donderdag 13 juni 2019
13 juni 2019

VRT investeert in Vlaamse 3D-animatiestudio Cyborn

Via de joint venture Media Invest Vlaanderen (MIV) investeren de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de VRT in beloftevolle bedrijven uit het Vlaamse media-ecosysteem.  Een eerste investering gaat naar de beloftevolle 3D-animatiestudio Cyborn.

Media Invest Vlaanderen (MIV), investeert 1 miljoen euro in de Antwerpse 3D-animatiestudio. De investering moet de verdere groei van Cyborn mogelijk maken en de leidende positie van Vlaamse ondernemingen in de snel evoluerende animatiesector verzekeren.

Cyborn is een jonge groeiende animatiestudio die naast het (co)produceren van animatiefilms apps en games ontwikkelt met een sterke focus op augmented reality (AR) en virtual reality (VR). De studio specialiseert zich binnen dit segment onder andere in complexe en hyperrealistische 3D-karakteranimatie. Cyborn is bovendien de enige animatiestudio in België met een motion capture-studio voor realistische animatie. De onderneming maakte een eerste animatiefilm (Ploey), werkt aan een tweede (Dragon Rider) en werkte ook al samen met de VRT voor de game van de Ketnetreeks Buck. De combinatie van expertise met een diepgaande kennis van diverse technologieën, maakt van Cyborn een geschikte partner voor innovatieve projecten en extended reality-toepassingen (XR).

Stijgende vraag

Media Invest Vlaanderen staat een achtergesteld krediet toe van 1 miljoen euro (in twee schijven) om de groei van Cyborn verder mogelijk te maken. Roald Borré, bestuurder bij MIV legt uit waarom: “Cyborn is de afgelopen jaren sterk gegroeid, met knappe producten en een sterke focus op hyperrealistische 3D-animatie. De onderneming focust op nieuwe technologie en innoveert voortdurend, ook in toptalent. Zowel dat menselijke kapitaal als hun professionele tools en processen maken dat Cyborn de komende jaren een belangrijke rol kan spelen bij de stijgende vraag naar kwalitatieve animatie. Niet alleen groeien de mogelijkheden voor AR en VR, er komt ook een sterkere wisselwerking tussen films, games en VR. Cyborn heeft een sterke visie op die evolutie.

Animatietalent in Vlaanderen houden

Cyborn wil de komende jaren naast de realisatie van animatiecoproducties ook inzetten op de ontwikkeling van eigen animatiefilms en -series. Daarnaast wil de studio ook verder investeren in innovatie (o.a. in een real-time previsualisatietool in VR) en de zelf ontwikkelde animatietools verder uitbreiden. “De investering geeft Cyborn de kans om onze positie als vooruitstrevend en innovatief film-, game en VR productiehuis te versterken en een succesvolle internationale speler te worden in de snel evoluerende markt van VR en AR applicaties en games.” aldus Iris Delafortry van Cyborn.

Cyborn is de eerste investering van Media Invest Vlaanderen en past volgens bestuurder Roald Borré perfect in de MIV-portefeuille. “Met deze investering willen we het animatietalent in Vlaanderen verankeren. De onderneming heeft een groot potentieel om door te groeien.”, aldus Borré. Cyborn was dit jaar overigens sterkst groeiende kleine onderneming in Antwerpen volgens het tijdschrift Trends (Trends Gazellen).

Over Media Invest Vlaanderen (MIV)

Via de joint venture Media Invest Vlaanderen (MIV) investeren de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de VRT in beloftevolle bedrijven uit het Vlaamse media-ecosysteem. Zowel ondernemingen actief in mediatechnologie (allerhande platformen en technologieën waar content op getoond en verspreid kan worden) als in mediacontent (film- en tv-productiehuizen, gaming studio’s…) behoren tot de scope van Media Invest Vlaanderen.

Dossier: Ondernemen en economie

Meer over Ondernemen en economie

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

MNM JumpJobs biedt jongeren springplank naar een eerste job

Tijs Vanneste opent opnieuw de deuren van De Kemping

Andermans zaken is terug met acht nieuwe afleveringen

Michaël Van Droogenbroeck maakt de balans op van de coronacrisis

Radio 2 focust op jongeren en geld

MNM en Stubru op Start Me Up Fest

VRT investeert in Vlaamse 3D-animatiestudio Cyborn