vrijdag 06 mei 2022
06 mei 2022

De KEW online en DeZes

6 mei 2022 - Ook online brengt VRT verslag uit over de Koningin Elisabethwedstrijd: niet alleen via VRT NU (zie hoger), Klara.be en de Klara-app, maar ook via de sociale media van Klara en Canvas. 

DeZes: Jacob Van Durme – Ceres Lauwers – Stanzi Cresens – Gave Jehaes – Merel Van Hemelryck – Emiel Vertongen

Een speciale rol is daarbij weggelegd voor DeZes: ​ het panel van zes jonge cellisten die de wedstrijd volgen voor Klara en Canvas. 

Op hun Facebookpagina 'DeZes op de Koningin Elisabethwedstrijd' brengen ze algemene berichten, hoogstpersoonlijke indrukken en beoordelingen, posts over de wedstrijd en de cello als instrument, voorstellingen van de kandidaten, interviews, grappige filmpjes, enzovoort.

Maar ook op radio en televisie duiken DeZes geregeld op. Ze zitten midden in de leefwereld van de kandidaten van het concours, die hun leeftijdsgenoten zijn. ​ Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een eigenzinnige mening interviewen ze kandidaten en juryleden, vergelijken ze de kandidaten onderling en vellen ze hun eigen oordeel. Ze bieden ook een intrigerende blik achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het zijn echte ambassadeurs van de wedstrijd, vooral naar jongeren toe.

Dit zijn DeZes van 2022

  • Jacob Van Durme (°2003) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jeroen Reuling. ​ Hij kan niet zonder zijn cello: hij is er van in het begin geweest en zal altijd blijven.
  • Ceres Lauwers (°2001) studeert aan het Franstalige gedeelte van het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Marie Hallynck. ​ Voor haar is cello spelen zoals ademen. ​ Een houvast in zowel goede als slechte tijden.
  • Stanzi Cresens(°2002) studeert jazz-cello aan het KASK/Conservatorium van Gent bij Janos Bruneel. ​ Ze heeft een liefde-haatverhouding met haar cello: het ene moment houdt ze ervan en het andere moment kan ze hem door het raam smijten.
  • Gave Jehaes (°2001) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Olsi Leka en daarnaast ook filosofie in Leuven. Voor haar is cello een symbiose tussen het gesproken woord en de rijke klankenwereld.
  • Merel Van Hemelryck (°2000) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Geert De Bièvre. Haar cello is het verlengde van haar emoties en haar beste vriend.
  • Emiel Vertongen (°1999) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Martijn Vink. Cello spelen werkt voor hem verbindend: de muzikale ervaring die je deelt met anderen, schept bijzondere banden.
Dossier: Jongeren

Meer over Koningin Elisabeth wedstrijd

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

Volg de finale van het concours bij VRT

De halve finale op Klara en Canvas

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten