dinsdag 17 augustus 2021
17 augustus 2021

Nepnieuws

De derde doos gaat over nepnieuws

Uit onderzoek van Arteveldehogeschool (2018) bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren moeilijk nepnieuws herkennen. Het is dus belangrijk om jongeren te informeren over nepnieuws en hen de juiste tips en tricks aan te reiken om nepnieuws te ontmaskeren. 

Een tool om dit te doen, is de EDUbox Nepnieuws die ingezet kan worden voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Jongeren gaan in een kleine groep aan de slag met de EDUbox en komen stap voor stap, door concrete opdrachten en wat theorie, alles te weten over nepnieuws: Wat is nepnieuws? Welke soorten zijn er? Wie lanceert het en met welke doelstelling?

De EDUbox Nepnieuws bestaat uit een fysieke box met fiches opgedeeld in 6 delen: een introductie, de basis met tips en tricks en een oefening, twee hoofdstukken die dieper ingaan op nepnieuws en extra inspiratie. Deze fiches zijn gelinkt aan een digitaal luik, dat onder andere bestaat uit audiovisueel materiaal dat met nepnieuws te maken heeft. Zo zijn er nieuwe video's beschikbaar met Tim Pauwels (Ombudsman VRT NWS), Bram Vandeputte (expert desinformatie VRT NWS) en Frederik De Grove (UGent/IMEC). Zij staan naast het bestaande aanbod van video's op maat van de doelgroep van onder meer KLAAR. 

De EDUbox Nepnieuws sluit aan bij tal van vakoverschrijdende eindtermen van het middelbaar onderwijs die gaan over kritisch denken, mediawijsheid, weerbaarheid en respect. Als leerkrachten de EDUbox Nepnieuws gebruiken als lesmateriaal in de klas, gaan ze dieper in op volgende specifieke eindtermen: alert omgaan met media, gegevens, handelswijzen en redeneringen ter discussie stellen en onderwerpen benaderen vanuit verschillende invalshoeken.  

Lees hier wat VRT NWS schreef bij de lancering van EDUbox Nepnieuws.

Bestel deze EDUbox hier.

Bekijk de video's:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Volg ons op sociale media

Partners

EDUbox werd ontwikkeld samen met IMEC, Mediawijs, VRT Sandbox en Artevelde Hogeschool.

Gerelateerd