vanaf 2010

Vanaf 2010 wordt de publieke omroep steeds digitaler met o.a. Ninja nieuws, uitbouw sociale mediakanalen, eerste IPTV uitzending, start VRT NU. Maar ook Ketnet krijgt eigen kanaal.

Klik op het jaartal van uw voorkeur of scroll door de pagina

2010

Aardbeving Haiti

Op 12 januari 2010 is er een zeer zware aardbeving in Haiti. Meer dan 230.000 mensen komen om het leven. Alle Vlaamse omroepen en de hulporganisaties starten een hulpactie 12.12. Voor het jeugdjournaal Karrewiet gaat Kristien Maes op reportage.

Video player inladen...

De 5e boog

De 5e boog is een avonturenreeks van Ketnet waarin vijf jongeren moeten samenwerken om samen Mordus te overwinnen.

Video player inladen...

Publiek geheim

Publiek geheim is een historische documentairereeks, gepresenteerd door Sven Speybrouck. Elke aflevering brengt het historische verhaal achter plaats in België. De reeks liep gedurende vier seizoenen op Canvas. In deze aflevering onderzoekt men de geschiedenis van de domeinen van de publieke omroepen aan de Reyerslaan in Schaarbeek.

Video player inladen...

Cobra.be

Cobra.be was een algemene cultuursite van de VRT. De themasite gaat niet uit van het net maar van een inhoudelijk gegeven namelijk cultuur. Een soort weekendsupplement waar uitgediepte dossiers en langere interviews hun plek krijgen. De website zal ophouden te bestaan 24 augustus 2015.

Pretshow

De pretshow was een geschiedenisshow met Saartje Van Den Driessche en de Pretman. In deze aflevering een overzicht van de Vlaamse kindertelevisie.

Video player inladen...

Nieuwe CEO: Sandra De Preter

Sandra De Preter werd in juli 2010 benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de VRT. Ze is handels- en bedrijfseconomisch ingenieur van opleiding en meteen de eerste vrouwelijke CEO van de Vlaamse openbare omroep. Haar taak bij de VRT bestaat enerzijds in het uitvoeren van een besparingsplan en anderzijds in de onderhandelingen met de Vlaamse overheid over een nieuwe beheersovereenkomst.

Video player inladen...

Afscheid van Nonkel Bob

Op 16 februari overleed televisiepionier Bob Davidse beter bekend als Nonkel Bob. Hij was de grondlegger van de kindertelevisie in Vlaanderen.

Video player inladen...

De Eregalerij

Jaarlijks organiseren Radio 2 en Sabam de Eregalerij. Daarin worden Vlaamse artiesten gelauwerd voor hun bijdrage aan de Vlaamse muziek. In 2015 viel de eer te beurt aan Willy Sommers en Raymond van het Groenewoud.

Video player inladen...

2011

VRT en overname SBS door NV De Vijver

Naar aanleiding van de overname van SBS Belgium door NV De Vijver beslist de raad van bestuur van de de VRT niet langer exclusief samen te werken met de NV Woestijnvis en het programmaslot tussen Het journaal en Thuis voortaan door VRT-productie te laten maken. Gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter en Voorzitter Luc Van den Brande houden een persconferentie.

Video player inladen...

100.000 volgers op Facebook

Als tweede VRT-merk haalt Sporza meer dan 100.000 volgers op Facebook.

Video player inladen...

Nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016

De Vlaamse regering geeft een akkoord om een nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2012-2016 af te sluiten. Het geeft de mogelijkheid om Canvas en Ketnet te ontdubbelen door de start van een derde kanaal. En vraagt verder meer aandacht voor jongeren, diversiteit, cultuur, Vlaamse content en aanbod voor expats.

Video player inladen...

Tony Corsari overleden

Op 2 september 2011 overleed Tony Corsari op 84-jarige leeftijd. Corsari was tijdens de pioniersjaren van de Vlaamse televisie een populaire show- en quizpresentator bij de toenmalige BRT. Hij was een BV avant la lettre. Met hits als "Waarom zijn de bananen krom" (1963) en "Het minirokje" (1986) baande hij zich ook een weg in het collectieve Vlaamse (muziek)geheugen.

Video player inladen...

2012

VRT-medewerkers betrokken bij schietincident

VRT-medewerkers Rudi Vranckx, Jens Franssen, Jan Bické, Filip Van Hecke en Kris De Naegel geraken betrokken in een schietincident in Homs (Syrië). Zij maakten daar een reportage onder begeleiding van vertegenwoordigers van de Syrische regering. In hun buurt zijn explosieven ontploft. Daarbij kwam een Franse journalist om het leven.

Video player inladen...

Ketnet op eigen kanaal

Op 1 mei 2012 start het derde televisiekanaal Ketnet/OP12. Dit werd mogelijk door de beheersovereenkomst 2012-2016. Ketnet start met de grote verhuisshow, waarbij alle bekende Ketnetgezichten samen de overstap maken naar het nieuwe kanaal. Een reportage van Karrewiet toont hoe dat gebeurde.

Video player inladen...

Start OP12

Op 1 mei 2012 start het derde televisiekanaal Ketnet/OP12. Dit werd mogelijk door de beheersovereenkomst 2012-2016. Directeur media Peter Claes vertelt hoe het werkt. De merknaam OP12 verdwijnt op 31 december 2014.

Video player inladen...

Afscheid van Het Amerikaans Theater

De VRT vertrekt eind mei 2012 uit het Amerikaans Theater in het Ossegempark in Brussel. Op zaterdag 5 mei neemt de publieke omroep met een slotfeest afscheid van het legendarische Amerikaans Theater.

Video player inladen...

Opening radiohuis Leuven

Radio 2 Vlaams-Brabant ruilt het Amerikaans Theater in voor het Radiohuis in Leuven. Door een erfpachtovereenkomst met de stad vinden de uitzendingen van Radio 2 Vlaams-Brabant voortaan plaats vanuit de provinciehoofdstad Leuven.

Video player inladen...

Wereldrecord radiomaken

Van maandag 11 juni om 6 uur ’s ochtends tot 18 juni om 23 uur heeft Peter Van de Veire 185 uur aan een stuk radio gemaakt om blokkende studenten een hart onder de riem te steken. Daarmee heeft de MNM-dj de langste radioshow ooit gepresenteerd en het wereldrecord radiomaken verbroken.

Video player inladen...

Het journaal met VGT

Vanaf 3 december 2012 wordt het Journaal van 19u via deredactie.be gestreamd met Vlaamse Gebarentaal. Eerder op het jaar werd ook het kinderjournaal Karrewiet al aangeboden in Vlaamse Gebarentaal.

Video player inladen...

Media Fast Forward

Vanaf 2012 organiseert de Innovatie-afdeling van de VRT een jaarlijks evenement Media Fast Forward, waar ontwikkelingen in de sector aan het grote publiek worden voorgesteld.

Video player inladen...

2013

VRT verhuist naar... de Reyerslaan

De VRT blijft gehuisvest aan de Reyerslaan in Brussel. De raad van bestuur van de openbare omroep heeft daarover een beslissing genomen. Een mogelijke verhuizing van de VRT is van de baan. Achter het huidige gebouw komt een nieuw gebouw.

Video player inladen...

Zevende koning der Belgen

Op 21 juli 2013 werd ZKH Filip, zevende koning der Belgen. Op maandag 22 juli mochten 10 ketnetters als allereerste burgers op audiëntie bij de nieuwe koningin Mathilde.

Video player inladen...

Pensionering Jan Becaus

Op 31 juli ging journaalanker Jan Becaus met pensioen. Dat ging gepaard met een geweldige hype. Op de sociale media was het vertrek van Jan de hele dag een hoofdpunt. In een filmzaal in zijn geboortestad Gent bekeken fans het laatste door hem gepresenteerde Journaal. Een Journaal dat ondanks het mooie weer meer dan een miljoen kijkers haalde en een marktaandeel van 63%. Jan zelf bleef er nuchter bij en eindigde met: "29 jaar lang ben ik uw nieuwslezer geweest, in goede en kwade dagen. Vaak bracht ik kwaad nieuws, maar het is niet anders. U was een fantastisch publiek, het beste publiek dat iemand zich kan dromen. Ik wens u het allerbeste en nog een mooie avond."

Video player inladen...

Tentoonstelling Lang Leve de TV!

Op 31 oktober 2013 bestaat de televisie in ons land precies 60 jaar. En dat wordt gevierd, met een tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij in Gent, onder de titel 'lang leve de tv!'. U kunt er bekende decors zien van vele populaire programma's.

Video player inladen...

2014

Onafhankelijkheidplein in Kiev

Jan Balliauw en cameraman Ludwig Schryvers stonden op de eerste rij toen er doden vielen op het onafhankelijkheidplein in Kiev. Een opstoot van geweld die leidde tot de afzetting van president Janoekovitsj.

Video player inladen...

Leo Hellemans gedelegeerd bestuurder

Leo Hellemans wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Dat werd beslist door de Vlaamse regering. Hij volgt Willy Wijnants op, die de VRT ad interim leidde sinds Sandra De Preter uitviel wegens ziekte. Leo Hellemans krijgt de opdracht om een toekomstplan voor de VRT uit te werken en de besparingen bij de openbare omroep in goede banen te leiden.

Video player inladen...

Finale Eurosong in Sportpaleis

De finale van de preselectie voor het Eurovisiesongfestival vindt in 2014 plaats in het Sportpaleis in Antwerpen. De uitzending van Eurosong wordt er gevolgd door een live concert met o.m. voormalige ESC-winnaars: Anne Marie David, Alexander Rybak, Sandra Kim en Ruslana.

Video player inladen...

100 jaar radio

Naar aanleiding van de herdenking van de uitzending van het allereerste radiosignaal vanuit de serres in Laken, start in het Radiohuis in Leuven de permamente tentoonstelling 100 jaar radio.

Video player inladen...

20 jaar Terzake

Het duidingsmagazine Terzake viert haar 20e verjaardag. Een kans om terug te blikken op 20 jaar duiding en actualiteit.

Video player inladen...

D5R

D5R is een reeks over de hobbels in het leven van jongeren. Woordvoerder Anneke Ernon legt uit waarom.

Video player inladen...

Kobe Ilsen beklimt VRT-gebouw

Voor het item de reclametest van Volt gaat Kobe Ilsen ver. Heel ver. Op 29 oktober 14 test hij een snelwerkende lijm. Een lijm die zo sterk is dat je bakstenen tegen een muur kan lijmen, om zo die muur te beklimmen. Tenminste, dat is wat het reclamefilmpje toont. Kobe voegt de daad bij het woord en lijmt bakstenen tegen de zijkant van het VRT-gebouw. Tijd voor de beklimming. Nooit eerder was een reclametest fysiek zwaarder en spectaculairder.

Video player inladen...

Ninjanieuws

Vier keer per dag verspreidt MNM via haar sociale mediakanalen Ninjanieuws, met de vertrouwde nieuwsstemmen van MNM. Ninjanieuws werd genomineerd voor de 52e Belfius Persprijs in de categorie digitale pers.

Video player inladen...

10 jaar Belgodyssee

Koning Filip bracht een bezoek aan de Reyerslaan. Hij reikt er een prijs uit voor de reportagewedstrijd Belgodyssee, van Radio 2 en de RTBF-zender VivaCité. De wedstrijd wordt gesteund door het Prins Filipfonds. Ze is bedoeld voor laatstejaars studenten journalistiek uit Vlaanderen en Franstalig België, en leert hen de andere kant van de taalgrens kennen.

Video player inladen...

2015

Heerlijk Helder

Iedereen krijgt te maken met brieven van overheidsdiensten, banken en verzekeringsmaatschappijen, van scholen en de politie. In het beste geval is de boodschap meteen duidelijk, helaas is dat lang niet altijd het geval. Hautekiet lanceert op 7 januari 2015 de campagne Heerlijk helder. De campagne won de Wablieft-prijs 2015. De Vlaamse overheid nam later deze campagnetitel over, om haar eigen taalacties te bundelen.

Video player inladen...

MNM-dj's verbreken wereldrecord met De Langste Liefde

Honderd uur aan een stuk, van dinsdag 10 februari om 8 uur tot zaterdag 14 februari om 12 uur, presenteerden MNM-dj's Peter Van de Veire en Eva Daeleman De langste liefde, een non-stop radioprogramma waarin ze op zoek gaan naar echte liefde en vriendschap. Daarmee hebben ze het wereldrecord voor het langste non-stop radioprogramma door een team gepresenteerd, ook wel het Guinness World Record voor 'Longest Marathon for a Radio Music Show DJ Team'; Het vorige record stond op 85 uur.

Video player inladen...

Koningspaar bezoekt de VRT

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan de VRT. Ze woonden er een werkvergadering bij over de uitdagingen waar de openbare omroep voor staat en er was tijd was voor een babbel met nieuwsankers Wim De Vilder en Martine Tanghe en weerman Frank Deboosere. Daarna volgde een bezoek aan de Ketnetstudio.

Video player inladen...

Afscheid van de omroepsters

Als een van de laatste omroepen in Europa eindigde een traditie van 62 jaar. De omroepster (m/v) in beeld. Andrea, Saartje, Eva en Geena Lisa presenteerden voor de laatste keer. Bijzonder was dat ze alle vier eens apart presenteerden, en daarna voor de laatste omroep ook samen: een primeur die voor een mooi en memorabel afscheid zorgde.

Video player inladen...

Beheersovereenkomst 2016-2020

Op vrijdag 18 december 2015 heeft de Vlaamse Regering de Beheersovereenkomst 2016–2020 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT goedgekeurd. Die beheersovereenkomst bepaalt het kader waarbinnen de openbare omroep haar opdracht zal vervullen. De Beheersovereenkomst werd op 21 december 2015 ondertekend.

Video player inladen...

Al 20 jaar nergens beter dan Thuis

Op woensdag 23 december 2015 is het precies 20 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Thuis op het scherm kwam. Thuis vertelt het verhaal van gewone mensen in hun dagelijks leven. De makers bereiken elke dag zo’n 1,2 miljoen kijkers. Ze slagen er in om maatschappelijke thema’s te brengen voor een breed publiek en taboes bespreekbaar te maken. Van adoptie, tot gemengde huwelijken, tot seksuele geaardheid en ziekte. Alle onderwerpen worden vooraf grondig onderzocht en gecheckt bij experten zodat ze beantwoorden aan de realiteit.

Video player inladen...

Afscheid levensbeschouwelijke uitzendingen

Tot 31.12 .2015 hadden levensbeschouwelijke verenigingen de mogelijkheid om radio- en televisieprogramma’s te verzorgen via de VRT-kanalen. Hadden zendtijd: katholieken, vrijzinnigen, protestanten, joden, orthodoxen en moslims. Ook de gezinsbond had zendtijd via de radio. De VRT neemt levensbeschouwelijke thema’s vanaf 2016 op in haar eigen aanbod.

Video player inladen...

2016

Architecten nieuw VRT-gebouw bekend

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. 

Video player inladen...

Transgender in Thuis

In de serie Thuis (Eén) gaat men geen taboe uit de weg. Als Franky Bomans zijn ware identiteit vindt en besluit om Kaat te worden is dat een belangrijke verhaallijn. In het fragment horen we het eerste gesprek tussen moeder Simmoneke en Kaat.

Video player inladen...

Paul Lembrechts wordt nieuwe CEO van de VRT

Op voorstel van minister van Media Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering ingestemd met de aanstelling van Paul Lembrechts als nieuwe CEO voor de VRT. "We hebben er vertrouwen in dat Paul Lembrechts de geschikte persoon is om de VRT de komende jaren om te vormen tot een wendbare en efficiënte openbare omroep."

Video player inladen...

Aanslagen in Brussel en Zaventem

Hoe beleeft de redactie van de VRT een historische dag zoals 22 maart 2016? De redactie van Vranckx registreerde de hoogspanning.

Video player inladen...

Generation What?

Samen met tal van openbare omroepen voert de VRT een massale internetenquete bij 18-34-jarigen.

Resultaten: https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2016/12/01/generation-what---/ 

Video player inladen...

Stubru neemt afscheid van Prince

Naar aanleiding van het overlijden van Prince brengt Studio Brussel een ode aan de artiest, door vanop het dak van de toren een purperen regen te laten neerdwarrelen.

Video player inladen...

IPTV

Nadat er in januari een eerste test van van een iptv productie op afstand vanuit de Bozar ( zie het filmpje) werd in de zomer bij Ketnet geexperimenteerd met IPTV. In september mocht de VRT-ploeg de IBC-beurs verslaan. De VRT en haar partners wonnen met hun iptv project verschillende innovatieprijzen.

Video player inladen...

2017

Lancering VRT NU

Op maandag 30 januari 2017 kan de Vlaming kennis maken met VRT NU, het online platform waar alle programma’s van de publieke omroep bekeken en herbekeken kunnen worden.

Video player inladen...

Weerbericht in nieuw jasje

Wie op maandag 10 april Het weer meepikt, kan er niet naast kijken.De kijker krijgt een compleet opgefrist weerbericht met nog meer feiten en heldere informatie op maat van de kijker.

Video player inladen...

Nieuwe huisstijl VRT

Op 22 juni heeft de VRT haar nieuwe huisstijl in het Vlaams Parlement voorgesteld aan de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de pers. De VRT wil hiermee visueel versterken dat ze een snel evoluerende openbare omroep is.

Video player inladen...

Digitalisering schellakplaten

VIAA start samen met VRT en Gecko met de digitalisering van 20.000 lak- en schellakplaten afkomstig van 17 Vlaamse erfgoedorganisaties en de VRT.

Video player inladen...

Lancering VRT Nws

Op 22 augustus 2017 is deredactie.be vervangen door vrtnws.be: een nieuwe site, een nieuwe app, een nieuw logo en een nieuwe naam. Alle nieuwsprogramma's van de VRT gaan voortaan onder het merk VRT NWS.

Video player inladen...

Universiteit van Vlaanderen

In de Universiteit van Vlaanderen geven professoren en docenten van de 5 Vlaamse universiteiten gastcolleges. Deze zijn te bekijken via VRT NU en YouTube.

Video player inladen...

2018

Lang zullen we lezen

Langzullenwelezen.be wil mensen goesting geven om te lezen. Het wordt een forum waar lezers inspiratie vinden en hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, samen met andere enthousiaste lezers en met tien bekende VRT-leesambassadeurs.

Video player inladen...

Radio vanuit een luchtballon

De grootste familie van Radio 2 wordt voor één dag de hoogste familie in Limburg. Radio 2 Limburg-presentator Daan Masset gaat met zijn radiostudio van de grond. Het programma Start je dag van Radio 2 Limburg wordt op woensdag 18 april vanuit een varende luchtballon uitgezonden. Een technisch huzarenstukje, want nog nooit werd er in België een volledig radioprogramma live vanuit een luchtballon gemaakt.

Video player inladen...

Nieuwe huisstijl Sporza

Met een fris groen accent en een nieuwe vormgeving wil Sporza zich nog duidelijker profileren in de digitale wereld van vandaag. De nieuwe Sporza-styling is strak en krachtig, met veel mogelijkheden op en naast het scherm, extra digitale applicaties en dynamische toepassingen online, op tv én op de radio.

Video player inladen...

Pensionering Jan Hautekiet

Met een ronde door Vlaanderen brengen Jan Hautekiet en Karolien Debecker eerbetoon aan de luisteraars die de voorbije jaren meewerkten aan Hautekiet. Dit doen ze van 4 tot 8 juni met extralange radio-uitzendingen op bijzondere locaties. Jan Hautekiet fietst bovendien elke dag met een peloton van enthousiaste luisteraars naar de volgende stad. Daar trakteert hij telkens om 17u op een concert door een onuitgegeven muzikale tandem. Als kers op de taart presenteerde Jan in de nacht van 8 op 9 juni nog eenmalig zijn legendarische programma Hallo Hautekiet.

Lancering app VRT NU

Op 1 augustus lanceert de VRT de app-versie van haar populaire videoplatform VRT NU. Het gaat om een vergevorderde bèta-testversie waarmee de Vlamingen de nieuwe, gebruiksvriendelijke app kunnen ontdekken en in deze laatste fase van het testproject mee kunnen helpen om de VRT NU-app op punt te stellen. 

Video player inladen...

Radio 2 Limburg verhuist

Vrijdag 16 november is een bijzondere dag voor de medewerkers van Radio 2 Limburg. Ze verhuizen van Via Media naar het Limburgplein in Hasselt. Presentatoren Mathijs Bijnens en Daan Masset maken voor de gelegenheid tussen 12 en 13 uur, een wandeluitzending van het oude naar het nieuwe gebouw.

Video player inladen...

VRT stopt met dvb-t uitzendingen

Op zaterdag 1 december 2018 stopt de VRT de uitzendingen via de digitale ether, ook wel bekend als DVB-T. Deze keuze werd gemaakt omdat de VRT het contract voor het zenderpark moest vernieuwen en upgraden naar DVB-T2. De VRT zou hiervoor meer dan 1 miljoen euro moeten investeren, dat staat niet in verhouding tot het aantal DVB-T kijkers. De beslissing is genomen op basis van grondig en onafhankelijk onderzoek. Dat heeft uitgewezen dat nog slechts 1% van de Vlamingen DVB-T gebruikten als voornaamste bron om televisie te kijken.

2019

VRT viert 30 jaar VTM

Op 1 februari wordt de commerciele zender VTM dertig. Ook de medewerkers van de publieke omroep vieren mee.

Video player inladen...

VRT-toren kleurt geel

Om de vijftigste verjaardag van de eerste Tour-overwinning van Eddy Merckx te vieren start de wielerronde op zaterdag 6 juli in Brussel. De VRT sloeg de handen in elkaar met de RTBf om op gepaste wijze de Tour en volksheld Eddy Merckx te vieren. Niemand, ook de miljoenen tv-kijkers wereldwijd, zullen er naast kunnen kijken: de ‘schotel’ bovenop de toren is voor de volledige 360 graden omhuld met een gele spandoek. 

Rupert De Weerd

Kroonprinses bezoekt set toespraak koning

21 juli, de nationale feestdag, betekent traditioneel ook de toespraak van de koning. Maar in 2019 was er ook ruimte voor een uniek gebeuren: koning Filip nam zijn oudste dochter kroonprinses Elisabeth mee naar de opname van zijn 21 juli-toespraak. Het leverde een bijzonder mediamoment op.

Video player inladen...

Ga ook eens kijken in de andere tijdlijnen