vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

VRT blijft inzetten op Nederlandstalige muziek

Met De lage landenlijst en de expo Lang leve de muziek! zet de openbare
omroep dezer dagen de  Nederlandstalige muziek volop in de schijnwerpers.

De lage landenlijst

Op zaterdag 22 september zond Radio 1 de derde editie van De lage landenlijst uit,  de top 100 van de beste Nederlandstalige songs sinds 1945 volgens Vlaamse en Nederlandse luisteraars.  Radio 1 werkte daarvoor samen met  de regionale omroepen van Zuid-Nederland.  De reacties waren bijzonder enthousiast. Enkele voorbeelden:   

 • Het doet deugd om mijn man, die op relatief korte tijd steeds meer hardhorig is geworden, geniet van de muziek en meezingt met de teksten van de Nederlandstalige liedjes, vooral met deze die hij zich herinnert vanuit de tijd dat hij de muziek nog goed kon horen. Zalige dag, dank daarvoor!”
 • #lagelandenlijst Ik heb 16 jaar de wereld rondgereisd als hotelmanager. Mijn enige contact met de NL/VL cultuur waren de zondagse uitzendingen van RVI. Het Dorp van Wim Sonneveld kon mij tot tranen brengen! Heimwee”
 • “Het is het tweede jaar dat ik naar het programma 'de top 100 van de lagelanden' luister. Oh wat een mooie dag, met regen, maar vooral met zeer veel mooie muziek van Vlamingen en Nederlanders, het was super. Voor de tweede keer tot tranen beroerd. Super dag. Kijk uit naar de edities van 2019-2029 als ik dan nog mag leven.”

De lage landenlijst werd dit jaar uitgezonden vanuit het Nederlandse kustplaatsje Zoutelande,  dat volop in de belangstelling staat sinds het gelijknamige nummer van BLØF en Geike Arnaert hoge toppen scheert. Zoutelande schoot dan ook als een raket de Top 3 binnen. BLØF en Geike Arnaert brachten trouwens een fijne live-versie van het nummer in de uitzending.

Maar de winnaar van deze derde editie van  De lage landenlijst was het nummer Ruimtevaarder van Kommil Foo.  Vorig jaar was Ploegsteert van Het Zesde Metaal nog nummer 1, maar dat lied zakte deze keer één plaatsje. 

De top 10

 1. Ruimtevaarder van Kommil Foo vorige editie op 3.
 2. Ploegsteert van Het Zesde Metaal vorige editie op 1.
 3. Zoutelande van BLOF feat. Geike Arnaert nieuw binnengekomen
 4. Als ze lacht van Yevgueni vorige editie op 28.
 5. Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List vorige editie op 2.
 6. Het dorp van Wim Sonneveld vorige editie op 10.
 7. Tim van Wim De Craene vorige editie op 18.
 8. Iedereen is van de wereld van The Scene vorige editie op 9.
 9. Mia van Gorki vorige editie op 7.
 10. Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud vorige editie op 6.

De volledige lijst vindt u hier: https://lagelandenlijst.radio1.be/lijst

Nederlandstalige muziek op de beiaard

Om De lage landenlijst extra glans bij te zetten, gingen beiaardiers met Nederlandstalige muziek aan de slag in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden.

 

De lage landensessie

In de Roma was er op 22 september een Lage landensessie met Tourist LeMC, Ertebrekers, Roosbeef, Yevgueni, Rick de Leeuw, Stijn Meuris en Brihang. Ze brachten hun grootste hits en covers van de mooiste Nederlandstalige klassiekers. 

Radio 2 en Eén presenteren de expo Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen.

Vijf jaar na Lang leve de TV! 60 jaar televisie, stellen de makers van deze tentoonstelling een nieuw initiatief voor: Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen. Historische Huizen Gent, VRT en Tijdsbeeld & Pièce Montée slaan hiervoor opnieuw de handen in elkaar.

Lang leve de muziek! neemt de bezoekers op sleeptouw door 60 jaar Nederlandstalige populaire muziek uit Vlaanderen en Nederland. Het wordt een grote belevingstentoonstelling met meer dan 2000 m² interactieve muziekbeleving boordevol verrassende opstellingen en leuke doe-dingen. Verrassend en uniek in zijn genre.

In de Sint Pietersabdij in Gent van 5 oktober 2018 tot 9 juni 2019.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd