal voor ons allemaal is.

'The Brussels Declaration'

De publieke omroepen VRT, RTBF en CBC/Radio-Canada ondertekenden op 30 september samen met een breed veld van internationale organisaties waaronder de BBC, EBU en France Télévisions de Brussels Declaration. Journalisten en mediamedewerkers zijn tegenwoordig steeds vaker het doelwit van geweld en intimidaties. Met de Brussels Declaration roepen publieke en mediaorganisaties deze kwalijke evolutie een halt toe. “Vrijheid van pers is een universeel mensenrecht, dat moeten we samen beschermen.”

DAB+ met StuBru De Tijdloze en Radio 2 Bene Bene

Genieten van de beste tijdloze platen en/of de beste muziek van bij ons? Dat kan vanaf 1 november 2021, altijd en overal, op DAB+. Stem af op de digitale radiokanalen StuBru De Tijdloze en Radio2 Bene Bene en laat je verrassen.

De Warmste week in thema "Kunnen zijn wie je bent"

De VRT laat een nieuwe wind waaien doorheen de gekende formule van De Warmste Week, de solidariteitsactie die traditioneel elk jaareinde wordt georganiseerd. Met #DWW21 lanceert de VRT de zoektocht naar 21 jongeren die heel Vlaanderen op sleeptouw willen nemen rond één maatschappelijk thema waar jongeren van wakker liggen: kunnen zijn wie je bent.

Jaaroverzicht 2021

Overzicht van markante beelden uit 2021 bij de VRT.

2022

VRT pakt uit met virtuele producties

Met virtuele producties zet de VRT in op een efficiënter, creatiever en innovatief aanbod voor iedereen. De programma’s Extra Time (Canvas), De Peetie Club (Ketnet) en MNM breakout maken gebruik van gametechnologie om de virtuele studio aan te sturen.

Oorlog in Oekraïne

Op 24 februari valt de Russische federatie valt brutaal buurland Oekraïne binnen. Uiteraard bracht de nieuwsdienst het nieuws maar er kwamen ook verschillende acties. Zo kleurde de VRT-toren in geel en blauw, draaiden alle omroepen “Give peace a chance”, was er een Oekraïense versie van het Thuislied. Het jeugdjournaal Karrewiet kreeg Oekraïense ondertiteling.  De omroepen ondersteunden ook het Consortium 12-12 dat geld inzamelt voor de slachtoffers. Dat leidde op 17 maart tot een grote actiedag.

Media United for love united

Tijdens de vijftiende editie van de Antwerp Pride verenigden de grote Vlaamse mediagroepen zich om de LGBTQIA+-gemeenschap expliciet te steunen. In de geest van ‘Love United’ vierden VRT, DPG Media, SBS Belgium, Mediahuis en OUTtv samen de Antwerp Pride. Op zaterdag 13 augustus namen een heleboel medewerkers, stemmen en gezichten deel aan de wervelende parade in hartje Antwerpen.

Heropening KMSKA

Na elf jaar renovatie opende het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, eind september opnieuw de deuren. Het werd een van de grootste culturele evenementen van 2022 en daar was VRT natuurlijk graag bij. VRT was tijdens het openingsweekend live aanwezig, maakte vier docureeksen, waaronder Een nacht in het museum, een vijfdelige podcast Zot Schoon en organiseerde De Nationale Expo  samen met museumPASS.

WK voetbal 2022 in Gentse Wintercircus

De Rode Duivels haalden op het WK voetbal dan misschien niet het verhoopte resultaat, VRT scoorde wél met #tisaanons. Er was een ruim aanbod, op alle kanalen. Vooral digitaal was het succes opmerkelijk. Sommige scholen blokkeerden zelfs Sporza.be, omdat hun leerlingen massaal de wedstrijden wilden volgen. En er was nog meer dan alleen maar de klassieke voetbal: bijvoorbeeld matchen met audiodescriptie, aandacht voor andere sporten en duiding over de mensenrechten in Qatar. Tijdens het WK vond VRT onderdak in het Wintercircus in Gent. 

Kom op tegen Kanker: Alles in de strijd

In Kom op tegen Kanker, alles in de strijd gingen acht bekende mannen volledig uit de kleren met een wervelende stripact.  Een spraakmakende uitdaging. Maar het was veel meer dan dat. Rond mannenkankers hangt immers een taboe. Hierdoor laten te veel mannen zich niet tijdig screenen, of zelfs helemaal niet. De reeks bracht hier enige verandering in.

Teruggevonden! historisch interview over oerknaltheorie

Er is vaak naar gezocht, maar nooit gevonden: het volledige interview met de Belgische wetenschapper Georges Lemaître over zijn oerknaltheorie. Tot het in 2022 toevallig opduikt in het VRT-archief. Lees het hele verhaal.