Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat stemt unaniem voor steunpakket van 2 biljoen dollar tegen corona, Fed verwacht snel herstel na epidemie

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar om de economische schade die het coronavirus aanricht te beperken. Dat is een historisch recordbedrag. De wet moet morgen langs het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis, maar dat zou geen probleem vormen. De centrale bank in de VS verwacht overigens dat het economisch herstel snel zou kunnen gaan als de epidemie voorbij is. Intussen loopt het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten exponentieel op.

De Amerikaanse Senaat heeft gisterenavond een wetsvoorstel goedgekeurd om de economische schade van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. Een steunpakket van 2 biljoen Amerikaanse dollar moet bedrijven, arbeiders en een falend gezondheidssysteem redden. "Dit is nooit eerder vertoond, maar de omstandigheden zijn dan ook dramatisch", vertelt correspondent Björn Soenens.

Nooit eerder vertoond, maar de omstandigheden zijn dan ook dramatisch

Correspondent Björn Soenens

Na enkele dagen van moeizame onderhandelingen werd de wet unaniem gestemd (96 voor, 0 tegen). Het voorstel moet morgen nog langs het Huis van Afgevaardigden, maar minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht dat de wet daar zonder problemen zal worden aangenomen.

Economische boost

Het steunpakket zou onder andere werkloosheidsuitkeringen uitbreiden, en zo'n 367 miljard dollar vrijmaken voor kleine ondernemingen, zodat zij het hoofd boven water kunnen houden, terwijl hun werknemers gedwongen thuisblijven. De Amerikanen die het hardst getroffen worden door de crisis, zouden ook geld toebedeeld krijgen.

Er zou ook 500 miljard dollar vrijgemaakt worden voor gegarandeerde, gesubsidieerde leningen aan grotere industrieën, waaronder luchtvaartmaatschappijen - een heikel punt tijdens de discussies. Ook ziekenhuizen en het gezondheidssysteem zouden aanzienlijke hulp krijgen van zo'n 130 miljard dollar.

De versnelling van de Amerikaanse economie is tot stilstand gekomen

Chuck Schumer, Democratische minderheidsleider in de Senaat

De Republikeinse meerderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell, noemt het besluit een "oorlogsmaatregel" voor een volk in nood. Chuck Schumer, de Democratische minderheidsleider in de Senaat, sprak duidelijke taal: "Onze gezondheidszorg is niet klaar om voor de zieken te zorgen. Onze werknemers zitten zonder werk. Onze bedrijven kunnen geen zaken doen. Onze fabrieken liggen stil. De versnelling van de Amerikaanse economie is tot stilstand gekomen." En daaraan moet dit historische financiële steunpakket tegemoetkomen.

Trump blijft optimistisch

De maatregel geniet ook de steun van de Amerikaanse president Donald Trump: hij liet eerder al weten dat hij de wet meteen zou ondertekenen van zodra die via de Senaat en het Huis van Afgevaardigden was gegaan. Hij is aanhoudend optimistisch, en verwacht dat de Amerikaanse economie door deze maatregel terug "als een raketschip" gelanceerd zal worden na de crisis.

Eerder deze week vertelde hij al dat "de Amerikaanse economie er niet voor gemaakt is om maanden stil te liggen": enkele weken zouden moeten volstaan om de crisis aan te pakken, en hij zou de maatregelen tegen het virus willen opheffen rond Pasen.

Toch ziet het er niet naar uit dat dat zal lukken. Het coronavirus slaat steeds harder en sneller toe in de Verenigde Staten: er zijn inmiddels bijna 70.000 besmettingen en meer dan 1.000 doden gemeld. Een week geleden waren er nog maar 13.000 besmettingen, nu zijn er dus meer dan vijf keer zoveel. Vooral de stad New York krijgt het hard te verduren. Naast China, waar het virus uitbrak, en Italië, lang het Europese epicentrum van het coronavirus, is geen enkel land zo zwaar getroffen.

"Mogelijk snel herstel in tweede jaarhelft"

In een interview met de tv-zender NBC heeft Jerome Powell, de voorzitter van de centrale bank Federal Reserve, zich relatief optimistisch getoond over een herstel na de corona-epidemie. Het belangrijkste is nu dat we de plaag onder controle krijgen en de volksgezondheid is nu belangrijker dan de economische activiteit. Dat lijkt op een verholen kritiek op president Donald Trump die de bedrijven zo snel mogelijk wil zien draaien. 

Powell maakt zich sterk dat de Fed overigens nog niet alle middelen uitgeput heeft om de kredietverstrekking en de economie te ondersteunen. Desnoods wordt er dus nog meer in de strijd gegooid. 

Opvallend is ook dat Powell verwacht dat economie zich snel zou kunnen herstellen eens de epidemie onder controle is. Dat zou zelfs in de tweede helft van dit jaar kunnen, denkt hij. De Fed heeft eerder de rente tot nul herleid en aangekondigd onbeperkt geld in de economie te pompen via het opkopen van obligaties. 

Meest gelezen