Welke aandacht besteedt de VRT aan Vlaamse muziek?

06 februari 2020 — De VRT weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van de Vlaamse muziekcultuur. Vlaamse muziek, zowel anderstalige als Nederlandstalige muziek, heeft een prominente plaats in het muziekaanbod.

Coely

Muziek vormt een belangrijke pijler in het cultuuraanbod van de VRT. Zonder de VRT zouden ruim 23.000 nummers en 9.000 artiesten (!) niet gedraaid zijn geweest op de Vlaamse nationale radio. Er gaat extra aandacht uit naar producties met een Vlaamse zanger(es), muzikant of producer.

Muzikale diversiteit

De VRT wijdt meer dan een vierde van de muziektijd (25,10%) aan Vlaamse producties. De publieke omroep behaalt de norm uit de beheersovereenkomst (= 25%*) elk jaar en overstijgt die zelfs. Met die aandacht, de hele dag door, garandeert de VRT een vruchtbare bodem waarin Vlaamse muziekproducties kunnen groeien.

Alle muziekliefhebbers komen bij de VRT aan hun trekken, omdat elk radionet een eigen muziekprofiel heeft. De VRT-radionetten leggen de focus op verschillende specifieke muziekgenres en vullen elkaar zo aan:

 • MNM draait populaire dansmuziek (EDM, vocal house) en urban (populaire hiphop, r&b en soul).
 • Studio Brussel schenkt aandacht aan alternatieve dansmuziek (drum-’n-bass, techno, electro, dub step, etc.), alternatieve gitaarmuziek (indie, metal, hardcore) en alternatieve urban (hiphop, trap, ragga, reggae, etc.).
 • Radio 1 belichaamt soul, blues, country, wereldmuziek, folk en (cross over/fusion) jazz.
 • Radio 2 geeft een platform aan crooners en evergreens, traditionele disco en funk, Vlaams populaire- en schlagermuziek.
 • Klara staat voor ‘Klassieke Radio’ en presenteert klassiek, hedendaags klassiek, opera, traditionele jazz, etnische wereldmuziek en folk.
MNM Rising Star 2019

Op radio, tv en online

De diverse radionetten van de VRT ondernemen allerlei acties om Vlaamse muziek een prominente plaats te geven. Een paar voorbeelden:

 • Radioprogramma’s als De week van eigen kweek (Studio Brussel), Belpop (Radio 1) De Eregalerij en De Topcollectie (Radio 2) zetten Vlaamse muziekproducties in de kijker.
 • Vlaamse muziek krijgt ook aandacht in events. De Radio 2 Zomerhit is een live show die al meer dan 40 jaar plaatsvindt en steeds opnieuw honderden fans op hun favoriete zomerhit doet stemmen. De Radio 1 Sessies (Radio 1) en De Vlaamse top 100 live (Radio 2) geven Vlaamse artiesten een podium. Ook Studio Brussel en Klara organiseren het hele jaar door concerten met Vlaamse muzikanten of zenden ze uit.
 • Verschillende wedstrijden geven kansen aan muzikaal talent van eigen bodem. Zo stelt De nieuwe lichting van Studio Brussel nieuwe muziekgroepen in alle genres voor aan het publiek. De wedstrijd Start to DJ van MNM geeft zendtijd aan beginnend dj-talent. Met MNM Rising Star organiseert de VRT-jongerenzender jaarlijks een talentenweek voor nieuw muzikaal talent.
De nieuwe lichting

De televisienetten doen niet onder voor de radiozenders en geven de Vlaamse muziek op televisie en online ook de nodige aandacht.

 • De uitreiking van de Music Industry Awards (MIA’s) is de jaarlijkse hoogdag van de Vlaamse muziek. Bij deze award show (live op Eén) worden Belgische artiesten van alle genres en strekkingen gevierd. Ook Eén-programma’s als De zevende dag en Vandaag nodigen geregeld Vlaamse muzikanten uit. 
 • In Ketnet musical geven jonge Vlaamse artiesten het beste van zichzelf en in Ketnet-series zoals Ghost Rockers en #LikeMe vormt Vlaamse muziek een rode draad doorheen de afleveringen. Het Gala van de gouden K’s reikt al vier jaar prijzen uit aan de beste televisieprogramma’s, YouTube-sterren, films,… maar ook aan de beste artiesten, bands en liedjes van Vlaanderen. De Ketnetters stemmen voor hun favoriet en zetten zo de Vlaamse muziek in de bloemetjes.
 • Canvas legt de Vlaamse muziekgeschiedenis bloot in programma’s als Belpop en Belpop Bonanza. Op regelmatige basis zendt het televisiemerk ook aangekochte internationale muziekdocumentaires uit. In Alleen Elvis blijft bestaan en Winteruur zijn geregeld Vlaamse artiesten te gast. In Speel het hard daagde Canvas (samen met Klara) muzikanten uit heel Vlaanderen uit om hun favoriete muziekstuk op een instrument naar keuze in te oefenen, op te nemen en in te sturen.

 

Likeme © Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

Vlaamse muziekproducties zijn niet weg te denken uit het aanbod van de publieke omroep. In alle vormen en maten en op alle zenders en netten vindt muziek van eigen bodem haar plaats.

Om het in de woorden van een Vlaamse muzieklegende te zeggen: Oh la la la, (c’est magnifique)!

*: De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale  muziektijd innemen. Minstens 30% van de muziektijd op Radio 2 is Nederlandstalig. Minstens 15% van de muziektijd op Radio 1 is Nederlandstalig.

(Beheersovereenkomst 2016-2020)

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Muziek
woensdag 20 mei 2020
20 mei 2020

Meer over Muziek

Welke aandacht besteedt de VRT aan Vlaamse muziek?

Hoe draagt de VRT bij tot het succes van lokaal muziektalent?  

Rock 'n' Roll High School op VRT NU

Na de Mia's, de Klara's

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Niels Destadsbader wint Zomerhit 2018

VRT blijft inzetten op Nederlandstalige muziek

Lifetime Achievement voor The Scabs