Internetradio

Internetradio is een verzamelterm voor de verschillende manieren waarop radioprogramma’s via het internet verspreid kunnen worden, zoals via Radioplus. Via streaming kan rechtstreeks naar programma’s geluisterd worden.

Het radio-aanbod van VRT op internet bestaat uit: Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, VRT Nieuws, Klara continuo, MNM Hits, MNM UrbaNice, De Tijdloze en Ketnet Radio.

De internetradiospeler van de VRT (Radioplus) biedt naast de radio-uitzending ook verschillende extra’s zoals de titel van een nummer, de playlist van een programma, programma’s die herbeluisterd kunnen worden of een beeld vanuit de studio (via een webcam).

Via de verschillende apps kan u luisteren naar alle VRT-zenders.

Apps voor smartphones

Via verschillende 'native' apps voor iOS en Android kunt u luisteren naar alle VRT-zenders. Naast Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM zijn ook onze digital-only zenders terug te vinden in het aanbod, non-stop klassieke muziek op Klara Continuo, en non-stop hitmuziek op MNM Hits, MNM UrbaNice, De Tijdloze en Ketnet Hits.

Via VRT Nieuws krijgt u de belangrijkste nieuwsbulletins en de krantencommentaren apart aangeboden. 

Radioplus

De VRT heeft een online radiospeler: Radioplus. Via Radioplus kunnen luisteraars hun favoriete VRT-radionetten live en uitgesteld beluisteren.

Radioplus is ook een 'responsive' website. Luisteraars kunnen met de radiospeler dus zowel via hun computer en tablet als via hun smartphone naar de radio luisteren.  

© Jo VOETS/PANENKA

Podcasting

Naast streaming bestaat de techniek om audiobestanden, podcasts, rechtstreeks te downloaden.

Podcasting is een manier om je te abonneren op sommige radioprogramma's. Voor podcasting moet u podcast-software installeren op uw computer. De software - die meestal gratis verkrijgbaar is - downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze op uw mp3-speler/smartphone zodra u die op uw computer aansluit.

Andere streamingdiensten

Onze radiostreams zijn ook te beluisteren via andere platformen dan die van VRT. Een aantal mensen doen bijvoorbeeld een beroep op streamingdiensten als TuneIn of vTuner om naar VRT te luisteren. Vaak ook onbewust omdat bepaalde hardware audiosystemen (Sonos, HEOS, Samsung,…) onze radiozenders via deze streamingdiensten aanbieden.

Er zijn nog een reeks kleinere apps en diensten die ook onze streams aanbieden, zonder dat we daar als VRT een duidelijk zicht op hebben. Om via die diensten te kunnen luisteren, moet men soms rechtstreeks de streaming-URL ingeven

Deze streams mogen gebruikt worden zonder commercialisering en binnen het wettelijk kader waarbinnen VRT werkt.

Naar het overzicht van de streaming url’s

 

 

Gerelateerd