woensdag 13 juni 2018
13 juni 2018

Reactie van MNM op voorval in UrbaNice van 3 mei

MNM-dj's onderbreken discriminerende slogans tijdens de uitzending. Zij handelden correct: de VRT heeft respect voor elke mening, maar trekt de grens bij meningen die aanzetten tot haat en discriminatie. 

Woensdag 13 juni 2018 - Er is vandaag op nieuwssites opschudding ontstaan rond het optreden van een rapper in de uitzending van het MNM-programma UrbaNice van donderdag 3 mei. De rapper heeft van dat optreden die avond een gemanipuleerde montage online gezet. Met MNM en UrbaNice willen we een breed platform zijn voor jonge mensen en artiesten om urban-muziek en -cultuur te delen. We hebben hierbij respect voor elke mening, maar we trekken de grens bij meningen die aanzetten tot haat en discriminatie.

Volgens de afspraken rond integriteit binnen VRT hebben dj’s Brahim en Astrid tijdens die uitzending weldegelijk correct gehandeld. UrbaNice werd misbruikt door de rapper die aan het einde van zijn optreden slogans die kunnen aanzetten tot haat begon te roepen. Hierop hebben de dj’s beslist de micro dicht te draaien.

Buiten de uitzending zijn Brahim en Astrid op een respectvolle manier in dialoog gegaan met de rapper. Dat vertrouwen werd geschonden doordat de rapper en z’n entourage dit gesprek in het geheim hebben gefilmd, en hier vervolgens een gemanipuleerde montage van hebben verspreid. Dit getuigt niet van respect. MNM en VRT benadrukken dat de MNM-dj’s Brahim en Astrid integer en correct te werk zijn gegaan, we beschouwen hiermee de zaak gesloten. 

Dit kan u misschien ook interesseren?