donderdag 28 april 2022
28 april 2022

1970-1989

In de periode 1970- 1989 gebeurde er heel wat in de omroepwereld: verhuizing naar de Reyerslaan, de komst van de kleurentelevisie, de start van teletekst, opkomst van de vrije radio’s, de start van TV 2 en het ontstaan van Studio Brussel. In de rest van de wereld was er o.a.: de oliecrisis, autoloze zondagen, Munchen '72, de Bende van Nijvel en de CCC en de val van de muur.

 

Waarschuwing:

Op deze pagina staat ingevoegde content uit YouTube dat cookies wil schrijven of uitlezen. Om de filmpjes te kunnen bekijken moet je daar toelating voor geven.

Klik op het jaartal van uw keuze of scroll door de pagina

1970  1971  1972  1973  1974  1975  1976  1977  1978  1979  1980  1981  1982  1983  1984  1985  1986  1987  1988  1989

1970

Keromar

Keromar was het eerste feuilleton dat volledig in het buitenland gedraaid werd, namelijk in de buurt van Split in het toenmalige Joegoslavië.

Keromar vertelt het verhaal van twee volkeren, de Kerten en de Bolten die in Neropal wonen. Vijanden liggen echter op de loer om hun stad te veroveren en een groep jonge kerten is vastberaden om dat te voorkomen.

Plant een boom

In 1970 werd mee onder impuls van Bob Davidse een boomplantactie gerealiseerd. Een opname van het campagnelied.

SOS Natuur

Na een campagne in 1969 voor het behoud en de verbetering van het leefmilieu komt ook een reeks op tv om de kijker bewust te maken van de natuur. In dit fragment zien we professor Heyndrickx uitleg geven over het afsterven van bomen.

Eerste BV out zich als homo

Als eerste BV out zanger Will Ferdy zich als homo. Hij doet dat eerst in een radioprogramma en later in het televisieprogramma Inspraak 70.

1971

Kleurentelevisie

De BRT zendt voor het eerst ook een aantal uitzendingen in kleur uit, meer bepaald op 1 januari 1971. De eerste maanden beperkt de eigen kleurenproductie zich tot gefilmde programma's, afgewerkt in privélaboratoria. De gemiddelde zendtijd in 1971 bedraagt zo'n 46 uur per week, waarvan 32% in kleur. Nog datzelfde jaar wordt de BRT voor het eerst geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: de kabeltelevisie. Dat betekent voor de Vlaamse televisie een grotere concurrentie, vooral van de Nederlandse zenders. Het aantal kabelkijkers was in '71 nog klein (120.170), maar zou de komende jaren sterk stijgen.

Het zwaard van Ardoewaan

Het zwaard van Ardoewaan is de eerste jeugdserie die in kleur verschijnt. In een Middeleeuwse setting komen twee zonen van de overleden heer van Ardoewaan terug thuis na een kruistocht. De nieuwe koning zal diegene worden die erin slaagt het zwaard van Ardoewaan uit een balk te trekken.

De vorstinnen van Brugge

De vorstinnen van Brugge is een 13-delige kroniek van de kleine en grote burgerij en het werkvolk in het Brugge van 1894 tot 1923. Wat hen verbindt, is een soort historische en niet altijd terechte trots en hooghartigheid, die zelfs van de simpelste werkvrouw een vorstin maken. In de cast herkent u een jonge Dora Van Groen.

1972

De Kat

In De kat krijgt de vervuilende firma 'Afval' van Oscar Dias te maken met acties van een als kat verklede man die hen met allerlei spectaculaire en ludieke acties milieubewuster probeert te maken.

Bloedbad van München

Het bloedbad van München speelde zich af tijdens de Olympische Zomerspelen 1972. Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging 'Zwarte September'. Uiteindelijk vonden alle elf de Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Tijdens de pogingen de atleten te redden overleden eveneens vijf van de acht gijzelnemers.

1973

Van pool tot evenaar

Van pool tot evenaar kreeg een plaats op het zondagavondprogramma. De formule is een huwelijk tussen een documentaire en een quiz. Presentator Nand Baert drukt zijn stempel op het programma dat tot eind jaren 80 zou blijven lopen.

20 jaar televisie

in 1973 viert de televisie haar 20e verjaardag. Directeur Nic Bal pronkt met Studio 5 en kondigt de start van een tweede televisiekanaal aan.

1974

Kiezen of delen

De parlementsverkiezingen halen het beste uit de BRT-informatiedienst naar boven. Voor de verkiezingen is er het debatprogramma Kiezen of Delen, op de dag zelf de eerste verkiezingsshows. Het programma is helaas niet bewaard gebleven, maar dit omroepfragment met Gilda De Bal willen we u niet onthouden.

Allemaal beestjes

Ook aan de dierenvrienden werd gedacht bij de BRT. Allemaal beestjes zag in 1974 het licht. Een van de cineasten hiervoor was Nero-tekenaar Marc Sleen, die geregeld een beeldverslag van een safari meebracht en ze in een ingekorte versie aan televisiekijkend Vlaanderen kon tonen.

1975

Hallo met Henk

De Nederlander Henk Van Montfoort had in de jaren zeventig hoge kijkcijfers op het BRT-scherm met zijn muziekprogramma Hallo met Henk. Dit programma paste in het plan van de BRT om haar Vlaamse kijkers terug te winnen van de Nederlandse zenders, die vaak bruisendere tv aanboden.

Terloops

Echo werd in 1975 vervangen door Terloops. Vier reporters vormden een eenheid in verscheidenheid: Bob Van Bael, Jan Van Rompay, Wilfried Bertels en Fred Janssen. Opnieuw stond in de onderwerpenkeuze de mens centraal, met dat verschil dat Terloops veel in het buitenland ging filmen.

Jan Van Rompaey kreeg in 1975 de Bert-Leysen-prijs voor een reportage over de lotgevallen van enkele Belgische vrachtwagenschauffeurs in Turkije waaruit je hier een fragment kan bekijken.

1976

Het rad van fortuin

Mike Verdrengh vond dat de BRT, naar het voorbeeld van Nederland, zelf grote shows en spelprogramma's in elkaar moest boksen. Zo was hij naar Amerika geweest en had er het idee van het Rad van Fortuin meegebracht. Het programma werd een schot in de roos met elke week twee miljoen kijkers.

In de amusementssector is er hoge kijkdichtheid en hoge waardering voor spel- en showprogramma's zoals Het rad van fortuin, maar ook De Wies Andersen show, Micro Macro en Mezza musica.

Wies Andersen show

De Wies Andersen show werd in de tweede helft van de jaren zeventig bekroond met zowel de tv-oscar als de Bert Leysen-prijs. In het panel van de Wies Andersen show zaten bekende Vlamingen die voor een goed doel speelden. In dit fragment ziet u onder anderen een jonge Herman De Croo.

1977

Slisse en Cesar

Deze reeks speelt zich af in 1958 en draait rond de vriendschap tussen de rijke verzekeringsmakelaar Slisse en de simpele Cesar. Andere personages zijn Slisses vrouw Melanie, zoon Rik en de eeuwige Facteur die altijd om een druppel jenever komt bedelen. De sitcom wordt in het Antwerps vertolkt.

Start BRT 2 televisie

In 1977 gebeurde het een en ander in het Belgische televisielandschap. Zo werd de Duitstalige openbare omroep opgericht en startte de BRT met een tweede televisienet. Op 26 april 1977 werd voor het eerst over twee netten uitgezonden. Aanvankelijk op 2 dagen (dinsdag en donderdag) en vanaf half oktober ook op woensdag en vrijdag (telkens tussen 20.15 u en 23.00 u).

Het programmaschema bestond vooral uit speelfilms, herhalingen van programma's en reeksen. Ook Eurovisie-uitzendingen en live sportwedstrijden werden ook uitgezonden.

1978

Noord-Zuid

De praatshow Noord-Zuid van Mies Bouwman en Johan Anthierens veroorzaakt een rel. In een aflevering voelt de Nederlandse zanger Vader Abraham zich te hard aangepakt door Anthierens en stapt hij boos op. We zien hier de aanvang van de show, wanneer alles nog peis en vree is.

De collega's

In De collega's maakte het publiek kennis met een aantal archetypes 'ergens op een ministerie'. Voor Manu Verreth, zijn broer René en de andere acteurs van het Mechels Miniatuur Theater betekende het de doorbraak bij het grote publiek.

Urbanus van Anus show

Vanaf halverwege de jaren zeventig creëerde Jan Geysen, die als producer de overstap van de radio naar de televisie had gemaakt, een gunstige sfeer voor humoristische programma's. Zo kwam ook Urbanus in de huiskamer van de Vlaming terecht.

25 jaar televisie

In 1978 blikt de televisie terug op haar vijfentwintigjarig bestaan. In deze periode is het televisielandschap in ons land onderhevig aan felle veranderingen door de snelle verspreiding van de kabeltelevisie.

Open school

Onder invloed van cultuurminister Van Mechelen start de BRT met uitzendingen voor volwassenenonderwijs. Onder de titel Open school.

1979

De paradijsvogels

De paradijsvogels is een volks toneelstuk van Gaston Martens uit 1934. Het verhaalt de lotgevallen van de bewoners van Leydonck-Waterland, een fictief dorpje aan de Leie. Met De paradijsvogels wil de BRT het dagelijkse leven van gewone Vlamingen weergeven.

Verkeersinfo

De nieuw gecreëerde verkeersredactie verzorgt dagelijkse verkeersinfo om de luisteraars in de wagen door het verkeer te helpen. In een reportage van Kijk Uit wordt de werking van de verkeersrecatie voorgesteld, met bekende gezichten zoals Danny Verstraeten en Jan Hautekiet.

1980

Bouw VRT-toren

De bouw van de toren was een technisch huzarenstukje en sleepte verschillende jaren aan. Over de centrale schacht moest immers een loodzware koepel naar boven worden opgetrokken. Dat gebeurde op maandag 19 mei 1980, met een snelheid van 1,39 meter per uur. De schotel weegt maar liefst vier miljoen kilo. Het duurde vijf volle dagen om het gevaarte met een diameter van 34 meter op zijn plaats te krijgen, maar liefst 73 meter boven de grond.

Start Teletekst

Op 8 mei 1980 start de BRT met een experiment: BRT-Teletekst. Onder de vleugels van toenmalig hoofdredacteur Lucien Boussé wordt een jaar later (1981) officieel gestart met het 'nieuwe medium' Teletekst. Een 7-koppige redactie verzorgde dagelijks tussen de 50 en de 100 pagina’s geschreven tekst op televisie. In 1985 breidde het aanbod gevoelig uit naar 800 pagina’s. in 2016 wordt deze dienstverlening beëindigd. Pagina 888 van Teletekst zorgt voor de ondertiteling van Nederlandstalige programma’s.

De IQ-quiz

Herman Van Molle is sinds 1980 de quizmaster par excellence in Vlaanderen. Hij begon zijn carrière bij de openbare omroep na een korte passage op de radiosportredactie (als voetballiefhebber) met de immens populaire IQ kwis die Vlaanderen 14 jaar aan het televisiestoestel kluisterde.

1981

Tik Tak

Tik Tak is een kinderprogramma dat van 1981 tot 2006 op de BRT getoond werd. De reeks bestond uit 366 afleveringen (goed voor 1 aflevering per dag, met 1 extra voor schrikkeljaren). Elke aflevering begint met schaapjes die bij zonsondergang op een plateau ronddraaien en eindigt met een schaduwfiguur die op een opengeslagen boek allerlei dingen beleeft. In 2019 kreeg de reeks een remake.

Gaston en Leo eindejaarsshow

Vanaf 1981 kwamen de legendarische eindejaarsshows van Gaston en Leo op de BRT. Elk oudejaar zond de zender hun shows uit, die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan vele sketches klassiekers zijn geworden, zoals deze Restaurant De gouden leeuw en uiteraard de bekendste van allemaal: Joske Vermeulen.

Gaston en Leo waren een Vlaams komisch duo dat bestond uit Gaston Berghmans en Leo Martin. De twee komieken bleven revues maken waarin Leo meestal de aangever in de grappen was, terwijl Gaston meestal de domste van de twee speelde.

1982

De nieuwe orde

Journalist Maurice De Wilde start met zijn langverwachte reeks De nieuwe orde over de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft er ruim zeven jaar aan gewerkt.

In dit fragment ziet u Maurice De Wilde die Leon Degrelle interviewt. Degrelle richtte in 1936 het autoritaire en naar het fascisme neigende Rex op. Hij dweepte openlijk met het fascisme in Italië en beschouwde Mussolini als zijn grote voorbeeld.

Elektron

In dit populaire wetenschappelijke jeugdprogramma probeert Bart Peeters zijn publiek warm te maken voor wetenschap. Tussen de experimenten door waren er muziekclips.

TV Touché

TV-Touché was geïnspireerd op Not the Nine O'clock news en werd gepresenteerd alsof het een echt actualiteitenmagazine was. Het was het tweede satirische programma op de Vlaamse televisie sinds Magesien in de jaren zeventig. Bepaalde politici, zoals Wilfried Martens en Karel van Miert, verklaarden fan te zijn van TV-Touché, maar toch stuitte het programma ook heel wat mensen tegen de borst. Op een zeker moment werd de programmamakers verboden nog langer videobeelden uit het Belgische parlement te gebruiken omdat teveel politici zich beledigd voelden.

1983

Het liegebeest

Het liegebeest is een poppenserie over een groen, slangachtig wezen dat altijd leugens vertelt. Hij woont in een middeleeuws kasteel op Regenboogeiland, een rots die door de lucht vliegt.

Oprichting Studio Brussel

Studio Brussel startte op 1 april 1983 als regionale Brusselse zender van de toenmalige BRT. Er waren alleen uitzendingen tijdens de spitsuren.
De eerste twee presentatoren waren Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet. De zender speelt veeleer alternatieve en zwaardere muziek die niet of weinig aan bod komt op de meer commerciële zenders, maar vooral rock. Hij heeft het imago alternatieve muziek veel kansen te geven en niet aan populisme te doen.

Met Mike aan zee

Mike Verdrengh speelde een belangrijke rol in de doorbraak van het genre talkshow. Vanaf 1983 was hij een centrale figuur in talkshows die allemaal zijn naam droegen (Met Mike in zee, Mike en Met Mike aan zee).

1984

Interview Lutgart Simoens met koningin Fabiola

Een primeur bij Radio Antwerpen. In het programma Platenpoets weet Lutgart Simoens koningin Fabiola te strikken voor een gesprek.
De luisteraar hoort scènes uit het dagelijks leven van een koningin.

Hoger lager

Hoger, lager was een populair Vlaams spelprogramma dat van start ging in 1983 en te zien was op TV1. De show werd gepresenteerd door Walter Capiau in een decor dat aan een casino deed denken. Het programma werd destijds druk bekeken, ook vanuit Nederland.

1985

Boeketje Vlaanderen

Boeketje Vlaanderen was een wekelijks toeristisch magazine dat gepresenteerd werd door Gerty Christoffels. In iedere aflevering kwamen een aantal Vlaamse steden en locaties aan bod met aandacht voor landbouw, industrie en cultuur.

Meester hij begint weer

In deze Vlaamse comedy- en jeugdserie met Frank Dingenen gaat de kijker mee terug naar de schoolbanken. Elke aflevering was opgebouwd uit een losse verhaallijn die zich in de klas zelf afspeelde en werd afgewisseld met losse sketches. Het was het debuut voor heelwat latere televisiecoryfeeën.

Daar is 'm

Rik De Saedeleer werd bekend door zijn enthousiaste en humoristische manier van commentaar geven. Zijn bekendste commentaar leverde hij waarschijnlijk tijdens de WK-kwalificatiematch op 20 november 1985, waarin de Rode Duivels het opnamen tegen Nederland in de Rotterdamse Kuip. België had thuis met 1-0 gewonnen, maar stond in de terugwedstrijd 2-0 achter. Vijf minuten voor tijd gebeurde echter dit...

Na de WK-kwalificatie in 1986 zouden de Rode Duivels het uitstekend doen op het WK van Mexico. Aanvankelijk zaten de Duivels in zak en as na verlies tegen Mexico en gelijkspel tegen Paraguay. Maar na die wedstrijden kantelde het tij voor de Belgische ploeg. Uiteindelijk zouden ze stranden op een vierde plek en waren de Rode Duivels zonder twijfel de sensatie van 1986.

Het Heizeldrama

Het Heizeldrama vond plaats op 29 mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel en wordt nog altijd gezien als een van de grootste rampen in de geschiedenis van het voetbal. Voor het begin van de finale tussen het Engelse Liverpool en het Italiaanse Juventus braken er rellen uit. Daarbij kwamen 39 mensen om het leven en raakten ongeveer 400 gewond.

1986

Tsjernobyl

De koepel van de kerncentrale in Tsjernobyl is uiteen gereten. In de maanden na de ramp sterven duizenden mensen.

Tsjernobyl 30 jaar later

30 jaar na de ramp in Tsjernobyl gaat Jan Balliauw naar de streek en maakt er deze reportage in 360°.

Cas Goossens administrateur-generaal

 Bart Peeters en Ben Crabbé kruipen in de rol van Cas Goossens en Mike Verdrengh en gaan op bezoek bij de commerciële omroep.

Cas Goossens volgt Paul Vandenbussche op, die sinds 1960 aan de leiding van de omroep stond als administrateur-generaal van de BRT. Cas Goossens werkte eerder als radiojournalist en als secretaris van Paul Vandenbussche.

Naar aanleiding van 90 jaar publieke omroep had vrt.be in 2021 een interview met Cas Goossens over zijn periode als Administrateur-generaal.

Het Pleintje

Deze reeks speelt zich af op een pleintje, waar langs ene zijde de kerk staat en aan de andere kant het dorpscafé. De hele serie drijft op de rivaliteit tussen een progressiever groep en anderzijds een liberale kant van het pleintje. Het pleintje kende zeer hoge kijkcijfers. Zelfs al had de BRT toen nog geen concurrentie van commerciële omroepen, de gemiddelde cijfers van meer dan twee miljoen waren opmerkelijk hoog! Een succes voor scenarioschrijver Jan Matterne en zijn cast.

De pak de poen show

De broers Manu en René Verreth maakten hun debuut als presentator in het spelprogramma Pak de poen show. In de rechtstreekse uitzending liep werkelijk alles fout: uitvallende lichten, drukknoppen die het lieten afweten en meer. Een succes voor de BRT was het programma niet, maar voor de kijker betekende het wel legendarische televisie.

De presentatie van de volgende afleveringen werden overgenomen door Luc Appermont.

1987

Het Eurovisiesongfestival in Brussel

Voor het eerst in 33 jaar mag België (na de overwinning van Sandra Kim het jaar tevoren) het Eurovisiesongfestival organiseren. Dit zorgde voor meer dan een half miljard kijkers op 9 mei 1987. Initieel zouden BRT en RTBF dit festival samen organiseren. Partijen geraakten het niet eens over de locatie. De organisatie was bijgevolg helemaal in handen van de RTBF.

Kabeldecreet

Begin 1987 keurt de Vlaamse Raad het kabeldecreet goed. Het kabeldecreet maakt een einde aan het monopolie van de BRT, waardoor de oprichting van een commerciële tv-zender in Vlaanderen mogelijk wordt.

1988

De zevende dag

De voorloper van De zevende dag was Konfrontatie waarvan hier een fragment. Vanaf 1988 start de VRT met een informatief programma op zondagmorgen. In De zevende dag wordt politiek en duiding aan het publiek aangeboden in de vorm van een praatcafé. België kent in 1987-1988 een van de moeilijkste politieke crisissen uit de naoorlogse geschiedenis. De splijtzwam was de zaak-Happart, die Franstaligen en Nederlandstaligen lijnrecht tegenover elkaar zette en leidde tot de val van de regering Martens VI. Informateur Jean-Luc Dehaene krijgt de taak om deze knoop te ontrafelen. In dit fragment hoort u de politieke kopstukken discussiëren over het akkoord dat CVP en PVV gesloten hebben alvorens met alle partijen onderhandeld is over de nieuwe regering. Dat was uiteraard niet naar de zin van de socialisten.

Het leugenpaleis

Het leugenpaleis was een radioprogramma op Studio Brussel dat door Bart Peeters en Hugo Matthysen werd gepresenteerd. Bart en Hugo nodigden in hun radioshow allerlei typetjes uit. In 1989 verscheen het programma op de televisie onder de titel Het peulengaleis.

1989

De drie wijzen

In 1989 startte de BRTN met een nieuwe humoristische quiz die door Kurt Van Eeghem werd gepresenteerd. De drie wijzen waren de panelleden die elk een antwoord formuleerden op gestelde quizvragen. Vervolgens was het aan de kandidaat om uit te maken wie van de drie de waarheid sprak.

Postbus X

Spanning en mysterie verzekerd bij de jeugdreeks Postbus X. Het verhaal speelt zich af in Ravenburg, waar mensen met problemen een brief kunnen schrijven naar Postbus X. De Vlaamse jeugdreeks was een spin-off van Merlina.

De droomfabriek

De droomfabriek werd eerst gepresenteerd door Bart Peeters en Paskal Deboosere. Later werd deze laatste vervangen door Rani De Coninck en Sabine De Vos. In dit programma probeerde men de dromen van kijkers te verwezenlijken. Bovendien waren er elke keer gastoptredens van bekende Vlamingen die daarvoor maar al te vaak in de vreemdste outfits sprongen.

Val Berlijnse muur

Op 9 november 1989 werd er feest gevierd in Berlijn: de Berlijnse muur werd die nacht op meerdere plaatsen gesloopt. Na 28 jaar werd de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland eindelijk neergehaald. Voor vele Oost-Duitsers was het de eerste keer dat zij de grens konden oversteken. De beelden tonen het verslag over de nacht van 9 november 1989.

Ga ook eens kijken in de andere tijdlijnen