vrijdag 23 september 2022
23 september 2022

Hoe draagt VRT bij tot het succes van lokaal muziektalent?  

5 februari 2020 — VRT speelt een belangrijke rol in het succes van de Vlaamse muziekindustrie.

Tamino Ymke Dirikx

Muziek vormt een belangrijke pijler in het cultuuraanbod van VRT. Alle muziekliefhebbers komen bij VRT aan hun trekken, omdat elk radionet een eigen muziekprofiel heeft en een diversiteit aan artiesten aan bod laat komen. De VRT-radionetten leggen de focus op verschillende specifieke muziekgenres en vullen elkaar zo aan. Onderzoek laat nu ook zien hoe VRT een cruciale rol speelt in het succes van die Vlaamse muziekindustrie. 

VRT als ontdekker

Door het organiseren van talentenzoektochten (zoals De Nieuwe Lichting op Studio Brussel, MNM Rising Star en MNM Start To DJ op MNM (foto) vervult VRT een belangrijke rol als ontdekker binnen de Vlaamse muziekindustrie. Daarnaast zorgt VRT voor een belangrijk aandeel in de airplay van heel wat artiesten. Zonder de openbare omroep zouden ruim 23.000 nummers en 9.000 artiesten (67% van alle artiesten) in 2019 niet gedraaid zijn geweest op de Vlaamse nationale radio. 

Pieter Verheyden, PIAS: “Het is niet omdat Studio Brussel je oppikt, dat je dan ook als artiest succesvol zal zijn. Ik denk wel dat er niet veel artiesten succesvol waren geweest zonder dat hun w-verhaal was begonnen met airplay op Studio Brussel. Voor Oscar And The Wolf is zo de bal aan het rollen gegaan, eerst voorzichtig met ‘Princes’, daarna met ‘Strange Entity’ als Hotshot.”     

MNM Start To DJ

VRT als verbreder

Eens ze gelanceerd zijn, kunnen artiesten zoals Coely (foto) doorgroeien dankzij de uitvoerige aandacht van VRT, zowel op de radio, televisie als online. In de Radio 1-sessies komen regelmatig Vlaamse artiesten aan bod, zowel gevestigde namen als beginnend talent. Wist je trouwens dat acht van de vijftien meest gedraaide nummers op Radio2 van Vlaamse makelij zijn?

© VRT - Jokko

VRT als verbinder

Bovendien is VRT organisator van vele evenementen in Vlaanderen om muziek toegankelijker te maken. Onder andere de MIA’s, Klarafestival en Iedereen Klassiek creëren een nieuw publiek. Naast de organisatie en ondersteuning van al die Vlaamse muziekevenementen, capteert de openbare omroep gemiddeld 305 concerten per jaar. Zo brengt VRT de muzieksector en de luisteraar rechtstreeks in contact met elkaar.  

Geert Van Hoeymissen 0032(0)475358928

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot het succes van lokaal muziektalent?  

Welke aandacht besteedt VRT aan Vlaamse muziek?

Rock 'n' Roll High School op VRT NU

Niels Destadsbader wint Zomerhit 2018

VRT blijft inzetten op Nederlandstalige muziek

Lifetime Achievement voor The Scabs

Finalisten van De Nieuwe Lichting 2019