dinsdag 30 mei 2023
30 mei 2023

DAB+

Met DAB+ zet VRT de stap naar (nog) meer digitaal luistercomfort

Miljoenen Vlamingen luisteren dagelijks via FM en een traditioneel radiotoestel naar hun favoriete VRT-radiozender en dat blijft ook de komende jaren nog perfect mogelijk. Het is onvermijdelijk dat de digitale technologie het op termijn zal overnemen van de analoge radio, maar in het huidige groeiscenario gaat men ervan uit dat FM nog meerdere jaren beschikbaar zal blijven.

VRT zet wel al geruime tijd in op digitaal luisteren. Met DAB+ zet VRT nu een stap in een nog beter digitaal aanbod voor iedereen, met extra voordelen voor de luisteraar.

Videospeler inladen...

Gratis, gemakkelijk, betrouwbaar en meer keuze

De VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen zoals MNM Hits, Klara Continuo, Studio Brussel De Tijdloze, Radio 2 Bene Bene en VRT NWS kan u voortaan ook beluisteren via DAB+, waarmee VRT een nieuwe stap zet in het digitaal beschikbaar maken van zijn aanbod. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether zeg maar. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt dus op dezelfde manier gratis uw radiotoestel binnen als FM. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM.

DAB+ heeft een aantal voordelen ten opzichte van FM. DAB+ is veel minder storingsgevoelig dan FM. Via DAB+ kan ook visuele informatie (bv foto’s of slides) meegegeven worden met het audiosignaal. En vooral: de FM-band zit vandaag vol. Via DAB+ kunnen er in de toekomst gemakkelijk meer radiozenders bijkomen. Zo zijn voortaan alle regionale zenders van Radio 2 te ontvangen via DAB+. Bovendien kan u uw favoriete zender beluisteren in heel Vlaanderen op één en dezelfde frequentie zonder onderweg opnieuw te moeten afstemmen zoals bij FM.

Via DAB+ is dit gratis, zonder de kost van een internet of kabelabonnement én de zekerheid dat alle radiozenders in elke situatie beluisterbaar blijven.

Voor meer info over DAB+ kan u terecht op www.digitalradio.be

Hoe kan u het VRT aanbod via DAB+ ontvangen ?

Als u via DAB+ naar VRT-radio wil luisteren, heeft u een (nieuw) DAB+ radiotoestel nodig. Die vindt u in een gewone elektrozaak of online. Deze toestellen bieden naast DAB+ ook nog altijd FM aan. Een DAB+ toestel kan u kopen vanaf 30 euro.

Ook in de wagen kan u kiezen voor een DAB+ ontvanger. In sommige auto’s is zo’n radiotoestel dat DAB+ aanbiedt naast FM standaard ingebouwd, bij andere merken is het nog een optie.

Zullen alle andere radiozenders ook op DAB+ te beluisteren zijn?

De FM-vergunningen voor de landelijke commerciële zenders werden verlengd met vier jaar op voorwaarde dat ze de omschakeling naar DAB+ voorbereiden en uitvoeren. 

Luisteren via internet : veel voordelen, maar ook enkele nadelen

Alle VRT-radiozenders en de extra digitale kanalen van VRT kon u al beluisteren via internet op allerlei manieren en op allerlei toestellen zoals pc’s, tablets, smartphones en televisieschermen. Met extra verrijking die enkel digitaal mogelijk is.

  •  Via de websites en de verschillende apps voor smartphone van de VRT-zenders kan u alle VRT-programma’s altijd en overal beluisteren en herbeluisteren, de playlist raadplegen, of een kijkje nemen in de studio. U krijgt ook extra visuele informatie en via de VRT-apps kan u ook makkelijk in interactie treden met de presentator.
  • Luisteren via internet kan ook via allerlei andere platformen die de streams van onze radiozenders doorgeven. Een aantal apps en streamingdiensten zoals bv TuneIn bieden onze radiozenders aan via het internet of via uw digitale audio-installatie (zoals bv Sonos-toestellen)
  • Luisteren via internet kan ook eenvoudig via uw digitaal tv-abonnement en dus via uw televisietoestel.

Het blijft wel zo dat aan luisteren via het internet of via de kabel - al lijkt het soms gratis - altijd een kost verbonden is. Voor internet (mobiel of vast) of kabelradio heeft u altijd abonnementskosten bij een dienstverlener. Vandaag biedt internet ook niet altijd de zekerheid dat u in alle omstandigheden kan luisteren.  Als een radio die via een website uitzendt ineens een massale toestroom van luisteraars te verwerken krijgt, crasht de site. Mobiel internet heeft vandaag ook nog onvoldoende capaciteit om op elk moment alle radiostreams in Vlaanderen aan alle luisteraars door te geven.