woensdag 15 mei 2024
15 mei 2024

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Woensdag 15 mei 2024 - De werf van het nieuwe VRT-gebouw draait op volle toeren, en het VRT-huis begint nu ook boven de grond steeds meer vorm te krijgen. Natuurlijk gebeurt dit niet zomaar. Want achter dit indrukwekkende werk staat er elke dag een heel team paraat. Maar hoe verloopt dit allemaal? Wij trokken ons fluovestje nog eens aan, zetten onze veiligheidshelm op en gingen op zoek naar de persoon die alles in goede banen leidt. Zo kwamen we terecht bij Frederik Verla, hoofdwerfleider op de VRT-werf.

Frederik, jij bent hoofdwerfleider op de werf van het nieuwe VRT-huis. Hoe ziet een typische dag op de werf voor jou eruit?
Elke dag op de werf is anders. De werfleiders beginnen wel steeds tussen 6u en 6u30 ‘s morgens. Het eerste wat we doen is onze mails checken van de vorige dag. Je moet rekenen op ongeveer 115 mails per dag. Dat zijn er heel wat, maar we staan overal mee in kopie. Ik heb veel ongelezen mails (lacht). Vanaf 7u komen de vrachtwagens toe met bijvoorbeeld de prefab, de wapening en de trappen. Doorheen de dag wordt er ook vergaderd.

Zijn er wekelijks vaste vergaderingen op je agenda?
Zeker! Elke woensdag is er bijvoorbeeld een vaste vergadering met de onderaannemer van de ruwbouw. Dan overlopen we de planning, de problemen die er zijn, wat er besteld moet worden of waar er extra mensen nodig zijn. Om de 14 dagen is er ook een vergadering over de veiligheid en overlopen we het verslag van de preventie-adviseur. Daarvoor zit ik samen met de directie, de partner van de technieken en de verantwoordelijke voor de veiligheid.

“We zijn een sterk team en komen goed overeen. Om de week is er een interne vergadering met de projectleiding en de directie van de werf om alles wat er op de planning staat te verdelen. We blikken altijd een maand vooruit en zien wat er nog moet gebeuren.”

Frederik Verla, hoofdwerfleider op de VRT-werf

 

Hoe verschilt jouw dag als hoofdwerfleider met die van een andere werfleider?
Ik zorg voor de coördinatie tussen de werfleiders. Het coördineren van de werken, kort gezegd: wat er moet gebeuren. Wie doet wat en wat moet er nagekeken worden. Ik maak de connectie tussen de directie van de werf, de projectleiding en de werfleiders. Het verschil is ook dat ik al zicht heb op de volgende fases, zoals de afwerking, omdat ik op voorhand meer betrokken wordt. Als de werfleiders een probleem hebben komen ze naar mij voor een oplossing.

Ben jij zelf altijd op de werf aanwezig?
Ik kom op de werf, maar minder dan mijn collega’s. Zo voer ik bijvoorbeeld controles uit op de werf, maar ik werk hoofdzakelijk intern. Als ik aanwezig ben, doe ik een ronde van de werf en detecteer de problemen die er zijn. Wanneer ik iets zie, neem ik een foto die ik dan later vergelijk met het plan om na te gaan of dit wel correct is.

“We werken veel met WhatsApp-groepen. Iedereen stuurt zijn vragen, problemen of zaken die ontbreken, naar de groep. Zo wordt het onder elkaar gecommuniceerd. Dit is de snelste manier van communicatie en je kan er meteen ook foto’s bij sturen.”

Frederik Verla, hoofdwerfleider op de VRT-werf


Wat behoort er, naast vergaderingen en controles op de werf, nog tot jouw takenpakket?
Ik sta in voor de bestellingen van alle pakketten wapening. Een heel intens werk aangezien er veel wapening nodig is en er veel wijzigingen zijn. Soms zit er een fout op het plan die rechtgezet moet worden. Een vrachtwagen heeft zo’n 23 à 24 ton wapening en die moet je proberen te verdelen. Je moet rekening houden met wat er volgende week moet gebeuren en hoeveel wapening er dan nodig zal zijn. Naast de wapening roep ik ook de prefab af. De rest zit bij mijn collega’s.

Dus elke werfleider is verantwoordelijk voor een aspect van de ruwbouw?
Ja, klopt. We zijn een team van vier en elke werfleider is verantwoordelijk voor een bepaald aspect van de ruwbouw: bekisting met de wapening, metselwerk, prefab, en de weefsels, palen en kolommen. De bedoeling is dat iedereen zijn eigen leveranciers heeft zodat er niet te veel miscommunicatie is. Als bijvoorbeeld vier mensen beton afroepen loopt het mis, dus Kim, mijn collega, is de enige die dit doet. Voor de wapening is dit hetzelfde. Dat doe ik alleen en de anderen zeggen mij hoeveel ze nodig hebben. Iedereen heeft zijn eigen onderaannemers om verwarring te vermijden.

De VRT-werf is natuurlijk geen alledaagse werf. Zijn er zaken die jou opvallen als hoofdwerfleider?
Ik heb al veel ervaring in de sector. Ik zit al 40 jaar in de bouw, dus ik ben al heel wat tegengekomen.

Iets unieks aan de VRT-werf is de hoeveelheid wapening. Vorige week hebben we één van de studiowanden geplaatst, waar een hoeveelheid wapening in zit die zeker niet alledaags is. De televisiestudio’s zorgen ook voor een extra uitdaging in de afwerking. Zeker op vlak van akoestische eisen.

“De studio’s zijn 15 meter hoog en hebben vrij hoge akoestische eisen. Dat is toch wel iets specifiek in vergelijking met andere werven. Ook de gevels zijn een uitdaging, maar het is natuurlijk leuk om aan het gebouw van VRT te werken.”

Frederik Verla, hoofdwerfleider op de VRT-werf
Dossier: Nieuwe VRT huis

Meer over Nieuwe VRT huis

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Terugblik op een geslaagde burendag: “Wij zijn fiere buren”

Nieuw VRT-gebouw krijgt vorm: de officiële eerste steen is gelegd 

Werken aan nieuw VRT-gebouw starten in november

De VRT kiest voor een compact en horizontaal gebouw