‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar

Bijna 250.000 Ketnetters brachten hun stem uit

Vastberadenheid en hoop

‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar 2017 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar.

De voorbije week konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete woord kiezen uit een shortlist van vijf woorden.  Maar liefst 247.018 kinderen brachten hun stem uit en 33% van hen koos voor ewa ja. 

Ewa ja betekent zoveel als awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van. Zoals bijvoorbeeld in de zin: ‘Het leven is niet eerlijk, ewa ja’. Het woord werd vooral bekend door het gelijknamige liedje van het Antwerpse rappersduo SLM.

Ewa ja is een woord dat een zeker ongenoegen uitdrukt, maar ook vastberadenheid en hoop. Dat is ook de boodschap van het gelijknamige liedje, een aanklacht tegen discriminatie en racisme.

De keuze voor Ewa ja als Kinderwoord van het jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT én Vlaams hoofdredacteur van Van Dale: “Ik vind het belangrijk dat kinderen taal leren kennen als iets waar ze creatief mee bezig kunnen zijn. Een levend iets, waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Al of niet met de hulp van andere jongeren naar wie ze opkijken.”

Om het Kinderwoord van het jaar bekend te maken, trok Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, ook  naar het Onze-Lieve-Vrouw Instituut Pulhof in Berchem. Ze vielen er samen met Saïd Boumazoughe en Salahdine Ibnou Kacemi van SLM binnen in het vijfde leerjaar en onthulden het Kinderwoord van het jaar. Ze praatten met de kinderen over de betekenis van het woord en zongen samen hun hit Ewa ja.

De reportage van Karrewiet is te bekijken op maandag 18 december om 17.50 u. op Ketnet en daarna ook op Ketnet.be

De shortlist

De andere woorden op de shortlist waren:

 • Cutie: schatje
  Bijvoorbeeld: Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!
 • Wajo: in Nederland is het straattaal voor ‘heey, hoe gaat het met jou?’, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van ‘amai’.
  Bijvoorbeeld: Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!
 • Saai: vervelend
  Bijvoorbeeld: X heeft een nieuwe song. Saai!
 • Episch: geweldig, fenomenaal
  Bijvoorbeeld: Die film was episch!

Zevende Kinderwoord van het jaar

Het was de zevende keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

maandag 18 december 2017
18 december 2017