dinsdag 19 september 2023
19 september 2023

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Dinsdag 19 september 2023 - Vanaf woensdag 4 oktober dompelen Kristel Verbeke en Kamal Kharmach zich onder in de geldzaken van zes gezinnen in het gloednieuwe programma Geld gezocht.

Het leven wordt alsmaar duurder, dat voelen we allemaal. Een volle winkelkar kost meer, de prijzen van telecom gaan omhoog, om over energie nog maar te zwijgen. Iedereen moet meer moeite doen om zijn budget te laten kloppen.

In Geld gezocht helpen Kristel en Kamal gezinnen om financieel orde op zaken te stellen en om hun dromen toch te realiseren. Daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in alle financiële documenten, in inkomsten en uitgaven. En ze gaan in het huis van elk gezin op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. Camera’s in huis registreren de gewoonten van elk gezin, om precies te achterhalen waar elke cent naartoe gaat. Zo willen Kristel en Kamal de gezinnen helpen om zicht te krijgen op hun uitgaven en samen te bedenken hoe ze beter kunnen sparen voor hun grote droom.

“We zijn op zoek gegaan naar geld bij mensen met een doorsnee inkomen, die het toch financieel moeilijk hadden. Een huis verbouwen, je kind laten studeren of eindelijk eens met je gezin op vakantie kunnen… dat kost geld. Om te helpen, moesten we het nooit ver zoeken. Want meestal lekt er geld naar maandelijks terugkerende kosten of naar alledaagse dingen als boodschappen. Bewust omgaan met geld en leren budgetteren is dan de kunst.”

Kristel Verbeke

Van hun meest kwetsbare kant

In Zorgen voor mama ondersteunde Kristel moeders die in armoede leven. Kamal gaf bedrijven in moeilijkheden financieel advies in Andermans zaken. Nu helpen ze samen gezinnen met hun geldzaken.

Kristel keert de huizen van de deelnemers binnenstebuiten, trekt alle kasten open en doorzoekt de zolder. Want wat ze vindt, zegt veel over wie er woont en hoe ze hun geld uitgeven. Kristel probeert goede gewoontes aan te leren om te besparen. Vaak eenvoudige aanpassingen die een groot verschil maken. Kamal doorzoekt alle papieren van de gezinnen en brengt alle uitgaven in kaart. Waar gaat te veel geld naartoe? Wat doen ze al goed? En hoeveel mag je als gezin uitgeven om financieel gezond te blijven? Hij rekent het allemaal uit. Samen met de Gezinsbond, partner van het programma, brengen Kristel en Kamal elk gezin financieel helemaal in kaart.

“Je moet het maar durven, je inschrijven voor een programma waarbij ze je financiële situatie open en bloot bespreken voor heel Vlaanderen. Sommige gezinnen stonden er echt niet goed voor. We hebben elke keer een grondig financieel gesprek gedaan met de gezinnen om hen uit te leggen waar ze voor stonden. Dat was soms erg schrikken, maar gaf ook inzicht. Dat toont aan dat een programma als dit echt broodnodig is. Iedereen thuis kan van de grote of kleine tips iets opsteken."

Kamal Kharmach

Geld gezocht: vanaf 4 oktober elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht