UGent neemt afstand van uitspraken professor Lieven Annemans over vaccinatie van kinderen

De universiteit van Gent distantieert zich van de uitspraken van haar professor en gezondheidseconoom Lieven Annemans, vandaag op Twitter. Volgens Annemans zijn de risico's van vaccinatie bij jonge kinderen groter dan de risico's na een coronabesmetting. "Het vaccineren van kinderen tegen COVID-19 is veilig", reageert Piet Hoebeke, decaan van de Gentse faculteit Geneeskunde. "Mijn collega's in kindergeneeskunde zijn erg verontwaardigd." Lieven Annemans blijft achter zijn uitspraken staan. 

Op het socialemediaplatform Twitter deelt professor Annemans (UGent) vanmorgen een afbeelding over de risico's verbonden aan het vaccineren van kinderen tegen corona. Er staat onder andere te lezen dat "het vaccin geen bewezen nut" heeft bij reeds besmette kinderen ter bescherming tegen de ziekte COVID-19 en dat het coronavaccin "de functie van het DNA kan aantasten" of tot hartontstekingen kan leiden.

Annemans gebruikt de afbeelding om ouders en grootouders op te roepen "raadzaam" te zijn wanneer ze overwegen om hun kinderen te laten vaccineren tegen het coronavirus. Wat opvalt is dat de afbeelding ook ondertekend is met enkele logo's van coronakritische groepen als "The Human Side" en "Factor V". Ze staan gekend als deel van de zogenoemde "Tegenbeweging" die zich al langer tegen vaccinatie en allerlei coronamaatregelen keert. Het lijkt om een gecoördineerde campagne te gaan.

Decaan Geneeskunde

Maar, volgens de decaan van de Gentse faculteit Geneeskunde, Piet Hoebeke, verspreidt Annemans foute informatie over vaccinatie bij kinderen. "Mijn collega spreekt in eigen naam en niet als professor van onze universiteit. Toch wil ik pertinent afstand nemen van zijn boodschap. Wat hij meedeelt, gaat compleet tegen alle wetenschappelijke logica in", vertelt Hoebeke aan VRT NWS. 

"Mijn collega's die gespecialiseerd zijn in kindergeneeskunde zijn ook erg verontwaardigd over zijn uitspraak, zeker na alle inspanningen die ze al hebben geleverd in deze crisis", zegt Hoebeke. 

Niet enkel de decaan maar ook de universiteit zelf, bij monde van rector Rik Van de Walle, distantieert zich van het standpunt van Lieven Annemans.

"Vaccins zijn veilig"

Officiële instanties en experten hebben al benadrukt dat het vaccineren van kinderen tegen het coronavirus veilig is. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) keurde eind vorig jaar het Pfizervaccin goed voor gebruik bij kinderen vanaf 5 jaar. Het is veilig en effectief voor jonge kinderen, klonk het. Daarna keurde ook de Hoge Gezondheidsraad het goed voor ons land. Momenteel worden kinderen enkel met dit vaccin ingeënt. 

Volgens decaan Piet Hoebeke is het vaccineren van kinderen ook niet enkel voordelig voor de maatschappij, maar ook vooral voor de kinderen zelf. "Wat we nu bijvoorbeeld meer zien dan vroeger bij kinderen is MIS-C, het multisystemische inflammatoir syndroom. Vaak zien we het terugkomen enkele weken nadat het kind besmet is geweest met het coronavirus."

Ook kinderarts Marc Raes benadrukte al eerder dat de vaccins veilig zijn. "Er is een zekere kans, dat weten we uit gegevens bij oudere leeftijdsgroepen, op het doormaken van myocarditis (ontsteking van de hartspier, red.). Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Maar de kans is kleiner dat je dit krijgt door vaccinatie dan door een coronabesmetting. Dat spreekt dus in het voordeel van vaccinatie."

Meer informatie over het vaccineren van kinderen tegen COVID-19 vind je terug in dit artikel.

Annemans begrijpt dat de decaan en de rector zich distantiëren wanneer zij overspoeld worden met reacties. Maar hij blijft vanuit zijn expertise in de farmaco-epidemiologie achter zijn uitspraken staan over het vaccineren van kinderen. Hij laat ook weten dat hij absoluut niet tegen vaccinatie is in het algemeen en benadrukt dat vooral ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem erbij gebaat zijn. Ook op Twitter brengt hij die nuance: 

Ging Annemans zijn boekje te buiten?

Collega-UGent-professor en filosoof Johan Braeckman ging in "De afspraak" dieper op de zaak in. Volgens Braeckman had Lieven Annemans in zijn tweets duidelijk moeten maken dat het om zijn persoonlijke mening ging, en dat ingaat tegen de wetenschappelijke consensus. 

Volgens Braeckman is de academische vrijheid onontbeerlijk, en moeten academici gevestigde meningen in vraag kunnen stellen. Maar dan moet je wel goede argumenten hebben. En daaraan ontbrak het Annemans volgens Braeckman.

Videospeler inladen...

Meest gelezen