vrijdag 10 maart 2023
10 maart 2023

Kijk en luister buiten Vlaanderen

Ook buiten Vlaanderen en Brussel kunt u genieten van VRT-programma's. Het VRT-aanbod is te ontvangen op verschillende platformen. In de grensgebieden en in Nederland en Wallonië zijn er nog meer opties. 

Wereldwijd kijken via VRT MAX

Ook buiten Vlaanderen en Brussel kan je genieten van VRT-programma’s. Het VRT-aanbod is te ontvangen op verschillende platformen en digitaal te volgen.  In de grensgebieden en in Nederland en Wallonië zijn er nog meer opties.

In het buitenland: wie heeft toegang tot VRT MAX?

Voor het kijken naar VRT MAX in het buitenland is er een verschil voor gebruikers met een Belgisch domicilie en gebruikers zonder Belgische domicilie.

1. Gebruikers met Belgisch domicilie, binnen de Europese Unie

Als inwoner van België heb je het recht om tijdelijk het aanbod van programma's mee te nemen binnen de Europese Unie (de facto is dat EER = EU + Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Je moet dan wel je gsm-nummer verifiëren in jouwVRT-profiel, zodat we zeker weten dat je in België woont.*

*EU: Landen van de Europese Unie + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland

2. Gebruikers met Belgisch domicilie, buiten de Europese Unie

Buiten de Europese Unie kan je enkel onze eigen producties bekijken. Je kan niet naar aangekochte programma’s kijken omdat wij niet over de auteursrechten voor het buitenland beschikken. Ook de livestream is buiten de EU niet beschikbaar. Ook voor dit aanbod moet je jouw gsm-nummer verifiëren, zodat we zeker weten dat je in België woont.*

3. Gebruikers zonder Belgisch domicilie

Hoe inloggen via de app? 

Videospeler inladen...

Hoe inloggen via de website? 

Videospeler inladen...

Indien je niet beschikt over een Belgisch adres, heb je, op basis van de regelgeving, niet automatisch het recht om de programma's te bekijken. Deze wetgeving baseert zich immers niet op nationaliteit, maar op domicilie. Omdat we alle Belgen in het buitenland toch willen bedienen, zullen ook zij vanaf 1 juli 2021 naar de eigen producties op VRT MAX kunnen kijken.

Voor dit aanbod moet je jezelf als Belg registreren en bewijzen dat je de Belgische nationaliteit hebt. Je kan in jouw VRT-profiel je identiteit bevestigen. Hiervoor moet je je eenmalig registreren via het portaal van de Vlaamse overheid, via itsme of e-id. Je identiteitsgegevens worden hierbij niet gedeeld met VRT.

Om je identiteit te bevestigen surf je naar deze pagina en klik je op 'Koppel je gsm-nummer en/of bevestig je burgerprofiel'. Als je je al in het buitenland bevindt dan zal je meteen de button ‘bevestig je burgerprofiel’ zien. Vervolgens kom je op een pagina waarbij je kan kiezen om jouw gsm-nummer te koppelen of om jouw identiteit te bevestigen via 'Mijn Burgerprofiel' van de Vlaamse Overheid.

Luisteren naar VRT MAX en VRT NWS in de wagen

De apps van VRT MAX en VRT NWS zijn beschikbaar voor Apple CarPlay en Android Auto. Zo luister je onderweg, nog handiger én veiliger, naar alle VRT-radioprogramma's, -podcasts en digitale streams.

De car apps zijn ook de ideale reisgezel om in de wagen naar de VRT-radiozenders te blijven luisteren als je de grens over rijdt (gratis roaming binnen de EU).

Reizigers zonder compatibele wagen hoeven niets te vrezen. Want naast Radio 1, Radio2, Studio Brussel, MNM en Klara op FM is er ook nog steeds het ruime aanbod van de VRT-merken op DAB+ (inclusief Klara ContinuoMNM Hits, Radio2 Bene Bene en De Tijdloze).µ

Ontdek hier hoe je VRT MAX en VRT NWS met je wagen verbindt.

Nog vragen? contacteer de klantendienst via de klantenmodule of  via hallo@vrt.be

Aanbod in Wallonië, Nederland en de grensstreken

In Wallonië, Nederland en andere grensgebieden met Vlaanderen kan je het VRT-aanbod op meerdere platformen bekijken en beluisteren. Alle informatie staat gebundeld op deze pagina.

Via satelliet in Europa (betalend aanbod)

Vlamingen in Europa die via satelliet willen kijken en luisteren, kunnen voor het volledige VRT radio- en tv-aanbod terecht bij TV Vlaanderen. 

Via het internet naar het andere VRT-aanbod

De VRT NWS- website en app, maar ook de VRT radio-apps blijven wereldwijd toegankelijk voor nieuws en duiding.

Geoblocking: Teksten zijn overal te lezen, sommige klank- en beeldfragmenten waaronder bijna alle sportprogramma’s kunnen niet opgevraagd worden wegens beperkte uitzendrechten. VRT bezit alleen de rechten voor het Belgische grondgebied.

Meer details hierover via deze link.

VRT-radio beluisteren kan via het internet

Op 1 juli 2021 stopte de doorgifte van het VRT Radio 1 en Radio 2-signaal via satelliet.  Vlamingen in het buitenland kunnen het VRT-aanbod beluisteren via de VRT radio-apps voor Android en iOS. Elk VRT-radionet heeft een eigen app.

Via Vrtmax.be, Radioplayer.be en andere internetradiospelers kan je ook via computer, tablet als smartphone naar de radio luisteren.

Wat met BVN?

De naam BVN blijft bestaan en verwijst sinds 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. De zender blijft in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet beschikbaar en wereldwijd via www.bvn.tv en via de BVN-app.

Voor meer informatie ga naar de pagina van BVN.tv 

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Ik ga op reis en ik neem mee... VRT!

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage