woensdag 15 november 2023
15 november 2023

Internetradio

Internetradio is een verzamelterm voor de verschillende manieren waarop radioprogramma’s via het internet verspreid kunnen worden, zoals via vrtmax.be. Via streaming kan rechtstreeks naar programma’s van VRT geluisterd worden.

De internetradiospeler van VRT (vrtmax) biedt naast de radio-uitzending ook verschillende extra’s zoals de titel van een nummer, de playlist van een programma, programma’s die herbeluisterd kunnen worden of een beeld vanuit de studio (via een webcam).

Apps voor smartphones

Via verschillende 'native' apps (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara) voor iOS en Android kan je luisteren naar alle VRT-zenders.

In de apps zijn ook steeds de digitale extensies (non-stop muziekprogramma's die enkel digitaal te beluisteren zijn) beluisterbaar.

  • Zo is er non-stop klassieke muziek op Klara Continuo
  • non-stop hitmuziek voor kinderen Ketnet Hits.  
  • Bij Radio 2 zijn er de hele dag artiesten van bij ons in Bene Bene en Unwind
  • Studio Brussel biedt Vuurland en De Tijdloze, Zware Gitaren (stevige gitaren) en UNTZ
  • MNM met MNM Hits, MNM R&Beats en MNM Throwback aanbiedt.
  • Ketnet Hits met muziek voor kinderen

Via de digitale extensie VRT NWS krijg je de meest recente nieuwsbulletins en het overzicht van de kranten.

Via deze link vind je meer info over het app-aanbod van de VRT.

VRT MAX

De VRT heeft een online radiospeler: VRT MAX. Via VRT MAX kunnen luisteraars hun favoriete VRT-radionetten live en uitgesteld beluisteren.

vrtmax.be is een 'responsive' website. Luisteraars kunnen met de radiospeler dus zowel via hun computer en tablet als via hun smartphone naar de radio luisteren.  

Radioplayer

Radioplayer is een gezamenlijk digitaal radioplatform waar iedereen in Vlaanderen (en Vlamingen in het buitenland) eenvoudig naar de verschillende radiozenders kan luisteren.

Iedereen kan online via Radioplayer.be luisteren naar zijn of haar favoriete radiozender. De website is te beluisteren via desktop, laptop en mobiel via de smartphone of tablet.  Radioplayer.be is ook toegankelijk via de websites van de verschillende radiozenders. Naast het online luisteren is er ook de Radioplayer-app, die gratis te downloaden is in de App Store op iOS-toestellen en in Google Play op Android-toestellen. 

Radioplayer is ontwikkeld door de Britse openbare omroep BBC en is  uitgegroeid tot een initiatief waarin de Europese radiosector zich verenigt. 

Podcasting

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 

Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud. 

Ontdek via deze link het podcast-aanbod van de VRT. 

Andere streamingdiensten

Onze radiostreams zijn ook te beluisteren via andere platformen dan die van VRT. Een aantal mensen doen bijvoorbeeld een beroep op streamingdiensten als TuneIn of vTuner om naar VRT te luisteren. Vaak ook onbewust omdat bepaalde hardware audiosystemen (Sonos, HEOS, Samsung,…) onze radiozenders via deze streamingdiensten aanbieden.

Er zijn nog een reeks kleinere apps en diensten die ook onze streams aanbieden, zonder dat we daar als VRT een duidelijk zicht op hebben. Om via die diensten te kunnen luisteren, moet men soms rechtstreeks de streaming-URL ingeven.

Deze streams mogen gebruikt worden zonder commercialisering en binnen het wettelijk kader waarbinnen VRT werkt.

Naar het overzicht van de streaming url’s.

 

 

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Ik ga op reis en ik neem mee... VRT!

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

Gerelateerd