maandag 05 september 2022
05 september 2022

Kijk en luister buiten Vlaanderen

Ook buiten Vlaanderen en Brussel kunt u genieten van VRT-programma's. Het VRT-aanbod is te ontvangen op verschillende platformen. In de grensgebieden en in Nederland en Wallonië zijn er nog meer opties. 

Wereldwijd kijken via VRT NU

Vanaf 1 juli is het aanbod van de VRT buiten Vlaanderen helemaal digitaal te volgen. Ook buiten Vlaanderen en Brussel kunt u genieten van VRT-programma’s. Het VRT-aanbod is te ontvangen op verschillende platformen. In de grensgebieden en in Nederland en Wallonië zijn er nog meer opties.

Op 1 juli 2021 stopt het VRT aanbod op BVN. Vanaf dan kunnen alle Belgen in het buitenland terecht op VRT NU. 

In het buitenland: wie heeft toegang tot VRT NU?

Voor het kijken naar VRT NU in het buitenland is er een verschil voor gebruikers met een Belgisch domicilie en gebruikers zonder Belgische domicilie.

1. Gebruikers met Belgisch domicilie, binnen de Europese Unie

Als inwoner van België heeft u het recht om tijdelijk het aanbod van programma's mee te nemen binnen de Europese Unie (de facto is dat EER = EU + Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). U moet dan wel uw gsm-nummer verifiëren in uw VRT-profiel, zodat we zeker weten dat u in België woont.*

*: EU*: Landen van de Europese Unie + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland

2. Gebruikers met Belgisch domicilie, buiten de Europese Unie

Buiten de Europese Unie kan u enkel onze eigen producties bekijken. U kan niet naar aangekochte programma’s kijken omdat wij niet over de auteursrechten voor het buitenland beschikken. Ook de livestream is buiten de EU niet beschikbaar. Ook voor dit aanbod moet u uw gsm-nummer verifiëren, zodat we zeker weten dat u in België woont.*

3. Gebruikers zonder Belgisch domicilie

Hoe inloggen via de app? 

Videospeler inladen...

Hoe inloggen via de website? 

Videospeler inladen...

Indien u niet beschikt over een Belgisch adres, heeft u, op basis van de regelgeving, niet automatisch het recht om de programma's te bekijken. Deze wetgeving baseert zich immers niet op nationaliteit, maar op domicilie. Omdat we alle Belgen in het buitenland toch willen bedienen, zullen ook zij vanaf 1 juli 2021 naar de eigen producties op VRT NU kunnen kijken.

Voor dit aanbod moet u zich als Belg registreren en bewijzen dat u de Belgische nationaliteit heeft. U kan in uw VRT-profiel uw identiteit bevestigen. Hiervoor moet u zich eenmalig registreren via het portaal van de Vlaamse overheid, via itsme of e-id. Uw identiteitsgegevens worden hierbij niet gedeeld met de VRT.

Om uw identiteit te bevestigen surft u naar deze pagina en klikt u op 'Koppel je gsm-nummer en/of bevestig je burgerprofiel'. Als u zich al in het buitenland bevindt dan zal je meteen de button ‘bevestig je burgerprofiel’ zien. Vervolgens komt u op een pagina waarbij u kan kiezen om uw gsm-nummer te koppelen of om uw identiteit te bevestigen via 'Mijn Burgerprofiel' van de Vlaamse Overheid.

Nog vragen? contacteer de klantendienst via de klantenmodule of  via hallo@vrt.be

Aanbod in Wallonië, Nederland en de grensstreken

In Wallonië, Nederland en andere grensgebieden met Vlaanderen kunt u het VRT-aanbod op meerdere platformen bekijken en beluisteren. Alle informatie staat gebundeld op deze pagina.

Via satelliet in Europa (betalend aanbod)

Vlamingen in Europa die via satelliet willen kijken en luisteren, kunnen voor het volledige VRT radio- en tv-aanbod terecht bij TV Vlaanderen. 

Via het internet naar het andere VRT-aanbod

De VRT NWS- website en app, maar ook de VRT radio-apps blijven wereldwijd toegankelijk voor nieuws en duiding.

Geoblocking: Teksten zijn overal te lezen, sommige klank- en beeldfragmenten waaronder bijna alle sportprogramma’s kunnen niet opgevraagd worden wegens beperkte uitzendrechten. De VRT bezit alleen de rechten voor het Belgische grondgebied.

Meer details hierover via deze link.

VRT-radio beluisteren kan via het internet

Op 1 juli 2021 stopt de doorgifte van het VRT Radio 1 en Radio 2-signaal via satelliet. Daarna kunnen Vlamingen in het buitenland het VRT-aanbod beluisteren via de VRT radio-apps voor Android en iOS. Elk VRT-radionet heeft een eigen app.

Via Radioplus, Radioplayer.be en andere internetradiospelers kan u ook via computer, tablet als smartphone naar de radio luisteren.

Wat met BVN?

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. De zender blijft in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet beschikbaar en wereldwijd via www.bvn.tv en via de BVN-app.

Voor meer informatie ga naar de pagina van BVN.tv 

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Podcast: Club Angst

'Wat is de kans?'

22 Minuten Stomme Vragen over Siska Schoeters

Radio 1-podcast: Nest

Sinterklaas: De Ramontische RadioRodeo

Nieuwe podcast met Johan Op de Beeck: De Franse Revolutie

Hoe kan je VRT in het buitenland volgen?

Leesba(a)r proeft boeken van het VRT-menu